Blog

Voorbeelden orthofoto's

Download voorbeelden orthofoto’s

  |   Innovaties meet- en tekenwerk

De orthofoto is een product dat vaak niet goed begrepen en daardoor onderschat wordt. De grote toegevoegde waarde van dit product komt hierdoor niet tot zijn recht. Een orthofoto is een zuivere orthogonale afbeelding op schaal, automatisch gegenereerd uit een pointcloud. De mogelijkheden zijn eindeloos en de gebruikers zijn vaak verbaasd over de hoge geometrische kwaliteit en de vele toepassingen. Download onze voorbeelden om zelf te ervaren hoe waardevol orthofoto's als onderlegger of documentatie kunnen zijn.

Wat is een orthofoto?

Een orthofoto is een afbeelding op schaal gegenereerd uit een pointcloud. Het is feitelijk een orthogonaal (of 'haaks') aanzicht van een deel van de pointcloud dat ontstaat door een verticale of horizontale snede te maken waarbij een kijkrichting gedefinieerd wordt. Een orthofoto wordt vaak gebruikt om accurate 2D aanzichten of doorsnedes te maken van gevels, wanden, plafonds en vloeren en voor snelle, volledige documentatie van archeologie. Daarnaast worden orthofoto's gebruikt als onderlegger bij bouwhistorisch onderzoek en voor het maken van restauratieplannen. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor het optekenen van schades zoals scheurvorming. Orthofoto's uit pointclouds zijn relatief snel te maken, waardoor de prijs/kwaliteitsverhouding zeer positief uitvalt.

Meer achtergrond en uitleg over de meerwaarde vindt u op de pagina orthofoto pointcloud.

Downloaden voorbeelden orthofoto's

Eerst een wachtwoord aanvragen

U kunt voorbeelden van orthofoto's downloaden op deze pagina. Om misbruik te voorkomen moet u 1 keer een wachtwoord aanvragen. Ga hiervoor naar het einde van deze pagina. Orthofoto's kunnen soms snel zwaar worden. Daarom hebben wij bij de downloads naast de zware hoge resolutie foto ook steeds een lichtere lage resolutie foto toegevoegd.

Voorbeelden orthofoto's

Orthofoto gevels en doorsnedes erfgoed

Een orthofoto kan een aanvulling of zelfs een complete vervanging zijn van 2D tekenwerk bij monumenten of industrieel erfgoed. Dit kan veel tekentijd besparen bijvoorbeeld in situaties met veel details of ornamenten. Hieronder zijn enkele voorbeelden van gevels en doorsnedes te downloaden.

Voorbeelden orthofoto's        Voorbeelden orthofoto's 

Download gevels & doorsnedes

Orthofoto vloeren, plafonds en daken van monumenten

Dat in vroegere tijden niet altijd even recht gebouwd werd, is vaak goed te zien in 3D scans en orthofoto's. Het is vaak arbeidsintensief en soms zelfs onmogelijk om specifieke vormen, schuintes en scheefstanden handmatig uit te tekenen. Daarom is een orthofoto een goed alternatief om grip te krijgen op vormen en om de vloer, het plafond en de dakconstructie accuraat en snel in beeld te brengen. Wij maken vaak een nulmeting in de vorm van een orthofoto voor aanvang van een renovatie of restauratie.

Voorbeelden orthofoto's  Voorbeelden orthofoto's  

Download vloeren & plafonds

Orthofoto archeologie

Laserscanning kan de ‘handmatige’ opname en het schetswerk op locatie en het tekenwerk op kantoor deels vervangen. Dit kan met viewers, al dan niet in combinatie met orthofoto's. Hierbij valt te denken aan doorsnede orthofoto's waarbij de verschillende lagen in kaart gebracht kunnen worden. Of een overzicht plattegrond van een opgraving.

  Voorbeelden orthofoto's Voorbeelden orthofoto's 

Download archeologie

Wachtwoord voor downloads aanvragen

Om misbruik te voorkomen hebben we de downloads achter een wachtwoord geplaatst. Vul uw naam, email en telefoonnummer in en u ontvangt direct een email met de wachtwoorden. Deze gegevens worden niet misbruikt of verkocht aan derden.
  • Op dit adres ontvangt u het wachtwoord
  • Vul een geldig telefoonnummer in

Download ook voorbeelden van pointclouds en 3D viewers

We horen vaak dat starten met 3D scannen en werken met pointclouds in de praktijk niet makkelijk is. Essentiële informatie wordt niet gedeeld, of is moeilijk vindbaar en het overzicht ontbreekt. Onze pagina Downloads geeft toegang tot vele soorten pointcloudbestanden, 3D scanviewers en orthofoto's zodat u zelf kunt starten met testen en oefenen.