Inmeten, uitzetten of het uitvoeren van controlemetingen; PelserHartman kan het allemaal. Voor al deze werkzaamheden gebruiken wij zeer regelmatig een reflectorloze total station. De komst van de Leica Viva TS15 maakt het mogelijk om nog efficiënter en meer gestructureerd te werken. 

De speerpunten van de Leica TS15:

  • groot bedieningsgemak voor 1 persoon
  • aangeven van meetpunten met camera i.p.v. handmatig zoeken en scherpstellen
  • geen kladblok meer nodig, snel documenteren van aantekeningen en fotomateriaal
  • het geautomatiseerd scannen/meten van een grid van punten binnen een aangegeven kader
  • fotogrammetrie functie (nog niet getest)

Leica Viva TS15: total station met camera

De grootste verandering ten opzicht van de bestaande total stations is de ingebouwde camera. Op het ingebouwde touchscreen is precies te zien wat er gemeten moet worden. Door de ingebouwde motor volgt het oculair de bewegingen die de gebruiker maakt op het touchscreen. En met de handige zoomfunctie kunnen we zelfs nauwkeurig meten vanaf het scherm. Uiteraard is het ook mogelijk de total station handmatig te bedienen; de nauwkeurigheid blijft hierbij gegarandeerd.

Dankzij de geïntegreerde camera is het nu ook mogelijk om beelden vast te leggen en deze te koppelen aan meetpunten. Zo hoeven we, terug op kantoor, nooit meer de juiste foto bij een meetpunt te zoeken. Naast deze koppelfunctie is het ook mogelijk om in het werk aantekeningen te maken. Ook deze aantekening worden gekoppeld aan een gemeten punt. Zo slaat de laserscanner alle informatie gebundeld op en hoeven wij niet langer te zoeken.

Leica TS15 total station

Test met de Leica Viva TS15 voor ons kantoor. Deze reflectorloze total station is uitgerust met een camera. Foto’s kunnen zo gekoppeld worden aan meetpunten, voor eenvoudige herkenning achteraf.

Robotic total station

De Viva TS 15 is de snelste robotic total station in zijn klasse. Met een druk op de knop wordt een prisma gevonden. Daarnaast zorgt de ingebouwde motor ervoor de prisma gevolgd kan worden. Handmatig zoeken, richten en meten is verleden tijd. Het grootste voordeel is dat wij nu, zoals bij het reflectorloos meten, maar één persoon hoeven in te zetten om op prisma te meten. Vooral bij terreinmetingen kan dit zeer kostenbesparend werken.

Grid-functie

Nieuw bij de TS 15 is de mogelijkheid om een of meerdere vlakken te definiëren. Dit gebeurt simpelweg door de hoekpunten van het gewenste vlak aan te wijzen. Hierdoor is het mogelijk om volautomatisch een grid van punten te genereren of (panorama)foto’s van dat gebied te maken. Na het invoeren doet de total station zijn werk, waardoor de gebruiker zijn handen vrij heeft voor andere (meet)werkzaamheden. Deze manier van werken benaderd het principe van het meten met de laserscanner.

Veldboek

Met behulp van een zogenaamde ‘controller’ is de Leica Viva TS15 volledig op afstand bestuurbaar. Dit zorgt voor een nog betere ‘één-man-werking’. De verbinding met de total station is draadloos. De ingebouwde Bluetooth adapter zorgt tot 1000m voor een optimale verbinding.

Logboek

De TS 15 houdt precies bij welke handelingen worden uitgevoerd en onder welke condities dit gebeurt. Dit scheelt vervolgens een hoop administratiewerk. Denk hierbij aan het soort meting (reflectorloos of op prisma), de hoogte van de prisma, de gradenhoeken, de luchttemperatuur en ga zo maar door. Al deze gegevens worden samen met de meetpunten, foto’s en aantekeningen opgeslagen op een memorycard, USB of op het interne geheugen.

Leica Viva TS15 en fotogrammetrie

Deze robotic total station heeft de mogelijkheid om foto’s  en meetpunten te koppelen en als basis geschikt te maken voor fotogrammetrie. De ingebouwde camera maakt foto’s van het object vanaf verschillende standpunten. Deze foto’s hebben koppelingen met de meetpunten waardoor de software 3D fotomateriaal kan genereren waarbij men maten kan meten vanuit het 3D fotomodel.

Bovenstaande informatie is nog onder voorbehoud van wijzigingen. We hebben de fotogrammetrie nog niet zelf kunnen testen maar zullen hier binnenkort aandacht aan besteden.

Leica Viva TS15 huren of kopen

Zoek je een Leica Viva TS15? Huren is wellicht slimmer dan kopen, tenzij je de TS15 dag in, dag uit gebruikt. Huren bij PelserHartman heeft het voordeel dat we je ook kunnen adviseren over de combinatie met 3D scannen en de workflow in BIM-processen. Bel +31 73 613 57 29 voor meer informatie.

× Direct Whatsapp contact!