3D scannen piping heeft bij PelserHartman een bijzondere rol. We meten veel gebouwen en gebouwgebonden installaties. Met een 3D scan bestaand leidingwerk in kaart brengen, zoals brownfields inmeten, geeft veel voordeel in de uitwerkingen en beperkt fouten en vertraging in de uitvoering.

Laserscannen is geknipt voor de industrie en voor fabrieken met een wirwar van installaties. Complexe situaties en ingewikkelde vormen van brownfields worden snel en volledig 3D in kaart gebracht. Onze innovatie komt deels uit voort uit onze ervaring in de industrie en de wereld van de piping.

Brownfields inmeten moet met 3D laserscanning

Traditioneel inmeten is een absolute ramp in de industrie

Brownfields inmeten zijn een wir-war van producten van diverse leveranciers, met modificaties die niet goed zijn vastgelegd. Inmiddels staat door ervaring vast dat een laserscan de basis moet zijn voor ongeveer alle facetten in de industrie. Het in kaart brengen van veiligheid, data-inwinning voor tekenprogramma’s zoals PDMS, voor beheer en onderhoud, as-builttekeningen, 3D modellen en natuurlijk alle ontwerpvraagstukken. Alleen een laserscan kan voldoende accuraat de huidige situatie vastleggen, zodat een nieuwe toevoeging zeker past.

3D scanning industrie brownfields inmeten

Meten in brownfield betekent is lastig door compacte bouwkundige constructies en leidingwerk of donkere ruimtes.

3D scan bestaand leidingwerk in de praktijk

Brownfields traditioneel inmeten versus 3D scanning

Installaties zweven in de ruimte. Daarom is hun exacte locatie in een druk brownfield lastig vast te stellen met traditioneel meten. Je moet je in allerlei bochten wringen, tussen krappe bouwkundige constructies en leidingwerk of in donkere ruimtes. Dat duurt vaak uren. Je moet minimaal drie keer meten: X, Y en Z. Dan heb je pas één punt gedefinieerd op een leiding. Daarbij speelt de veiligheid op de werkvloer een zeer grote rol in deze branche. In veel gevallen mogen de installaties niet aangeraakt worden en kan er niet gewerkt worden met ladders en trappen. De boel volledig in de steigers zetten is vaak onhaalbaar en kostbaar. Alles snel, fotorealistisch en op grote afstand tot het object 3D inmeten is dé oplossing. Daarvoor is de 3D laserscanner uitgevonden.

3D scan bestaand leidingwerk industry plant

3D scan bestaand leidingwerk industry plant.

Combineren as-built en 3D tekeningen

Met specialistische software maken wij de 3D tekeningen en kunnen de nieuwe elementen opnemen in de bestaande situatie. Het is ook mogelijk om een clash-detection uit te voeren zodat u zeker weet dat nieuw aan te brengen onderdelen de bestaande installaties en bouwkundige onderdelen niet raken.

Laserscan leidingwerk

Laserscan van leidingwerk, die meteen duidelijk maakt hoe de installatie in elkaar zit en welke ruimte er is. Een 3D solid kan hier direct in gemodelleerd worden.

3D solid model leidingwerk

3D solid model van leidingwerk.

Precisie in cijfers achter de komma?

Is precisie in cijfers achter de komma het doel, bijvoorbeeld voor reverse engineering? Let op: dan is de standaard 3D (hand)scanner niet geschikt. Wij werken met draagbare highend 3D laserscanners in combinatie met coördinaatmeetmachines (CMM) om miljoenen meetpunten accuraat te digitaliseren onder alle zware omstandigheden in de industrie.

Lees meer over hoge resolutie handscanners.

Zelf pointclouds testen

Op de pagina Downloads vindt u algemene voorbeelden (van gebouwen) in diverse pointcloud bestandsformaten, om zelf te testen met uw eigen softwarepakket. We kunnen helaas geen voorbeelden van plants bieden, vanwege strenge NDA’s.

PelserHartman in de piping industrie

Het 3D inmeten van piping móet met 3D scanning vanwege de complexiteit. 3D inmeten voor de industrie gaat verder in op de toegevoegde waarde van scanning én hoe je deze techniek praktisch kunt inzetten binnen de strikte kaders van jouw organisatie. Of bel direct +31 73 613 5729 voor een advies voor jouw specifieke situatie.

× Direct Whatsapp contact! Available from 08:30 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday