PelserHartman was met het thema Digitalisering Erfgoed aanwezig op de Nederlandse Restauratiebeurs. Dit thema werd uitgewerkt met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Er werd verder veel aandacht besteed aan de onderwerpen als herbestemming, renovatie, digitalisatie en BIM. Restauratiearchitect Hans van der Wiele en Jeroen Pelser gaven het Symposium ‘digitaal erfgoed’. Onze online marketingexperts Bas van Sambeek en Joost de Valk gaven de presentatie ‘Restaureer je bedrijf’, over hoe ouderwetse bedrijven in de restauratie gebruik kunnen maken van nieuwe mogelijkheden van internet.

PelserHartman nam actief deel aan dit evenement en gaf veel uitleg over 3D meet- en tekenwerk. Verschillende 3D meettechnieken kwamen aan bod zoals fotogrammetrie, 3D scannen, optische meettechnieken, close-range scannen, en meer traditionele methoden zoals het meten met reflectorloze lasertoestellen. We demonstreerden de nieuwste 3D laserscanners en gaven presentaties in en buiten de stand.

Entree Brabanthallen Restauratiebeurs

Entree Brabanthallen Restauratiebeurs

PelserHartman, renovatie & restauratie

PelserHartman is de specialist in het 2D- en 3D-inmeten en uittekenen van bestaande gebouwen. Hun service verkleint de kans op typische ontwerp- en bouwfouten bij herbestemming, renovatie & restauratie. We hebben de kennis, vaardigheden en technieken in huis om van alle soorten bouwwerken de meest uiteenlopende 3D-inmetingen, 2D- en 3D-tekeningen te maken.

Digitalisering Erfgoed

Een van de thema’s binnen cultureel erfgoed is Digitalisering Erfgoed. Dit thema hebben we verder uitgewerkt met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Herbestemmen is volgens ons hot en absoluut geen kortstondige hype. Wij Nederlanders respecteren ons cultureel erfgoed steeds meer en slopen daarom minder. Slopen is ook niet duurzaam en daarom in veel gevallen economisch en ecologisch onverantwoord. Herbestemming- en restauratieprojecten zijn complex en risicovol. Deze projecten vragen om accurate gegevens en zeer goede onderleggers van de bestaande situatie. De kans op bouwfouten en onvoorziene kosten wordt hiermee geminimaliseerd.

Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen

Digitalisering concertgebouw De Vereeniging Nijmegen

Symposium digitaal erfgoed en Teylers museum

Restauratiearchitect Hans van der Wiele en Jeroen Pelser gaven het Symposium ‘digitaal erfgoed’. Deze presentatie maakte deel uit van de opening van de Restauratiebeurs. Dit symposium wordt gegeven in het auditorium samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een gebouweigenaar, een aannemer en een architect.

3D-laserscanning, BIM en renovatie

We gaven de presentatie 3D laserscanning en BIM. Laserscanning is de meettechniek van de toekomst. Deze presentatie is interessant voor iedereen die overweegt laserscanning in te zetten, of wil werken met pointclouds en BIM. Als specialist in laserscanning vertelden we eerlijk en open over de technieken, de kosten, de voors en tegens. Wat heb je er aan, wat kost het, hoe sluit het aan op tekenpakketten van deze tijd. De zin en onzin van scan to BIM. Wanneer moet je een scanner kopen en wat koop je dan?

De presentatie ging over de volgende onderwerpen en vraagstukken:

 • Gebouwen en objecten 3D in kaart brengen
  Hoe doe je dat, en hoe doe ik dat zelf?
 • Laserscanning en BIM
  De zin en onzin van scan-to-BIM
 • Werken met pointclouds in BIM
  Hoe werk ik met een pointcloud in Revit, AutoCAD, ArchiCAD, Sketchup, of een ander pakket?
 • 3D Presentatietechnieken
  Het gebruik van pointclouds voor presentatiedoeleinden.

Presentatie ‘Restaureer je bedrijf’

‘Restaureer je bedrijf’ is een interactieve presentatie van online marketingexperts Bas van Sambeek en Joost de Valk. Ze gaven waardevolle tips en trucs over slimme online-marketing, waarvan het effect bewezen is in de praktijk. De interactieve sessie was opgebouwd rondom een praktijkcase uit de bouw. Deze case liet zien hoe een Bosch ingenieursbureau de bouwcrisis niet alleen overleefde, maar er ook beter uit is gekomen, zonder geld uit te geven aan adverteren. In de presentatie werd verteld over de fouten die gemaakt zijn, waarbij opmerkelijk genoeg de grootste fout uiteindelijk geleid heeft tot de beste oplossing.

Impressie Restauratiebeurs 2013