Een gesprek over het inzetten van 3D scan technologie door Niras uit Rosmalen, specialist in Process & Packaging Engineering en projectmanagement.

3D scan door VMEngineering
3D scan door Niras

Niras heeft een passie voor alles wat met food en techniek te maken heeft, en dat merk je wanneer je met Dirk Boumans praat. Dirk is Lead Engineer Packaging, teamleider CAD engineering en expert binnen Niras op het gebied van 3D laserscanning. Hij is enthousiast over het werken met 3D scanners. In zijn vorige baan als constructeur in de machinebouw, had Dirk al ervaring met het tekenen van machines in 3D. Toen hij in 2010 bij Niras aan de slag ging brak hij ook daar definitief een lans voor 3D scannen!

Met pen, rolmaat en fototoestel op pad

Bij Niras werkt men vaak in ‘brownfield’ situaties; fabrieken met bestaande installaties waar nieuwe elementen aan moeten worden toegevoegd. Vroeger gingen de engineers standaard op pad met een rolmaat, pen en een fototoestel om de bestaande situatie in kaart te brengen. En dat was best een lastige opgave. Dirk: “Wanneer je handmatig meet, kan de informatie soms onvolledig of onnauwkeurig zijn, en zeker niet altijd duidelijk. Dan moesten we terug de fabriek in en vaak bij de klant zijn om de aanpassingen goed te kunnen engineeren om ons hoge niveau van werken te kunnen waarborgen” 

Dirk Bouwmans van VMEngineering

De ommezwaai: de klant vroeg om 3D tekeningen

In 2012 kwam er een vraag van een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie om tekeningen in 3D op te leveren voor aanpassingen en verbetering van een sproeidroogtoren. Dirk was direct enthousiast. Omdat 3D scan technologie nieuw was voor Niras kozen ze voor een samenwerking met professionals. Via internet werd PelserHartman gevonden. En zo leerden ze Jeroen Pelser kennen. Dirk: “Jeroen had al heel wat projecten gedaan maar deze klus was van een ander kaliber.”  Het begon al met stevige hygiëne-eisen; omkleden in bedrijfskleding, speciale schoenen aan en vervolgens als een marsmannetje de scanner en het statief omhoog sjouwen in de toren die toch gauw een meter of 30 hoog was. En dan nauwkeurig aan de slag bij een temperatuur van 40 graden. Dirk, lachend: “Ik was blij dat Jeroen het voor ons deed.”

Dirk Boumans, Niras Lead Engineer Packaging, teamleider CAD engineering en 3D laserscanning expert

Eerste ervaringen met 3D scannen niet onverdeeld positief

Het team van Niras koos er destijds voor om zelf aan de slag te gaan met de door PelserHartman gemaakte pointclouds. En dat is best ingewikkeld. Vooraf leek het Dirk vrij eenvoudig om de scans te doorgronden, maar de hardware van Niras bleek niet goed in staat om pointclouds goed weer te geven. Dirk: “Het werkte traag en de scans waren toen alleen nog in groen en grijs. Eigenlijk viel het resultaat best een beetje tegen. We liepen tegen de beperkingen van ons toenmalige softwarepakket aan. Het is toch echt een vak apart. Een jaar later kwam ik Jeroen Pelser weer tegen. Hij vertelde enthousiast over de laatste ontwikkelingen op gebied van 3D scan technologie. Omdat innoveren in ons bloed zit, wilden we het blijven proberen. Dit heeft ertoe geleid dat we op zoek zijn gegaan naar nieuwe software die veel beter in staat is om de laatste ontwikkelingen te volgen. Ook hebben we meer werkgeheugen geregeld. Toen viel direct het kwartje: 3D scannen is echt de toekomst!”

Scannen met apparatuur van PelserHartman

In het verleden maakte PelserHartman de scans voor Niras, maar na trainingen door PH scant het Niras team nu ook zelf. Dat doen ze wel met de laatste apparatuur van PelserHartman en laatstgenoemde zorgt ook voor de pointcloud registraties. 

Niras gebruikt de scans voor engineering van nieuwe installaties en het ontwerpen van aanpassingen aan bestaande situaties. De scans zijn handig in alle fases van het ontwikkelproces: de probleemstelling, de engineeringsfase (kernactiviteit Niras), maar ook in de constructiefase en ingebruikstelling. Niras blijft graag bij het hele proces betrokken. Dirk: “Daar leren we veel van. Aan het eind hebben we dan bij voorkeur de hele documentatie ‘as built’ zoals het gebouwd is.”

Welke problemen lost het 3D scannen op voor Niras?

Niras maakt fotoboeken om installateurs goed aan te geven waar ze in de bestaande installatie aanpassingen moeten maken. In de levensmiddelenindustrie heb je te maken met veel leidingen. Sommigen leidingen moeten weg of er moeten af- of intakkingen worden gemaakt. Het is heel lastig om dit op traditionele tekeningen exact aan te geven. Je wilt dit eigenlijk “in de fabriek” laten zien. Niras doet dit met foto’s die genomen worden met een camera of telefoon. Maar tegenwoordig gebruikt Niras hier ook de 3D scans voor. Uiteindelijk is het handiger wanneer alles met scans in kaart wordt gebracht.

Kostenbesparing, ook voor onze klanten, door 3D scanning

“Als engineeringsbureau ontwerpen we procesinstallaties en verpakkingslijnen in de voedingsmiddelenindustrie. Niras levert pakketten documenten en ontwerpen die laten zien hoe iets moet worden gemaakt, bestuurd en bediend en dat in tekst en tekeningen. Bij het ontwerpen is het heel handig om de complete fabriek in te scannen. Dan weet je zeker dat je niets mist en kun je vlot doorwerken. Dit levert ons een forse tijdsbesparing tijdens de engineering – en onze klanten dus een kostenbesparing op.” 

Hoe vaak passen jullie 3D scan technologie toe?

Dirk: “Wanneer het nut heeft om te scannen doen we dat. Maar in mijn ogen mag 3D scan technologie nog vaker worden ingezet. Soms hoeft er alleen een PFD (Proces Flow Diagram) of P&ID (process and instrumentation diagram) worden gemaakt. Dan is er niet echt een reden om te scannen. We scannen nu 1 a 2 keer per maand en dat neemt alleen maar toe. Ik merk ook dat scanners steeds sneller en efficiënter  worden. En omdat wij zelden ‘greenfield’ projecten en vrijwel altijd ‘brownfield’ projecten doen, zou ik eigenlijk altijd liever de situatie vooraf inscannen. Dan werk je zo efficiënt mogelijk en hoef je de klant niet vaker te storen dan echt nodig. Je wilt je achter je bureau een beeld kunnen vormen, en zien – hoe zat het ook alweer- hoe kan dit gaan werken?”

Wij kennen onze klant het beste, daarom scannen we ook zelf 

Dirk weet waar hij bij de klant moet zijn. Wanneer Niras zelf scant, hoeven ze geen overdracht te doen en uitleg te geven aan een externe partij. Dirk: “Voor ons is het fijn om zelf de omgeving nog eens goed in je op te nemen terwijl je de scans maakt. Dan begrijp je ook beter hoe de processen werken. Er wordt altijd gewerkt met de top apparatuur van PelserHartman. De samenwerking bevalt prima, de dienstverlening en kwaliteit zijn uitstekend, de apparatuur ziet er netjes uit en staat op tijd klaar. Het team van PelserHartman denkt mee en geeft apparatuur soms op locatie of bij iemand thuis af, dat waarderen we. Het registreren laten we graag aan het team van PelserHartman over. Ook het controleren en valideren van pointclouds is iets wat je het beste door PelserHartman kunt laten doen. Ze hebben verstand van zaken, zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en maken gebruik van topkwaliteit programma’s. Dan weten we zeker dat we iets goeds krijgen.” 

Wat wil je andere bedrijven uit de industrie meegeven?

Dirk: “We horen vaak dat bedrijven niet scannen uit angst voor de kosten. Maar dat valt eigenlijk reuze mee. Soms heb je voor € 1.500 tot € 2.000 al wel 100 scans en dat binnen 1 dag. De tijd van engineers is natuurlijk kostbaar. Zonder scanners gaan engineers naar de locatie en meten ze de fabriek en soms ingewikkelde installaties handmatig in. Een tijdrovende klus. Vervolgens worden de schetsen omgezet op de PC. Het hele proces duurt dan al gauw een week. Een scan is zo gemaakt en veel makkelijker om te verwerken. Je kan er simpelweg meer mee en je kunt erop vertrouwen dat deze accuraat is”. 

Wat is volgens jou de toekomst van 3D scannen?

Dirk: “De 3D techniek blijft zich ontwikkelen. Een van de dingen waar wij benieuwd naar zijn is of het in de toekomst mogelijk is om een pointcloud te vertalen naar VR. We hopen dat er op korte termijn toegankelijke VR oplossingen komen zodat wij onze klanten ook die mogelijkheid kunnen bieden.”

Heeft u een engineering vraagstuk? Niras helpt u graag verder. Neem contact op via [email protected]. En wil je aan de slag met 3D scannen in jouw bedrijf? Neem dan contact op met het team van PelserHartman.

3D laserscannen voor de industrie

Ben jij al aan de slag met 3D scanning in jouw bedrijf? Deze case maakt deel uit van een PelserHartman campagne over het inzetten van 3D scannen voor de industrie. Wil je weten wat 3D scannen kan betekenen voor jouw bedrijf? Of heb je interesse in een pilotproject? Neem dan contact op met ons team.