Deze blog geeft informatie over het inmeten van de combinatie gevels en terreinen. We krijgen de laatste tijd veel aanvragen op gebied van renovatie van de gebouwschil en merken dat de kosten voor het inmeten van gevels zeer aantrekkelijk worden wanneer dit gecombineerd kan worden met een inmeting van het terrein.

Door middel van een aantal voorbeelden laten we zien waarom digitaal inmeten van de buitenschil van gebouwen in combinatie met het terrein zo interessant is. De prijzen kunnen we helaas vanwege de privacy van onze opdrachtgevers niet vermelden. Indien je dat zou willen, kunnen wij je eenvoudig prijsindicaties geven op basis van algemene voorbeelden of voor jouw eigen project. Dit mogen ook projecten uit het verleden zijn.

Zuiderparkweg ‘s-Hertogenbosch

Opdrachtgever woningcorporatie Zayaz wilde een volledige terreininmeting van het terrein gelegen aan de Zuiderparkweg en de Henric Spieghelstraat te ’s-Hertogenbosch. De volgende zaken zouden ingemeten moeten worden.

 • terreingrenzen
 • bestrating
 • parkeerplaatsen
 • hoogtematen alle belendingen
 • hagen
 • schuttigen
 • trafohuisjes
 • lantaarnpalen
 • bomen, inclusief stamdiameter
 • inzicht in het verloop van terreinhoogten t.o.v. N.A.P.
 • contouren van gebouwen (het betrof twee grote objecten)
Bovengenoemde zaken zullen over het algemeen vaak opgenomen en ingemeten worden door landmeters met total stations. Wij hebben alle bovenstaande zaken inclusief alle gevelaanzichten ingemeten met één persoon met een laserscanner binnen 4 uur. Je ziet het resultaat in de afbeelding hieronder. Zoals je kan zien worden de gevels in veel gevallen automatisch ingemeten wanneer we terreinen meten. Dat geldt natuurlijk andersom net zo goed.
3D scan terrein en gevels

Inmeting met laserscanner voor vervanging natuursteen

Een oude natuurstenen gevel in de Wagenstraat in Den Haag is aan vervanging toe. De aannemer heeft de taak om de bestaande gevel te vervangen door een exacte kopie van de authentieke gevel. Natuurlijk kan zo’n gevel in veel gevallen ook prima handmatig ingemeten worden. Maar in dit geval hebben we wel te maken met een smal en druk straatje in de Haagse binnenstad. Werken met steigers of hoogwerkers is in dat geval niet echt wenselijk en bovendien erg duur.

pointcloud 3D scan gevel

detaillering gevelWe hebben deze gevel exact en op hoge resolutie ingemeten met een 3D laserscanner. Hierdoor zijn alle profileringen van de natuurstenen ornamenten, de sparingen, de kozijn- en neggematen exact 3-dimensionaal in beeld en maat gebracht. De scanner heeft niet veel last van voorbijrijdende auto’s en fietsende mensen. We hebben meetdata genoeg doordat we op vier verschillende standplaatsen scanden. De totale tijd die we doorbrachten op locatie was 1,5 uur. Ook de volledige straat en de gevellijnen van de buurpanden werden ingemeten. Er zal echter weinig gebruik gemaakt worden van deze data.

Hiernaast ziet u een fragment dat aangeeft wat de gedetailleerdheid van de opname is.

Inmeten en 3D model schil gebouw Lienden

Het historische gemeentehuis van Lienden wordt hoogst waarschijnlijk volledig gesloopt en weer opnieuw opgebouwd. Het is de taak van de aannemer om het gebouw in de originele verschijningsvorm terug te bouwen. Om dat werk goed te kunnen uitvoeren had men behoefte aan een exacte inmeting van het bestaande pand. De nadruk lag daarbij op de schil. We maakten als het ware de “krimpfolie” dat de basis zou vormen voor het maken van het volledige nieuwe 3D ontwerp.

Historisch gemeentehuis Lienden

Stap 1: full scan van de schil

Als eerste maakten wij een full-scan van de gevels van dit gebouw. De tijd die we hier normaal gesproken, bij goede weersomstandigheden, op locatie voor nodig hebben is ongeveer 1,5 uur. In sommige gevallen kiezen wij ervoor om de scanopname te beperken tot het gebouw. De omgeving en het terrein wordt dan niet meegenomen. In dit geval zorgde deze aanpak voor een zeer korte scantijd. Voor de scantechneuten onder ons; geen “target all”, maar scannen met referentietargets en quick-scans op een lage resolutie. Op korte afstand geeft dit snel  een prima resultaat.

Stap 2: tekenen met de pointcloud

Vevolgens maakten wij het 3D model van de schil op basis van de pointcloud. De pointcloud functioneerde daarbij als onderlegger.

Stap 3: 3D model van de schil

Hieronder ziet je het uiteindelijke resultaat. Het betreft hier geen BIM-model maar wel een 3D schil conform de werkelijke maatvoering van het gebouw.

Ook hele klein projecten worden al snel gescand

Een projectontwikkelaar had in eerste instantie eigenlijk alleen maar een terreintekening nodig met daarop een aantal panden. Na het stellen van enkele vragen bleek het toch wel handig om wat meer informatie te hebben over de omgeving zoals gevellijnen van naastgelegen panden, wegen, bushokjes, bomen etc. We besloten om de volledige situatie in te meten met een laserscanner. De totale opname bestond uit 15 scanstandplaatsen en nam ongeveer 3,5 uur op locatie in beslag. De scandata gaf ons de mogelijkheid om vervolgens relatief snel een terreintekening te maken door de pointcloud horizontaal door te snijden op één meter boven maaiveld. Bekijk hier de terreintekening.

Meer over inmeten gevels en terreinen en digitaal inmeten van gebouwen

Wil je meer informatie over dit onderwerp of over het digitaal inmeten van gebouwen in het algemeen? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Je kunt hiervoor het beste bellen met het nummer van ons kantoor in ‘s-Hertogenbosch: +31 (0)73-6135729. Lees ook de aparte pagina over het inmeten van gevels.

Daken inmeten met 3D scanners en drones

PelserHartman brengt daken en onderliggende dakconstructies in kaart voor de plaatsing van zonnepanelen. We meten de daken in met 3D scanners, drones en andere meettechnieken, maken dak-tekeningen, constructieberekeningen en dak-adviezen inzake de afwatering en dak-veiligheid. Uiteraard zorgen we voor een goed plan en veilige uitvoering. Lees meer over dit onderwerp op de pagina Daken inmeten voor zonnepanelen.

× Direct Whatsapp contact!