Ongemerkt gaat er vrijwel geen dag voorbij zonder dat er een verpakking van Tetra Pak door je handen gaat. Tetra Pak heeft dan ook een lange geschiedenis. Het Zweedse familiebedrijf werd in 1951 opgericht door Dr. Ruben Rausing. Hij introduceerde in 1963 de eerste kartonnen melkverpakking – ‘and the rest is history.’ Nu heeft de multinational 54.000 medewerkers in maar liefst 160 landen. Dus wanneer het gaat om het 3D scannen van installaties, dan is een interview met René van der Jagt (Senior Piping Designer bij Tetra Pak), het neusje van de zalm! Neem samen met ons een kijkje achter de schermen bij Tetra Pak om te zien hoe 3D scantechnologie hen helpt om bedrijfsprocessen te versnellen en verbeteren.

Werken met een wirwar van buizen!

René van der Jagt, Senior Piping Designer Tetra Pak

René van der Jagt is dagelijks bezig met het ontwerpen van processing installaties (leidingwerk en apparatuur in de voedingsmiddelensector) voor klanten van Tetra Pak in de BeNeLux en Frankrijk. Maar omdat het werk zo specifiek is, wordt René ook gevraagd voor klussen buiten de regio. Zo werkte hij aan projecten in Moskou, UK, Zweden en zelfs Zuid-Afrika.

Wanneer er nieuwe installaties (greenfield) worden ontworpen kan René uitstekend uit de voeten met AutoCAD. De uitdaging begint wanneer er een nieuwe of aangepaste installatie nodig is in een ‘brownfield’ situatie; een bestaande omgeving.

 René van der Jagt,
Senior Piping Designer Tetra Pak (en specialist 3D scannen)

Een goed begin…..

Een goed ontwerp begint met het zo accuraat mogelijk in kaart brengen van de bestaande installaties. Dit werd tot voor 2,5 jaar handmatig gedaan met een fototoestel, een rolmaat, een laser en aantekeningen op papier. Deze gegevens werden overgenomen in de computer en daarmee werd zo zorgvuldig mogelijk een tekening gemaakt. Daar ben je zeker een week zoet mee en dan heb je eigenlijk alleen het hoogstnodige. Het nieuw ontworpen gedeelte moet uiteraard zo naadloos mogelijk op de bestaande situatie aansluiten. Dat was destijds best een uitdaging. Wanneer het complete project in een processchema is vastgelegd maakt René er een 3D schema van. Hieruit worden de installatietekeningen gedestilleerd.

De eerste stap naar het werken met 3D scanning

Tetra Pak France & Benelux werd op het pad van 3D scannen gebracht door collega’s in Nieuw Zeeland. Daar waren collega’s al begonnen met 3D scannen – en laaiend enthousiast. Geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie kwam René PelserHartman tegen op een beurs. Daarna werden de PelserHartman en Meet-tekenwerk websites afgestruind die boordevol informatie stonden. De expertise en vele content op de websites wekte vertrouwen en zo werd het eerste contact gelegd. Na een bezoekje aan De Gruyter Fabriek koos Tetra Pak voor een pilotproject met PelserHartman.

Aan de slag met de laserscanner in een uitdagende omgeving

René: “Voor het 3D scan pilotproject kozen we bewust voor een ingewikkeld project in een zeer drukke fabriek waar alle leidingen kriskras door elkaar liepen. Een systeem met 100 ton tanks, die 4 bij 4 waren opgesteld. Daar tussenin stond een gebouw waarin alle leidingen van die tanks door de muur werden gevoerd en in het gebouw samen kwamen. Legio leidingen om de tanks te vullen en te legen, elk met een aantal kleppen. Met manifolds hangende in de lucht. Je kunt je er wel wat bij voorstellen!”

Pilotproject maakte voordelen van 3D scannen duidelijk

“Het inmeten van die situatie had ons in die tijd zeker een week gekost. De uiteindelijke tekeningen weken altijd wel iets af van de werkelijkheid. Maar PelserHartman was in drie uur klaar met scannen. Ook de registratie van de pointclouds lieten wij door PelserHartman doen. Ze leverden ook een programma waarmee je het model en de afmetingen kon bekijken. Ik vond het zo mooi dat je achteraf alle maten uit zo’n model kon halen, inclusief de plekken waar je anders nooit bij had gekund – ook bijvoorbeeld op een hoogte van 10 meter. Ongelooflijk waardevol voor ons natuurlijk.”

Scannen en werken met AutoCAD, xref en Navisworks

De samenwerking met PelserHartman bevalt goed. René noemt hun professionaliteit en expertise, de topapparatuur waarmee wordt gewerkt en voldoende beschikbaarheid als erg waardevol. Hij heeft eigenlijk niet meer naar andere bedrijven gekeken. PelserHartman scant en maakt de pointclouds voor Tetra Pak. “Vorige week nog hadden we een project in België. Een Belgische PelserHartman collega maakte de scans. In een paar uurtjes tijd heb ik de nieuwe tanks in de de puntenwolk gezet.”

Een voorbeeld ingescande situatie (onder) en een 3D Solid Model wat daar uit is gegenereerd (boven) en wat daarna aangepast kan worden naar een nieuwe installatie.Links een voorbeeld van een ingescande situatie en een 3D Solid Model dat hieruit is gegenereerd.

De puntenwolk leg ik achter mijn AutoCAD tekening. Dan ontwerp ik de tank in AutoCAD en zet ik die weer in het 3D model. AutoCAD zelf laat de pointcloud niet zo goed zien. Het beeld is dan te druk en niet helder. Ik werk met een xref achter de tekening. Dan voeg ik de nieuwe elementen toe, en open dan diezelfde tekening in Navisworks. In Navisworks kun je zij-, voor- en bovenaanzichten maken. Je zet dan een soort mes op de tekening en dat werkt echt perfect. Ook kun je van alles opschuiven in de tekening, dan saven en refreshen. En dat gaat allemaal razendsnel. Je hebt dan een heel duidelijk inzicht of alles goed gaat passen. We werken nu nog met AutoCAD, maar gaan in de nabije toekomst waarschijnlijk met Hexagon en Leica in zee.”

Hoe complexer de situatie, hoe meer tijdwinst

Hoe complexer de locatie is die wordt ingemeten, hoe groter de tijdwinst wanneer dit met 3D scanning wordt gedaan. En dat gaat niet alleen over het inscannen van de bestaande situatie, maar ook over het maken van de basistekening. René: “Zelfs het maken van een tekening van de bestaande situatie in AutoCAD duurde vroeger dagen. Dat is echt een ding van het verleden. Met het 3D scannen van een project hebben we zeker 1 week tijdwinst plus veel minder meetfouten. En dit werkt door in de toekomst. Want je scant meerdere delen van de fabriek. Op een gegeven moment heb je de hele fabriek in één grote pointcloud gevangen!“

Hoe zet Tetra Pak 3D scannen in?

    • We scannen bestaande situaties razendsnel in.
    • Alle gegevens zijn 100% accuraat.
    • De scans worden steeds meer voor beheerszaken gebruikt.
    • We zijn aan het onderzoeken of we 3D scantechnieken kunnen inzetten bij het maken van een offerte voor een klant. Je kunt dan snel inzichtelijk maken of iets wel of niet past. Als ze in de nieuwe situatie kunnen zien hoe het werkt als de hoofdapparatuur al in de nieuwe situatie staat, dan zijn de scans ook een sales argument.
    • We gaan de scans ook gebruiken om te controleren of een installatie conform overeenkomst is gemaakt. We kunnen natuurlijk direct afwijkingen zien en het helpt ons om installaties echt ‘as built’ te maken.
    • Wij geven bouwers de Navisworks tekeningen en zij halen daar hun informatie uit.
    • Op dit moment worden ‘digital twins’ ontwikkeld. Daar kunnen we in de toekomst op voortborduren. De twin staat bij ons op de server. Het authentieke ontwerp bij de klant.
    • Het inzetten van pointclouds in virtual reality toepassingen wordt getest.

Spook in de puntenwolk

“Wel grappig om te vertellen, soms lopen er mensen door de fabriek wanneer we aan het inscannen zijn. Eigenlijk wil je natuurlijk niet dat er iets beweegt. Als je dan achteraf de puntenwolk maakt, zie je dat op de ene scan een persoon staat en op de andere niet. Je krijgt dan een soort spook in je scans.”

Hoe zie je de toekomst?

Wij zien legio toepassingsmogelijkheden met 3D scantechnologie, digital twinning en virtual reality. Dat je ooit in virtual reality door een fabriek kunt lopen, en de toekomstige apparatuur ziet alsof deze al op de uiteindelijke plek staat. Daar zijn natuurlijk ook scans voor nodig. Ik ben ervan overtuigd dat we nog maar aan het begin van een ontwikkeling staan die mega veel impact gaat hebben.

3D laserscannen in de industrie

Ben jij al aan de slag met 3D scanning in jouw bedrijf? Deze case maakt deel uit een van een PelserHartman campagne over het inzetten van 3D scannen voor de industrie. Wil je weten wat 3D scannen kan betekenen voor jouw bedrijf? Of heb je interesse in een pilotproject? Neem dan contact op met ons team.