Het 3D inmeten van industrie plants kan maar op 1 manier: met 3D scanning. Industrie betekent meestal een wirwar van installaties, leidingen en complexe vormen. Dit kan alleen met een 3D laserscanner snel en volledig in kaart gebracht worden. 3D scanning in de industrie is waar veel van onze kennisontwikkeling plaatsvindt, omdat de mogelijkheden van de techniek hier tot het uiterste getest worden.

Laserscanning is lang geleden ontstaan in de industrie en nog steeds vindt hier de grootste ontwikkeling plaats op gebied van hard en software van laserscanning. Je vindt op deze pagina informatie over:

 • Laserscanning in de industrie
 • Tekensoftware voor industrie
 • 3D scanners voor industrie
 • Speciale 3D viewers voor toepassing in industrie

Verder gaan we dieper in op de specifieke voordelen van laserscannen in de petrochemische- en (food)industrie.

3D scannen industrie
3D scannen is zeer geschikt voor doeleinden in de industriële sector

Algemene voordelen laserscanning

De voordelen van 3D laserscanning zijn gemakkelijk te benoemen. Het apparaat:

 • meet snel en alles in 1 keer, dus minimale invloed op productie
 • heeft geen werklicht nodig en kan op lastige plaatsen gepositioneerd worden
 • slaat niets over en ‘vergeet’ niets in te meten
 • de as-built op kantoor beschikbaar in 3D-viewers
 • documenteert alle gebogen en onregelmatige vormen
 • vangt details die in een latere fase van pas kunnen komen, zoals ophangsystemen, verbindingen en beton-uitsparingen.

Bovendien is het erg waardevol dat de scans naast de installaties ook de werkruimte vastleggen (de ruimte rondom de installaties). Zo kan de monteur vooraf zien of er voldoende ruimte is om te werken en kan vooraf bepaald worden hoe en waar de steigers geplaatst gaan worden. Dit helpt productievertraging ook te minimaliseren.

Z+F 5016 ergonomische handgreep
De compacte high-end 3D scanners van Z+F zijn ideaal om plants vast te leggen. 3D scanning legt de wirwar van leidingen, installaties en alle vrije ruimte ertussen geometrisch correct vast.

Voordelen 3D scanning industrie

3D scannen gaat snel, dus een productiestop hoeft maar kort te zijn. Verder is het eenmalig, want de as-built is op kantoor beschikbaar voor iedere partij.

Een 3D scan betekent een volledige dataset. Traditioneel meten levert alleen de coördinaten van de punten die vooraf bepaald worden op. In fases traditioneel inmeten betekent ook het meerdere keren optuigen van een meetactie (dit kan bijvoorbeeld in ATEX-omgevingen lastiger zijn). Dit betekent dat het productieproces vaker stilgelegd moet worden en het risico op metingen die niet aansluiten op elkaar, omdat ze nét anders gedaan zijn.

Een 3D scan maakt het mogelijk om in een later stadium nieuwe informatie uit de reeds gemaakte scan te halen. Elke discipline vraagt namelijk om specifieke informatie. Vaak betekent dit dat er meerdere meetploegen achter elkaar aan het werk gaan. De compleetheid van een 3D scan biedt dus voordelen in een multidisciplinair project.

Voordelen van 3D scanproces industrie

 • Minder bezoeken van onderaannemers op de locatie
 • Bedrijfsprocessen hoeven niet onderbroken te worden
 • Betere veiligheid en minder risico door betere voorbereiding

Voordelen van online scanviewers

 • Volledige plant-situatie overal ter wereld in beeld beschikbaar
 • Geen specifieke software installatie nodig
 • Zelf zien én alles zelf opmeten, vanachter een bureau

Engineering voordelen

 • Sneller modelleren met minder kans op fouten
 • Niet alles hoeft getekend te worden
 • Gebruik 3D scan om mogelijk engineerings inzet (uren) te reduceren
 • Integratie bestaande situatie en nieuw 3D model
 • Controle van nieuw ontwerp is eenvoudig
 • Clash detection: opzoeken van botsingen tussen bestaand en nieuw
 • Vastleggen geometrie en fysieke staat van een installatie voordat deze op transport gaat

Bijkomende voordelen

 • Volledige documentatie actuele situatie
 • Basis voor revisiedoeleinden
 • Onderlegger voor goed steigerontwerp en werkvoorbereiding
machine 3D scan industrie
Een 3D scan legt machines met hoge accuratie vast. Daarnaast legt het direct ook het gebouw eromheen vast.

Scanproducten voor industrie

3D tekenwerk en modellering door PelserHartman

PelserHartman is een full service bureau op gebied van 3D laserscanning. Wij scannen bouwkundige en installatietechnische objecten in en maken 2D tekeningen en 3D modellen met specialistische software. Uiteraard leveren wij ook pointclouds en viewers waarmee u zelf kunt modelleren. Wij kunnen nieuwe elementen (het ontwerp) opnemen in de bestaande situatie. Het is vervolgens mogelijk om clash-detections uit te voeren op 3D elementen én op de ruwe pointcloud. Hierdoor weet je zeker dat nieuwe onderdelen de bestaande installaties en bouwkundige onderdelen niet raken.

Pointclouds kunnen gebruikt worden in steeds meer programma’s.
Een aantal voorbeelden van softwarepakketten die kunnen werken met pointclouds:

 • Autocad (full version)
 • Inventor
 • Revit
 • Plant 3D
 • Cyclone
 • Aveva LFM
 • PDMS
 • Bentley
 • Cloudworx
 • CADWorx
 • Sketchup Pro

Uiteraard kunnen wij je adviseren wanneer je zelf aan de slag wil met het 3D tekenwerk!
Lees ook de pagina Pointcloud in 3D tekenprogramma.

(Online) 3D viewer-oplossingen

PelserHartman gooit scandata nooit zomaar over de schutting, maar levert de gegevens goed en eenvoudig bruikbaar aan. Wij maken de scangegevens eenvoudig toegankelijk en hanteerbaar voor jou en jouw klanten. We leveren pointclouds in diverse formaten, speciale databases zoals LFM voor PDMS programma’s, verschillende soorten laserscanviewers zoals de Leica Truviewer. Gebruikers kunnen via internet of intranet toegang krijgen tot 3D bestanden. Ze bekijken de gegevens, zien alle technische zaken en kunnen zelfs complexe afstanden meten!

Lees verder op de pagina 3D-viewers en truview over viewers en visualisaties van laserscandata. Op de pagina 3D scannen petrochemie gaan we dieper in op de meerwaarde van scanners binnen een industriële omgeving.

pointcloud viewer recap
De drie bollen geven de scanposities aan. We zien hier een afbeelding van de pointcloud in de pointcloud viewer Recap.

Niet alles hoeft getekend te worden

Automatisering van arbeidsintensief tekenwerk

Met specialistische software maken wij 3D tekeningen en modellen. Voor een deel is dit te automatiseren, zodat tijdrovend handmatig tekenwerk zoveel mogelijk beperkt kan worden. Zoals al eerder genoemd is het mogelijk om clash-detections uit te voeren op 3D elementen én op de ruwe pointcloud. Hierdoor weet je zeker dat nieuwe onderdelen de bestaande installaties en bouwkundige onderdelen niet raken. Wij kunnen deze werkzaamheden voor je uitvoeren, maar het is geen probleem als je delen van het werk zelf wil uitvoeren. Wij leveren dan de pointcloud aan in het formaat dat jij nodig hebt. Je kiest hiermee voor een slimme balans tussen uitbesteden en zelf uitvoeren, zonder vast te zitten aan de technische capaciteiten van jouw organisatie.

Zelf pointclouds testen

Op de pagina Downloads vind je algemene voorbeelden (van gebouwen) in diverse pointcloud bestandsformaten, om zelf te testen met jouw eigen softwarepakket. We kunnen helaas geen voorbeelden van plants bieden, vanwege strenge NDA’s.

3D viewers in de industrie

Over Leica Truview, Project to Go en Netview

PelserHartman gooit scandata nooit over de schutting, maar levert de gegevens goed en eenvoudig bruikbaar. Wij maken de scangegevens eenvoudig toegankelijk en hanteerbaar, eventueel aangevuld met trainingen op maat. Voor mensen die er niet direct mee tekenen kunnen we ook verschillende soorten viewers leveren, zoals de Leica Truviewer, Project-to-Go en Netview. Gebruikers kunnen via internet of intranet toegang krijgen tot de 3D bestanden. Ze bekijken de gegevens, zien alle technische zaken en kunnen zelfs complexe afstanden meten!

Lees verder op de pagina 3D-viewers en truview over viewers en visualisaties van laserscandata.

Modelleren in 3D scan industrie

Kwaliteit scanners voor 3D scan industrie

Niet elke 3D-scanner is de juiste scanner voor de opdracht

De industrie stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de data. Zekerheid en veiligheid staan altijd op nummer 1 in deze wereld. Een scanproject heeft hier veel meer voorbereidingstijd nodig dan normaal en het doorlopen van alle veiligheids- en vergunningsprocedures is tijdrovend. Allemaal redenen om te kiezen voor de beste apparatuur die onder alle omstandigheden kan meten.

Onderscheid tussen sectoren

We moeten natuurlijk wel onderscheid maken tussen de verschillende soorten industrieën. De Petrochemische industrie en off-shore stelt doorgaans de hoogste eisen aan de veiligheid en heeft meer vergunningprocedures. In de foodindustrie gelden andere principes die nageleefd moeten worden, zoals bijvoorbeeld HACCP. De meeste situaties vragen om een gesloten phase-based high-end scanner, waarvan alle hardware- en scandatagegevens inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Daarbij is het van groot belang om naast de resolutie ook altijd de datakwaliteit te kunnen instellen. In de industrie is namelijk vaak sprake van hoog reflecterend of donker oppervlak. Wil je weten welke scanners in aanmerking komen? Neem contact op met ons kantoor te ’s-Hertogenbosch voor een afspraak om te praten over jouw specifieke situatie. Hier vind je meer informatie over 3D scannen in de volgende situaties:

Waarom PelserHartman?

PelserHartman brengt industriële installaties compleet in kaart, door ze in te meten met 3D laserscanners. Hierbij helpen we chemie-bedrijven met de praktische implementatie van 3D technieken. Daarnaast bieden we oplossingen om optimaal gebruik te maken van de potentie van 3D scans. We bewijzen onze toevoegde doordat we al geruime tijd werken in de meest uiteenlopende industrieën.

3D laser scanning industrie

Bij PelserHartman is jouw data veilig

We zijn niet alleen goed in meten, maar begrijpen ook onze plek binnen kwaliteitsmanagement- en veiligheidsprocessen. We beschikken over de juiste ervaring, certificaten en diploma’s. Verder hebben wij verstand van het online toegankelijk maken van data op een veilige manier. Ons kantoor in ’s-Hertogenbosch is speciaal ingericht op het werken aan staatsgeheimprojecten, waardoor we kunnen garanderen dat ook jouw data goed beschermd is.

3D scan-plannen voor maintenance?

Bel +31 73 613 5729 of mail naar [email protected] als je bezig bent met plannen voor maintenance van jouw plant. We helpen je graag 3D scanning op de juiste manier te integreren in het proces. Wil je direct aan de slag voorbeelden? Download dan gratis pointclouds, viewers en andere interessante voorbeelden van 3D-scan producten van onze download-pagina.