Laserscannen gaat snel en levert veel gegevens op. Een laserscan op hoge resolutie en van normale kwaliteit kost 11 minuten om te maken, inclusief foto’s om de pointcloud fotorealistisch te kleuren. De afbeeldingen in deze blog tonen hoeveel meetdata er in die 11 minuten gemaakt wordt. Kun je daar tegenop met traditioneel meten?

Als het op laserscanning aankomt zijn veel mensen geïnteresseerd in de technologie, de mogelijkheden, de verschillende outputs en de kosten voor het maken van een scan. Wij krijgen vaak vragen zoals:

  • Hoe lang duurt het om een klein project in te scannen?
  • Hoeveel standplaatsen zijn nodig om een installatie te scannen?
  • Kan scanning mijn projectkosten verlagen?
  • Is scannen duurder dan traditioneel meten?
  • Hoe lang duurt het om een pointcloud ‘om te zetten’ naar een 3D model?
Laserscanning_PelserHartman_DenBosch_713

Fotorealistische 3D-scangegevens van de hele omgeving, gemaakt in slechts 11 minuten.

3D scannen vs. traditioneel meten

Hieronder zie je de overview van een klein scanproject van het plein voor het treinstation van ‘s-Hertogenbosch. Je ziet niet alleen het verkeersplein met ‘De Draak’ van ’s-Hertogenbosch, maar ook de volledige omgeving. Veel data, veel bruikbare gegevens. “Hoe lang zou het duren om dit traditioneel in te meten?” Met een rolmaat zal het in ieder geval niet lukken. Met total station kunnen wij de hoofdlijnen van de gebouwen op de onderstaande scan in een dag wel vastleggen. Maar dan hebben we nog geen gegevens van straten, stoepranden, terreinhoogtes, beplanting, straatmeubilair, lantaarnpalen, bushokjes, taxistandplaatsen, verkeersborden, putdeksels, bomen, stamdiameters, bruggen en brugrailing en vangrails. Dat wordt al snel 3 dagen meten. Bij een total station is het vaak ook nog de vraag welk punt van de aansluiting precies gemeten is, bijvoorbeeld de onderkant of bovenkant van een voetplaat? De laserscan scant beide punten in.

Laserscannen: alle gegevens met één keer meten

Vaak blijkt achteraf dat het toch beter was geweest om ook nog dat ene extra maatje mee te nemen. De laserscan neemt alles in het zichtveld mee en een aantal gecombineerde laserscans leggen jouw gebouw, installatie of object tot in detail vast. Neem de hele omgeving mee naar kantoor en je hoeft nooit meer terug naar de locatie.

3D laserscannen gegevens pointcloud

De scan die je ziet is een gekleurde pointcloud. De volledige meting is uitgevoerd in 11 minuten. De marktprijs voor het maken van een bruikbaar file voor Autocad, Revit of Archicad is € 250,- inclusief reistijd en registratiekosten.

pointcloud 3D laserscanner

Op deze foto zie je donkere strepen. Dit zijn mensen die door de scan liepen. Je kunt dus ook zeer goed meten in drukkere omgevingen, want onze 3D-laserscanners zijn allemaal eye-safe.

3D viewers: de hele situatie perfect op kantoor te bekijken

In een halve of een hele dag laserscannen worden alle gegevens vastgelegd voor elke (toekomstige) fase van het project – en je hoeft nooit meer terug, want in onze 3D viewers kun je de hele situatie vanuit elke hoek of elk denkbaar standpunt bekijken én meten. Dit kan fotorealistisch omdat onze high-end 3D-laserscanners zijn uitgerust met een HDR-camera. Met deze foto’s geven we de meetpunten de werkelijke kleur mee.

3D-viewer-laserscanning

Voorbeeld van een 3D-viewer voor een ander project. Je kunt zelfs in de viewer meten.

3D-viewer door lichte data geschikt voor elke computer

Om pointclouds te bewérken is een krachtige computer nodig, maar het bekijken van pointclouds kan in onze pointcloudviewers zonder vertraging op bijna elk systeem. Je kunt daardoor makkelijk even iets nameten, of een opdrachtgever of collega laten zien over welk punt u precies praat.