3D handscannen van objecten

PelserHartman kan kleine objecten zoals beelden, kunstwerken en ornamenten 3D inmeten en documenteren met 3D handscanners. Dit wordt gedaan om deze objecten te kunnen restaureren, kopiëren of documenteren. Daarnaast heeft het 3D handscannen van objecten nog meer toepassingen. Het kan gebruikt worden voor het aansturen van een 3D printer of voor kwaliteitscontrole en vormanalyses. Deze pagina geeft informatie over het 3D meten van kleine objecten met hoge maatnauwkeurigheid en hoge mate van detail.

3D handscannen van kleine objecten

Onder kleine objecten verstaan we objecten met de grootte van een muntstuk tot aan een volkswagenbusje. Op deze pagina laten we voorbeelden zien van handscanning van archeologische voorwerpen, beelden, kunstwerken, ornamenten en werktuigbouwkundige onderdelen. Het 3D handscannen van kleine objecten is een arbeidsintensieve bezigheid, daarom zijn grote objecten zoals interieurs of gebouwen beter in te meten met terrestrial laserscanners.

handscanner artec muntstuk en volkswagenbusje

Voorbeelden gemaakt met een 3D Artec handscanner. Van muntstuk tot aan volkswagenbusje is nauwkeurig te meten met een handscanner. ©Artec

Twee categorieën handscanners

Wij verdelen handscanners in de volgende twee categorieën:

1. Structured light handscanner

Relatief eenvoudige, maar wel high-end handscanners voor het scannen van kleine objecten of kleine oppervlakten van enkele meters. Het zijn vaak structured light scanners. Toepassing: eenvoudige reverse-engineering, 3D printen, frezen of documenteren. Deze pagina geeft informatie over dit soort high-end handscanners.

2. Laserhandscanner

Zeer geavanceerde handscanners voor het inscannen van kleine en grote objecten met hoge maatnauwkeurigheid en resolutie. Het betreft hier 100% laserscanners. De scanners zijn in staat om zeer scherpe opnamen te maken van kleine details waarbij randen en hoeken minder ‘afgerond’ worden. Lees verder over dit soort handscanners op de pagina Hoge resolutie 3D handscanner.

Structured light handscannen met hoge maatnauwkeurigheid en detail

De meeste handscanners zijn gebaseerd op structured light- of laserscantechnologieën. Deze technologie legt (kleine) objecten met hoge maatnauwkeurigheid en detail vast. De nieuwste handscanners kunnen scannen met een resolutie tot wel 0.25mm. Daarnaast hebben deze handscanners een hoge maatnauwkeurigheid. Niet alleen de vorm van het object wordt gedigitaliseerd met de handscanner. Ook kleur en textuur kunnen worden vastgelegd in een 3D mesh-model. Een mesh kan het best uitgelegd worden als een krimpfolie die over een object wordt getrokken. Wanneer je een mesh van dichtbij bekijkt, is te zien dat deze uit vele kleine driehoeken is opgebouwd.

Let wel op, er zijn tegenwoordig vele handscanners op de markt. Niet alle handscanners leveren een professionele kwaliteit. Handscannen is een vak.

mesh driehoeken

Op deze 3D mesh uit een handscanner is goed te zien dat deze bestaat uit vele driehoeken. ©Artec

Hoe werkt een structured light handscanner?

Bij 3D handscannen ga je met de handscanner langs het object. Vorm, kleur en textuur worden daarmee digitaal vastgelegd. Structured light handscanners projecteren patronen op het object. Deze patronen worden door de handscanner vastgelegd in losse afbeeldingen. Alle beelden samen geven precieze vorm- en kleurinformatie van het object. Geavanceerde software voegt alle beelden samen en maakt hier een driedimensionaal beeld van.

De Artec Leo handscanner

Bekende professionele handscannermerken zijn Mantis Vision en Artec. Zo produceert Artec al langer de Eva-handscanner voor het 3D scannen van kleine objecten. Inmiddels heeft Artec ook de Leo-handscanner. Deze krachtigere handscanner werkt met een vernieuwde VCSEL structured light technologie. Deze zorgt voor een nog hogere resolutie tot wel 0.25mm.

Door de grote scanhoek en hogere verwerkingssnelheid is de Artec Leo vele malen sneller dan zijn voorganger en concurrenten. Hiermee wordt in een korter tijdsbestek een groter oppervlak gescand. De nieuwe Leo heeft daarnaast een krachtige interne processor. Hiermee is een externe laptop als dataverwerker overbodig geworden.

artec Leo 3D handscanner kleine objecten

De handscanner van Artec heet ‘Leo’ en meet sneller en met een nog hogere resolutie dan zijn voorgangers.

Toepassingen scannen kleine objecten

Beelden, kunstwerken, ornamenten en archeologie inscannen

Handscanners zijn erg geschikt om archeologische objecten, kunstwerken, ornamenten en beelden nauwkeurig in kaart te brengen. Archeologische objecten en beelden zijn vaak kwetsbaar en uniek. Met 3D handscannen wordt een digitale kopie verkregen. Vorm, kleur en textuur zijn voor eeuwig vastgelegd. Deze scandata kan met huidige 3D print- of CNC technieken zeer waardevol zijn bij restauratiewerkzaamheden. Lees meer hierover op onze pagina 3D meten beelden en ornamenten.

scannen kleine objecten beeld moederkind

Het historische beeld van moeder en kind is in een museum met een handscanner 3D gescand. Het 3D model is geschikt voor documentatie en restauratie.

Werktuigbouwkundige objecten handscannen

Handscannen is dé oplossing voor het reproduceren van werktuigbouwkundige onderdelen. Hierbij kan gaan om vervanging van een kapot onderdeel. Of het maken van een exacte kopie. De handscanner levert een accuraat 3D mesh model met hoge nauwkeurigheid en een hoge mate van detail. Hierdoor is de data geschikt voor reverse enginering en vormanalyses.

enginering krukas 3D handscannen kleine objecten

Deze krukas is met een handscanner nauwkeurig gemeten. Het 3D bestand is nu voor diverse enginering toepassingen geschikt. De scanning is uitgevoerd door Erwin Kanters.

Scannen met kleur en textuur

Met structured light handscanning leg je niet alleen de geometrische vorm van het object vast. Ook kleur en textuur van een object worden overgenomen. Het resultaat is een waarheidsgetrouwe, digitale representatie. Daarom zijn de gescande objecten zeer geschikt voor gebruik in games, animaties, virtuele simulaties, virtual reality en augmented reality. Ook binnen de archeologie is handscannen met kleur en textuur zeer waardevol. Onderstaande voorbeelden zijn gemaakt door onze partner Erwin Kanters.

3D handscannen kleine objecten textuur vijzel

Deze eeuwenoude vijzel is met de handscanner 3D ingescand. De interne fotocamera zorgt voor een hoogwaardige kleur/ en textuur weergave.

duikboot in kleur gescand met handscanner

Deze oude duikboot is met de handscanner volledig in kleur gescand. Op de afbeelding is een deel van de 3D scan te zien.

Handscannen met extreem hoge resolutie

Zoals bovenaan deze pagina reeds vermeld verdelen wij handscanners in twee categorieën. Deze pagina geeft informatie over structured light handscanners waarmee relatief kleine objecten of kleine oppervlakten worden ingemeten. Gedetailleerd en nauwkeurig scannen met een professionele structured light handscanner is geen probleem. Maar is een extreem hoge resolutie en nauwkeurigheid gewenst, dan is een hand laserscanner in combinatie met lasertrackersysteem dé oplossing. De lasertracker is een coördinatenmeetmachine (CMM). Deze koppelt met extreem hoge nauwkeurigheid alle meetinformatie uit de laserhandscanner aan een coördinatenstelsel. Deze laser handscan systemen zijn ook onder extreme omstandigheden te gebruiken. Stoffige omgevingen, lasspetters of sproeikoelingen vormen geen belemmering. Het lasertracksysteem heeft een volledig gesloten ontwerp met IP54 certificering (IEC 60529). De laser handscandata is te gebruiken voor reverse enginering, vergelijkingsanalyses en vormcontrole op hoog niveau.

Handscanner lasertracker CMM helicopter

Laserhandscanner met lasertracker (CMM) voor extreem hoge nauwkeurigheden vele malen kleiner dan een millimeter.

Lees verder over high-end handscanners op de pagina Hoge resolutie 3D handscanner.

Reverse enginering

Reverse engineering richt zich op het maken van CAD modellen van complexe producten. Het gaat veelal om werktuigbouwkundige onderdelen. Met behulp van een precisie handscanner wordt een puntenwolk of mesh vlakkenmodel gemaakt van een bestand object. Op basis hiervan vindt de reverse engineering plaats. Op onze pagina reverse enginering vind je meer info.

3D printen van objecten en rapid prototyping

Een handscan is de perfecte basis voor een 3D print. De handscanner produceert 3D modellen die je met 3D print- of CNC technieken naadloos laat produceren. Handig als een klant een kopie wil hebben op kleinere schaal of de scandata wil gebruiken bij rapid prototyping.

Voorbeeld 3D handscannen van kleine objecten

PelserHartman heeft op haar downloadpagina diverse handscanmodellen in diverse bestandsformaten beschikbaar gesteld. Na het invullen van het invulformulier krijg je geautomatiseerd een wachtwoord toegezonden via de e-mhttps://meet-tekenwerk.nl/downloads/ail. Vervolgens geeft wachtwoord toegang tot diverse voorbeelden van 3D modellen gescand met een handscanner. Met dit wachtwoord kun je ook diverse andere laserscan producten bekijken zoals pointclouds, pointcloudviewers, orthofoto’s en andere 3D mesh bestanden. Download gratis voorbeelden van 3D handscan modellen in diverse bestandsformaten op onze downloadpagina.

× Direct Whatsapp contact! Available from 08:30 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday