“Klopt het 3D model van de bestaande situatie wel?” is een veel gestelde vraag tijdens industrie- en bouwprojecten. Controle van 3D modellen kan het beste uitgevoerd worden met pointclouds. We vergelijken dan de werkelijke ingescande situatie met het gemaakte 3D model. Hiervoor gebruiken we de techniek van clash detection. De model controle vertelt ons hoe nauwkeurig er op de puntenwolk is gemodelleerd en wat de afwijkingen zijn. Deze methode wordt ook vaak gebruik om een andere veel gestelde vraag te beantwoorden; ‘Past het wel?’ Clash detection maakt botsingen tussen een nieuw object of ontwerp model en de bestaande (pointcloud) situatie zichtbaar zonder modelleer inspanningen. De video in deze blog toont de mogelijkheden van clash detection en model controle.

Clash detection van een 3D model met een pointcloud

Video ‘Clash detection en vormanalyse met pointclouds’

In onderstaande uitgebreide video (13 minuten) leer je meer over clash detection met pointclouds en model controle. Dit laatste onderwerp maakt onderdeel uit van het hoofdstuk vormanalyse. De voorbeelden in deze video zijn voornamelijk op de industrie toegespitst. De getoonde technieken en oplossingen worden echter ook veel in bouw- en renovatie projecten toegepast.

3D modelleren op een pointcloud

Het grote voordeel van 3D scanning en werken met pointclouds is dat het modelleren van de bestaande situatie niet altijd noodzakelijk is. Een gemaakt 3D model kan eenvoudig in een pointcloud omgeving geplaatst worden. En zoals in de video te zien is, pas je eenvoudig een clash detection toe als controle. Moet de bestaande situatie toch gemodelleerd worden dan kan dat perfect op basis van een pointcloud. Wij kunnen je dit leren of wij kunnen dit voor jou uitvoeren. Wil je meer informatie over het maken van verschillende soorten 3D modellen op basis van scandata? Lees dan verder op de pagina 3D modelleren met pointclouds. Wil je leren hoe je dit zelf kan doen? Kijk dan eens op de pagina Trainingen.

Meer meten over 3D scanning en modelleren?

Denk je dat het werken met 3D scanning binnen jouw projecten veel voordelen kan opleveren en wil je weten hoe je dit binnen jouw bedrijf kan toepassen? Of zou je graag willen gaan werken met puntenwolken, maar ontbreekt de basiskennis? Volg dan een training of voer een pilotproject samen met PelserHartman uit. Wij bieden op maat gemaakte trainingen aan voor zowel 3D scanning als modelleren met pointclouds.

× Direct Whatsapp contact!