Faro Focus 3D scanner

Deze pagina geeft informatie over de 3D laser scanners van het merk Faro. We besteden met name aandacht aan de verschillende Faro Focus 3D scanners. Ga naar de pagina 3D laserscanning voor algemene informatie over laserscanning. Ga naar de pagina laserscanservice wanneer je wilt starten met 3D scanning of een scanner wilt huren.

FARO_products_713

 

Faro maakt de kleinste scanners ter wereld. En ook nog voor een betaalbare en relatief lage prijs. Ze worden daarom door veel partijen gekocht die willen starten met laserscanning. Het zijn mooie instrumenten die in een aantal verschillende situaties prima ingezet kunnen worden. Uiteraard zijn ze niet voor alle situaties geschikt.

Faro Focus 3D

Faro heeft al een lange geschiedenis achter de rug als het gaat om het maken van meetinstrumenten. Nog niet zo heel lang geleden was het merk vooral bekend in de industrie met zijn lasertrackers en meetarmen zoals de Faro Edge. Inmiddels maakt en verkoopt Faro ook al enige jaren phase based laserscanners. En met steeds meer succes.

We zijn niet over alle Faro scanners even enthousiast, maar met de laatste twee Faro scanners uit de X-serie lijkt Faro een grote stap vooruit te hebben gezet. Het blijft naar onze mening wel belangrijk om de scanners altijd in het juiste kader te plaatsen.

Faro Focus X-serie

Faro Focus X-serie 3D scanners

3D scanners uit de Faro Focus X-serie.

Zoals gezegd lijkt het erop dat Faro een grote stap heeft gemaakt met de introductie van de X-serie. Een aantal relaties van ons werken naar tevredenheid met de Faro scanners binnen specifieke projecten. De scanners hebben tegenwoordig laserclass 1 en een redelijke interne camera. De camera en colormapping functie is echter nog wel een verbeterpunt. De aangegeven grote meetafstand van de Faro Focus X330 lijkt ons in de praktijk niet zo waardevol. Op dergelijke afstanden is het belangrijk om te kunnen rekenen aan de maataccuratie en dat gaat niet omdat er geen gegevens beschikbaar zijn over de hoeknauwkeurigheid.

Faro 3D laserscanner kopen?

Een 3D scanner kopen is meer dan alleen de aanschafkosten van de scanner zelf. Accessoires en software om pointclouds te registreren kunnen de prijs van de 3D scanner verdubbelen. Sommige onhandige eigenschappen worden in de verkoopbrochure niet vermeld. Is de scanner wel het meest geschikt voor het werk dat je er mee wil doen? En wat zijn werkelijke 3D scanner prijzen waar je rekening mee moet houden? Bekijk eerst de video 3D scanner kopen (7:12 min) voordat je overgaat tot de aanschaf van een laserscanner.

Datakwaliteit Faro Focus 3D

We kunnen op dit moment nog geen volledige analyse met conclusies overleggen uit eigen ervaring als het gaat om de prestaties en data van de Faro scanners. Wel horen we van onze relaties dat het lijkt alsof de kwaliteit van de data niet altijd stabiel is. Zelf hebben we wel vastgesteld dat boven een bepaalde afstand tot de scanner bepaalde objecten soms kunnen ontbreken op de scan. De maatnauwkeurigheid loopt terug wat ook het geval is voor de mate van detail. Op zich is dat laatste wel een typische eigenschap van phase scanners en niet zo zeer van Faro scanners.

Scandata Leica C10 laserscanner

De afbeelding hierboven laat scandata zien van een Leica C10.

 

Scandata Faro Focus 120

De afbeelding hierboven laat scandata zien van een Faro Focus 120. Data van verder weg gelegen object ontbreekt.

Garantie op nauwkeurigheid scandata

In sommige branches is het afgeven van datagarantie een belangrijk onderwerp. De datakwaliteit van de Faro Focus 3D lijkt variabel en de hoeknauwkeurigheid van de instrumenten is niet bekend waardoor de afwijkingen en 3D maataccuratie dus ook niet bepaald kan worden. Voor sommige engineering projecten is de data hierdoor niet bruikbaar. Je moet kunnen bewijzen dat de data goed is. Een kleine hoekafwijking kan zomaar 10 cm maatafwijking tot gevolg hebben op 300 meter afstand.

Specificaties niet altijd even eerlijk

Wij blijven het vreemd vinden dat er in de wereld van de meetapparatuur altijd zoveel fouten worden gemaakt in de technische specificaties en de vertaling hiervan naar de praktijk. Dit commentaar betreft ook Faro. Wij hebben het idee dat Faro de prestaties af en toe wat erg rooskleurig voorstelt en hier duidelijker kaders zou moeten stellen. Zo zou er bijvoorbeeld gemeld moeten worden dat de nauwkeurigheid van 2mm alleen maar gehaald wordt op afstanden van minder dan 25 meter.

Daarbij missen we bij sommige toestellen belangrijke geotechnische gegevens zoals de hoeknauwkeurigheid die toch voor iedere meetkundige van groot belang is. Ook de maataccuratie van 2mm is wel erg overdreven en alleen in een zeer ideale situatie haalbaar.

Voor veel situaties is het voeren van discussies over onderwerpen zoals hierboven vermeld irrelevant. Er zijn natuurlijk verschillende scanners voor verschillende toepassingen en voor verschillende budgetten. Faro maakt prima scanners voor een redelijke prijs. Maar niet altijd voor alle situaties geschikt.

Faro Focus 3D X130

(Bron: website Faro)

faro-focus-3D-x130-laser-scannerDe FARO Focus3D X 130 is klein en compact. Met zijn gewicht van slechts 5 kg is hij de kleinste 3D-laserscanner. Via de gebruiksvriendelijke interface op het intuïtieve touchscreen kunnen gebruikers alle scannerfuncties bedienen. Het model is met ingebouwde GPS uitgerust en biedt de mogelijkheid om zelfs in fel zonlicht scanopdrachten uit te voeren. Scannen op afstand evenals het onbegrensd delen van scangegevens via SCENE Webshare Cloud maken de laser scanning oplossing werkelijk mobiel.

 

  • Afstandsnauwkeurigheid tot ±2 mm
  • Bereik van 0,6 m tot 130 m
  • Ruis-reductie 50%

Faro Focus 3D X330

(Bron: website Faro)

faro-focus-3D-x330De FARO Focus3D X 330 is speciaal ontworpen voor outdoor toepassingen, vanwege zijn kleine formaat, lichte gewicht, extra grote bereik, uitgebreide scan-mogelijkheden, zelfs in direct zonlicht en met een eenvoudige positionering met de geïntegreerde GPS-ontvanger. Scannen op afstand evenals het onbegrensd delen van scangegevens via SCENE Webshare Cloud maken de laser scanning oplossing werkelijk mobiel.

  • Nauwkeurigheid tot ± 2 mm
  • Bereik van 0.6 m tot 330 m
  • Ruis-reductie 50%