PhoDAR is een nieuw trendwoord in 3D meetland. PhoDAR is een technologie die een puntenwolk genereert door hoge resolutie 2D beelden samen te voegen. Dat klinkt akelig veel als fotogrammetrie – en dat is het ook. Wij vinden fotogrammetrie een interessante toepassing, bijvoorbeeld in combinatie met drones. In de praktijk kiezen we echter voor de meeste 3D metingen nog steeds voor 3D laserscannen.

PhoDAR is een combinatie van de woorden ‘photography’ en ‘LIDAR’. PhoDAR wordt ook wel als een afkorting van ‘Photogrammetric Detection And Ranging’ uitgelegd. LIDAR is de Engelse term voor de meettechniek waarbinnen 3D laserscanning valt. De naam PhoDAR is misleidend, omdat de letters ‘AR’ betekenen; ‘and ranging’ wat impliceert dat er een afstandmeting tijdens de opname gemaakt wordt, zoals bij 3D scannen. Dit is niet het geval. De vraag is of deze technologie 3D scannen overbodig zal maken. Volgens ons is het weer het oude verhaal: waarschijnlijk niet, want beide technieken hebben hun eigen toepassing. Slechts op een klein gebied concurreren ze werkelijk. Het is als een venn-diagram, met overlappende cirkels. De cirkels zullen elkaar in de toekomst meer en meer gaan overlappen, maar nooit volledig. Beide technieken hebben dus hun specifieke toepassingen. De fotogrammetrie en 3D laserscanning concurreren op dit moment in de meeste gevallen nog niet met elkaar.

verschil-fotogrammetrie-3d-laserscan

Het verschil tussen fotogrammetrie en 3D laserscannen is aanzienlijk. Er is een kleine overlap die wat groter zal worden. Toch houden beide meettechnieken altijd hun eigen toepassingen.

Lees meer over fotogrammetrie en de verschillen en overlap met 3D scannen.

Wat is LIDAR?

LIDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) is de meettechniek die de afstand tot een object bepaalt door middel van het gebruik van een laser. Lidar werkt in principe hetzelfde als radar; de apparatuur zendt een signaal uit dat enige tijd later door reflectie weer worden opgevangen. De afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls. Lidar werkt echter met laserlicht, terwijl radar gebruikmaakt van radiogolven.

De toekomst voor pointclouds uit fotogrammetrie

We hebben ’traditionele’ fotogrammetrie al veelvuldig onderzocht voor ons werk, maar tot nu toe slechts beperkt toegepast in de praktijk. De reden hiervoor is dat de fotogrammetrie (nog) niet een betere oplossingen biedt dan wij vragen voor onze projecten, vergeleken met 3D laserscanning. Beide technologieën blijven zich verbeteren. Verwacht wordt dat fotogrammetrie zich nog enorm zal verbeteren op gebied van maataccuratie. Slimme zelflerende algoritmes zullen hier een rol spelen.

Maataccuratie van pointclouds uit fotogrammetrie

Toekomstige verbeterde maataccuratie betekent niet dat fotogrammetrie 3D scannen gaat verdrukken. Beide technologieën hebben door de specifieke manier van opnames maken hun eigen toepassingsgebied. (Fotogrammetrie – weerkaatst zichtbaar licht vs. 3D scanning – lasermeting.) Het grootste risico ligt niet op het gebied van maataccuratie. Het echte risico is dat de verkeerde technologie voor een project wordt ingezet. Beide technologieën hebben hun sterke en zwakke punten. Maataccuratie is één van de factoren. Maar, in hoeverre is het de factor die van belang is voor jouw project?

Neem contact op als je vermoedt dat fotogrammetrie toegevoegde waarde heeft voor een project, maar het nog niet zeker weet. Mail ons, of bel +31 73 613 5729.

Drone fotogrammetrie of 3D scanning met drones

Fotogrammetrie is voor 3D meten met drones een geweldige toepassing. 3D meten met drones is een techniek die we graag inzetten wanneer het gaat om grote terreinen, waarbij de maataccuratie om centimeters i.p.v. millimeters gaat. 3D scannen met drones is dan een te complexe techniek voor het gevraagde doel. De kosten van statisch 3D scannen zullen in dat geval door de grote afstanden veel te hoog worden.

Conclusie PhoDAR

PhoDAR is niet het wonderproduct dat het impliceert te zijn. Het is jammer dat een woord als PhoDAR de markt wordt ingeslingerd als innovatief. In werkelijkheid is het oude wijn in nieuwe vaten. Het doet de ontwikkeling en reputatie van fotogrammetrie volgens ons geen goed. Fotogrammetrie blijft desondanks een veelbelovende technologie voor ons vak. Deze opnametechniek wordt van zichzelf steeds interessanter voor de 3D opname van gebouwen, objecten en installaties. Wij blijven deze en andere technologieën scherp in de gaten houden. Wanneer we een nieuwe techniek rijp achten voor de praktijk, zult je hem snel op de site zien verschijnen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws.