3D inmeten terrein

Deze pagina geeft informatie over het inmeten van terreinen in combinatie met het inmeten van gevels van gebouwen. Dit is een voor de hand liggende combinatie wanneer er gemeten wordt met 3D laserscanners, en dan met name wanneer men werkt met sterke pulse scanners. In veel gevallen wordt één van de twee onderdelen met geringe meer-inspanningen volledig ingemeten. Het is natuurlijk de kunst om zaken te combineren en de vraag om inwinning van data goed af te stemmen met alle belanghebbenden. Doe je dit slim, dan kun je duizenden euro's besparen op een project.

3D inmeting terrein met laserscanners

3D inmeting terrein met laserscanners

3D Inmeten terrein met gebouwschil

We krijgen de laatste tijd veel aanvragen op gebied van renovatie van de gebouwschil. Hierbij merken we dat de kosten voor het inmeten van gevels zeer aantrekkelijk worden, wanneer dit gecombineerd kan worden met de inmeting van het terrein. Een aantal voorbeelden toont waarom digitaal inmeten van de buitenschil van gebouwen in combinatie met het terrein inmeten zo interessant is. De prijzen kunnen we helaas vanwege de privacy van onze opdrachtgevers niet vermelden. Indien u wenst, kunnen wij u eenvoudig prijsindicaties geven op basis van algemene voorbeelden of voor uw eigen project. Dit mogen ook projecten uit het verleden zijn. We helpen u graag om inzicht te krijgen in de kosten van het digitaal inmeten van gevels, daken en terreinen.

Zuiderparkweg 's-Hertogenbosch

Opdrachtgever woningcorporatie Zayaz wilde een volledige terreininmeting van het terrein gelegen aan de Zuiderparkweg en de Henric Spieghelstraat te ’s-Hertogenbosch. De volgende zaken zouden ingemeten moeten worden.

 • terreingrenzen
 • bestrating
 • parkeerplaatsen
 • hoogtematen alle belendingen
 • hagen
 • schuttigen
 • trafohuisjes
 • lantaarnpalen
 • bomen, inclusief stamdiameter
 • inzicht in het verloop van terreinhoogten t.o.v. N.A.P.
 • contouren van gebouwen (het betrof twee grote objecten)
Bovengenoemde zaken zullen over het algemeen vaak opgenomen en ingemeten worden door landmeters met total stations. Wij hebben alle bovenstaande zaken inclusief alle gevelaanzichten ingemeten met één persoon met een laserscanner binnen 4 uur. U ziet het resultaat in de afbeelding hierboven. Zoals u ziet zullen de gevels in veel gevallen automatisch worden ingemeten wanneer we terreinen meten. Dat geldt natuurlijk andersom, voor gevallen waarbij gevels worden ingemeten. U krijgt een groot gedeelte van het terrein kado!

3D inmeten terrein met laserscanner voor planstudie

Een projectontwikkelaar had in eerste instantie eigenlijk alleen maar een terreintekening nodig met daarop een aantal panden. Na het stellen van enkele vragen bleek het toch wel handig om wat meer informatie te hebben over de omgeving zoals gevellijnen van naastgelegen panden, wegen, bushokjes, bomen etc. We besloten om de volledige situatie in te meten met een laserscanner. De totale opname bestond uit 15 scanstandplaatsen en nam ongeveer 3,5 uur op locatie in beslag. De scandata gaf ons de mogelijkheid om vervolgens relatief snel een terreintekening te maken door de pointcloud horizontaal door te snijden op één meter boven maaiveld. Bekijk hier de terreintekening.

Wist u dat?

Meer over inmeten gevels en terreinen en digitaal inmeten van gebouwen

Wil u meer informatie over dit onderwerp of over het digitaal inmeten van gebouwen in het algemeen? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. U kunt hiervoor het beste bellen met het nummer van ons kantoor in 's-Hertogenbosch: +31 (0)73-6135729. Lees ook de aparte pagina over het inmeten van gevels.

Inmeting met laserscanner voor vervanging natuursteen

Een oude natuursteen gevel in de Wagenstraat in Den Haag is aan vervanging toe. De aannemer heeft de taak om de bestaande natuursteen gevel te vervangen door een exacte kopie van de authentieke gevel. Natuurlijk kan zo'n gevel in veel gevallen ook prima handmatig ingemeten worden. Maar in dit geval hebben we wel te maken met een smal en druk straatje in de Haagse binnenstad. Werken met steigers of hoogwerkers is in dat geval niet echt wenselijk en bovendien erg duur.

Natuursteen-inmeting

 

We hebben deze gevel exact en op hoge resolutie ingemeten met een 3D laserscanner. Hierdoor zijn alle profileringen van de natuursteen ornamenten, de sparingen, de kozijn- en neggematen exact 3-dimensionaal in beeld en maat gebracht. De scanner heeft niet zo veel last van voorbij rijdende auto's en fietsende mensen. We hebben meetdata genoeg doordat we op vier verschillende standplaatsen scanden. De totale tijd die we doorbrachten op locatie was 1,5 uur. Ook de volledige straat en de gevellijnen van de buurpanden werden ingemeten. Er zal echter weinig gebruik gemaakt worden van deze data.

Hiernaast ziet u een fragment dat aangeeft wat de gedetailleerdheid van de opname is.

 

Inmeten en 3D model schil gebouw Lienden

Het historische gemeentehuis van Lienden wordt hoogst waarschijnlijk volledig gesloopt en weer opnieuw opgebouwd. Het is de taak van de aannemer om het gebouw in de originele verschijningsvorm terug te bouwen. Om dat werk goed te kunnen uitvoeren had men behoefte aan een exacte inmeting van het bestaande pand. De nadruk lag daarbij op de schil. We maakten als het ware de "krimpfolie" dat de basis zou vormen voor het maken van het volledige nieuwe 3D ontwerp.

Van scan naar model in 3 stappen:

Word partner!

“PelserHartman”