De meetdata uit een laserscanner bestaat uit miljarden meetpunten. We noemen dit een pointcloud. Het pointcloudbestand is vaak enkele Gigabytes groot. Het is echter goed mogelijk om van een pointcloud snel een vereenvoudigde lichte vorm te maken voor gebruik in tekenprogramma’s  zoals Autocad, Revit of Archicad. Complexe vlakken kunnen dus snel ingemeten en omgezet worden.

Meten met een laserscanner

Het begint met het inmeten van het oppervlak met een 3D laserscanner. Er zijn verschillende soorten scanners zoals phase- en pulse scanners. Wij werken met high-end apparatuur van de beste kwaliteit.

Het meetresultaat De Pointcloud

De puntenwolk uit een laserscanner is ruwe meetdata. Het bestand is vaak enkele Gigabytes groot. De pointcloud kan bijna nooit direct verwerkt worden in een CAD-pakket. We gebruiken speciale software om de meetdata geschikt te maken voor gebruik. Er zijn veel verschillende deelproducten die wij kunnen maken. Eén daarvan is de 3D mesh.

De 3D mesh van de pointcloud

De pointcloud kan direct en in-direct gebruikt worden. De meeste mensen gebruiken de pointcloud in-direct als onderlegger. De data van de pointcloud kan ook direct gebruikt worden. Dit wordt gedaan wanneer men alle werkelijke vormen in kaart wil brengen. We maken dan vaak een mesh. Een mesh is een 3D vlak dat ontstaat door de punten van de pointcloud te verbinden met lijnen. De lijnen vormen de randen van vlakken. Die vlakken kunnen gerenderd worden.

Hieronder ziet u een screenshot van een *.dwg-mesh in een tekenprogramma. Het bestand is slechts 1MB groot. Dit bestand kan de basis vormen van uw 2D of 3D tekening. U kunt het model snijden, knippen, delen verwijderen etc.

 

Mesh gerenderd in Autocad

Zoals hierboven omschreven bestaat een mesh uit veel kleine vlakjes. Als we deze vlakjes gaan renderen ontstaat een gesloten vlak dat de werkelijke vormen van het ingescande object laat zien.

Wist u dat?

Meer van dit soort berichten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je iedere week de nieuwste berichten over projecten, meettechnieken, innovaties in hard- en software en meet- en tekenmethoden!