Op vrijdagochtend kregen wij van Leica dealer Geotrade uitleg over de nieuwe en zeer snelle Leica Viva TS 15. Deze total station met beeldopname maakt inmeten, uitzetten en controleren wel heel makkelijk.

De grootste verandering ten opzichte van traditionele total stations is de ingebouwde camera en de bediening met een touch-screen. De gebruiker geeft de meetpunten aan op het scherm en ziet dus wat de total station ‘ziet’. Het oculair richt zich door de ingebouwde motor automatisch op de plaats die de gebruiker aangeeft op het scherm. Handmatig zoeken, richten, en meten is daardoor verleden tijd. De slimme zoomfunctie maakt het zelfs mogelijk om vanaf het scherm nauwkeurig te meten.

Onze mening over de Leica Viva TS15

“De TS15 is de snelste robotic uit zijn klasse”. Het apparaat wordt door één persoon op afstand bediend. De prisma wordt met één druk op de knop gevonden en gevolgd. Dit bespaart veel tijd en geld bij het meten van grote objecten en lange afstanden. Het grootste voordeel van deze total station is de manier waarop meetgegevens gedocumenteerd worden. Meetpunten, met de hieraan gekoppelde foto’s en aantekeningen, worden overzichtelijk opgeslagen. Zo hoeven we in het werk geen uitgebreide administratie bij te houden. Alle informatie wordt gebundeld waardoor  het uitzoekwerk op kantoor sterk gereduceerd is.

De speerpunten van de TS15:

  • groot bedieningsgemak voor 1 persoon;
  • aangeven van meetpunten met camera i.p.v. handmatig zoeken en scherpstellen;
  • geen kladblok meer nodig, snel documenteren van aantekeningen en fotomateriaal;
  • het geautomatiseerd scannen/meten van een grid van punten binnen een aangegeven kader;
  • fotogrammetrie functie (nog niet getest);

Leica Viva TS15 en fotogrammetrie

Deze robotic total station heeft de mogelijkheid om foto’s  en meetpunten te koppelen en als basis geschikt te maken voor fotogrammetrie. De ingebouwde camera maakt foto’s van het object vanaf verschillende standpunten. Deze foto’s hebben koppelingen met de meetpunten waardoor de software 3D fotomateriaal kan genereren waarbij men maten kan meten vanuit het 3D fotomodel.

Bovenstaande informatie is nog onder voorbehoud van wijzigingen.
We hebben de fotogrammetrie nog niet zelf kunnen testen maar zullen hier binnenkort aandacht aan besteden.

Kijk voor meer informatie op de pagina Leica Viva TS15.