Highend 3D laserscanning kan veel betekenen voor maintenance in de petrochemie. De pagina 3D scannen petrochemie laat zien wat de toegevoegde waarde van scanning kan zijn én hoe je deze techniek praktisch kunt inzetten binnen de strikte kaders van jouw organisatie.
Voordelen 3D scan voor petrochemie
Voorkomen van fouten, vertraging en shutdown
3D scanning kan van grote toegevoegde waarde zijn voor projecten in de petrochemische industrie, zoals raffinaderijen en andere chemie plants. Scanning komt optimaal tot zijn recht in projecten voor onderhoud en vervanging van onderdelen, omdat bestaande tekeningen of modellen nooit 100% gegarandeerd de actuele situatie tonen. Een goede voorbereiding is van groot belang om fouten, vertragingen of onverwachte shutdowns te voorkomen. Het zeer complete overzicht waarvoor 3D scanning zorgt, kan helpen een vlekkeloos proces te faciliteren.
Minder locatiebezoeken door 3D scanning
Scanning betekent veel in het kader van veiligheidsrisico’s. Onderaannemers of onderhoudsbedrijven die gegevens moeten hebben over de plant, hoeven niet meer zelf op locatie te komen om zaken in te meten. Ook kunnen delen van inspectiewerkzaamheden ter plekke achterwege blijven, waardoor de tijd die partijen op locatie moeten zijn verkort kan worden. De hele situatie op de plant kan immers altijd in 3D bekeken worden vanachter het bureau.
Voordelen van online scanviewers
- Volledige plant-situatie overal ter wereld in beeld beschikbaar
- Geen specifieke software installatie nodig
- Zelf zien én alles zelf opmeten, vanachter een bureau
Engineering voordelen petrochemie
- Sneller modelleren met minder kans op fouten
- Niet alles hoeft getekend te worden
- Integratie bestaande situatie en nieuw 3D model
- Controle van nieuw ontwerp is eenvoudig
- Clash detection: opzoeken van botsingen tussen bestaand en nieuw
3D scan voor maintenance in chemische industrie
Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe scanning in de basis werkt. Je kunt hier alles over lezen op de pagina Wat is 3D scannen?. Onze whitepaper 3D scannen basics “Wat je zou moeten weten voor je begint” kun je delen binnen jouw organisatie om een breder draagvlak voor scanning te krijgen.
In het kort komt dit op het volgende neer: een laserscanner is een meetinstrument dat de plaats en vorm van objecten exact vastlegt in een wolk van miljoenen meetpunten. Het eerste ruwe product is een pointcloud. Hiermee maken we 3D viewers, waarin je zelf alles kunt zien en opmeten. Je loopt als het ware virtueel door de pointcloud heen. Het grote verschil met foto-viewers is dat je werkt met miljoenen accurate 3D meetpunten met x, y, z-coördinaten. Het is dus meer dan alleen maar een 360°-foto. Je kunt er ook in meten en zelfs modelleren.
3D scanviewers of pointcloudviewers
Zien, aanwijzen en uitleggen met een 3D scan
3D scanning is in eerste instantie een meettechniek. De onderdelen van een object of installatie worden 3D vastgelegd in een wolk van miljoenen meetpunten. Dit geeft een geometrisch correcte, realistische weergave van de werkelijke situatie op de plant of in de installatie. De techniek stelt ons in staat om alle meetpunten van ieder zichtbaar objecten vast te leggen, inclusief hun verhouding tot elkaar. Zo wordt duidelijk waar er nog ruimte is voor nieuwe onderdelen, maar ook voor de steigers en ruimte om het werk uit te voeren.
De pointclouddata die gemaakt wordt, is bij uitstek geschikt om projecten goed voor te bereiden. Met behulp van 3D viewers ‘loopt’ men door de 3D scan heen en kan men alle onderdelen zien, aanwijzen en labelen. Het labelen betekent: voorzien van tekst en uitleg voor partijen die werkzaamheden moeten verrichten aan het betreffende onderdeel. Communicatie tussen partijen wordt hierdoor duidelijker en er ontstaat veel minder verwarring.
Alle installaties in beeld met 3D scanviewer
3D pointcloud viewers zorgen ervoor dat de werkelijke situatie op de industrieplant overal bekeken kan worden. Je kunt zelf onderdelen voorzien van tekst, opmerkingen en labels of zaken zelf opmeten in de viewer. Hierdoor kunnen delen van het meet- en opnamewerk achterwege blijven. De viewers stellen Je in staat om projecten goed voor te bereiden voor en met onderaannemers. 3D viewers zijn zowel webbased als niet-webbased mogelijk. Niet-webbased viewers hebben vaak meer mogelijkheden, maar webbased viewers zijn zeker van grote toegevoegde waarde en bovendien door iedereen te gebruiken.
Online 3D scanviewers
Breed-toegankelijke online 3D viewers zijn relatief nieuw, maar de voordelen zijn overduidelijk. Een online 3D scanviewer toont de volledige situatie op de plant. Elk detail is in een beveiligde online omgeving te zien door iedere betrokken technische partij, zonder dat zij extra software hoeven te installeren.
Integratie bestaande situatie en nieuw 3D model
3D viewers kunnen de gescande situatie en 3D modellen van de nieuwe delen combineren. Dit maakt in één oogopslag duidelijk hoe de nieuwe situatie eruit komt te zien. Hiermee kun je visueel controleren of alles past. Onderstaande film toont een korte demonstratie van de Truview Global. Je ziet een combinatie van een ongekleurde pointcloud en een 3D model.
Voorbeelden online scanviewers
Er zijn diverse online 3D pointcloud viewers, zoals Leica Truview Global of LFM Netview. Je hebt daarvoor geen duur softwarepakket of een zware computer nodig en hoeft ook niet over de kennis ‘werken met pointclouds’ te beschikken. Iedereen kan van achter zijn bureau zelf meten en rondkijken met zulke online pointcloud viewers.
Leica Truview: installatie van software niet nodig
Veel chemiebedrijven verbieden het installeren van specifieke software. Het is daarom vaak lastig of niet mogelijk om software voor een viewer te installeren. Dit is geen probleem voor online viewers, omdat deze werken vanuit elke standaard browser. Wij maken webbased 3D viewers als de Leica Truview op basis van de 3D scans, zodat de data fotorealistisch toegankelijk is op speciaal afgeschermde servers. Een standaard internetbrowser op elke computer, tablet of telefoon kan de 3D viewer tonen.
Video werking online LFM viewer
De LFM Netviewer is een andere goede online pointcloud viewer die veel gebruikt wordt in de industrie. Ook deze viewer werkt op standaard webbrowsers en staat op een afgeschermde server. LFM heeft ook ook uitgebreidere database-oplossingen als Aveva/LFM server. Hiermee wordt de data centraal verzameld en kan de data geschikt gemaakt worden voor andere CAD-toepassingen voor bijvoorbeeld onderaannemers.
Voorbeeld van de werking van de LFM viewer. Bel PelserHartman +31 73 613 5729 en vraag naar Martijn van Bree voor de logingegevens om zelf te kunnen testen in deze LFM viewer.
Ga voor meer informatie over verschillende soorten 3D viewers naar de pagina 3D pointcloudviewers en truview.
3D viewers voor engineering
Tijdens de engineering kan een specialist de pointcloud importeren in zijn eigen software voor verdere bewerking. Zelfs daar merken we dat een 3D viewer toegevoegde waarde heeft, omdat ze vaak een beter overzichtsbeeld geven. De engineer heeft dan op het ene scherm de pointcloud in zijn modelleersoftware en op zijn andere scherm de 3D viewer.
Op de pagina Downloads vind je algemene voorbeelden (van gebouwen) in diverse pointcloud bestandsformaten, om zelf te testen met jouw eigen softwarepakket. We kunnen helaas geen voorbeelden van plants bieden, vanwege strenge NDA’s.
Flythrough film van de pointcloud
Instructievideo voor bouwpartners en onderaannemers
Hieronder zie je een opname van een vooraf ingestelde looproute door de pointcloud. Uiteraard is iedere denkbare loop- of vliegroute mogelijk. Ook kunnen wij de film voorzien van tekst en uitleg waarbij opmerkingen of labels kunnen verschijnen in de film zodat je een instructievideo kunt overhandigen aan de partijen waarmee je gaat werken.
3D scan chemieplant engineering
Uiteraard is laserscandata ook uitermate geschikt voor de engineering binnen chemieplants. Het is namelijk de oorspronkelijke toepassing van 3D scanning. De pointclouds kunnen gebruikt worden als onderlegger om bijvoorbeeld leidingwerk te modelleren. Er bestaan tegenwoordig veel automatiseringen, waardoor een groot deel van het tekenwerk achterwege kan blijven. Zo bestaat er bijvoorbeeld software met de functionaliteit ‘pipe-running’ waardoor leidingwerk automatisch uitgetekend wordt op basis van de laserscan. Omdat de pointcloud de as-built weergeeft, kan het zelfs zo zijn dat deze niet eens gemodelleerd hóeft te worden. Op de pointcloud kan namelijk ook een clash detection uitgevoerd worden. Bij enkele viewervoorbeelden zie je ook de combinatie van een pointcloud met 3D objecten erin.
Precisie in cijfers achter de komma?
Is precisie in cijfers achter de komma het doel? Dar hebben we ook een oplossing voor. Zodra het om cijfers achter de komma gaat, zoals bij reverse engineering, is de standaard 3D handscanner namelijk ongeschikt. Wij werken met draagbare highend 3D laserscanners in combinatie met coördinaatmeetmachines (CMM) om miljoenen meetpunten accuraat te digitaliseren onder alle zware omstandigheden in de industrie.
Lees meer over hoge resolutie handscanners.
PelserHartman in de industrie
Het 3D inmeten van plants kan maar op 1 manier: 3D scanning. 3D inmeten voor de industrie gaat verder in op de toegevoegde waarde van scanning én hoe je deze techniek praktisch kunt inzetten binnen de strikte kaders van jouw organisatie. Of bel direct +31 73 613 5729 voor een advies voor jouw specifieke situatie.