3D modellen kun je statisch bekijken met het juiste tekenpakket en met verschillende viewers. Je kunt er echter ook doorheen lopen als in een game. Zo bekijk en beleef je de bestaande en nieuwe situatie van een gebouw op een betere manier. Tim Bicanic startte het bedrijf ‘3Delig’ en maakt 3D toegankelijk door inzet van zijn Oculus Rift.

Oculus-Rift-Bicanic

Wat is de Oculus rift?

De Oculus Rift is een speciale bril die er uit ziet als een duikbril zonder glas. Deze bril heeft een ingebouwd LCD-scherm. De twee speciale lenzen in bril geven je het idee dat er twee screens in de bril zitten. In feite is het één scherm. Ieder oog krijgt een iets ander beeld te zien, waardoor er een 3D effect wordt gegenereerd. Het is te vergelijken met een 3D tv, maar omdat het scherm zo dicht op je ogen zit en je ogen ook echt onafhankelijk van elkaar een ander beeld zien is het 3D effect vele malen sterker dan in de bioscoop en thuis op de bank achter je 3D tv. Het gezichtsveld is vele malen groter dan bij een normale tv. Dit geeft het effect dat je in de ruimte staat, omdat je overal om je heen de wereld ziet. Zonder je hoofd te bewegen kan je al veel meer zien dan normaal en het voelt natuurlijker, omdat je nergens zwarte randen ziet van het beeldscherm. Je kunt met je ogen alle kanten opkijken, maar je blijft beeld zien.

De Oculus Rift koppel je aan de grafische kaart en usb poorten van je PC of mac. Je hebt wel een krachtige pc nodig om alles te draaien, omdat je een framerate van minimaal 75 fps aan moet kunnen. Als je de specs niet haalt krijg je meer vertraging van het beeld met meer misselijkheid als gevolg. De officiele Oculus Rift moet nog op de markt komen, waarschijnlijk eind 2015. Tot die tijd kunnen ontwikkelaars wel aan de slag met de DK2, de Development Kit 2. Een grote vooruitgang op de vorige DK1.

Onderstaande film laat de introductie van Oculus Rift tijdens TV-programma “De Wereld Draait Door” zien.

Virtual reality in de bouw

Innovaties zoals Oculus Rift lijken toekomst muziek. De stap van voorovergeboven zitten in je smartphone-wereld naar virtualreality-wereld is echter maar klein. De bril wordt in de toekomst misschien wel net zo gewoon als de smartphone nu. En de tendens is, steeds kleiner, strakker, dunner. Dat zal met de rift ook worden. Over een tijdje zal de rift de grootte en vorm van een zonnebril hebben. Zodra de rift gekoppeld wordt aan een speciaal pak (jas+broek+handschoenen) zal de virtuele ervaring compleet zijn. Nu mis je soms nog belangrijke zintuigen, de tast en het gehoor. Voor toepassingen in de bouw zijn deze laatst genoemde aspecten van minder belang. Wij zien voor de Oculus Rift een toepassing waarbij onze klanten ons 3D model van bestaande en nieuwe situatie goed kunnen bekijken en beleven. Clash detection wordt voor een deel een menselijk proces, uiteraard ondersteund door automatisering. We zullen een mix maken van 3D inmeetdata (pointclouds) en nieuwe elementen die op dat moment alleen nog maar in de vorm van 3D solid models bestaan. “Niet alles hoeft direct getekend te worden” wordt steeds meer een onderwerp.

Ik verwacht dat de Rift het goed zal doen in de bouwwereld. Voorlopig blijft het echter vooral een gaaf ding waarmee we binnen onze projecten en met onze partners aan de slag gaan om in de praktijk de reacties te peilen.

Nadelen Oculus Rift

De bril geeft bij gebruikers soms een gevoel van duizeligheid. Het brein zit heel slim in elkaar en ziet de bril als niet-echt. Daardoor werkt dat soms bij heftige bewegingen op het evenwichtsorgaan. Daar wordt op het moment hard aan gewerkt. Daarnaast zijn wij vaak verwend door fotorealistische 3D plaatjes of foto’s. Daardoor registreert het brein als wat wij zien ook als niet-echt. Zodra het echt mogelijk wordt om realtime door een ruimte te lopen, waar lichtinval , materialisatie en geluid werkt zoals in het echte leven, dan breekt virtual reality ook echt door in de architectuurwereld.

Oculus Rift Den Bosch

3Delig Vastgoedpresentatie, Vastgoedstyling en Virtual Reality is een innovatief buro uit Den Bosch dat zich richt op het optimaal presenteerbaar maken van woningen en ander vastgoed. De doelstelling is om te zorgen dat een woning sneller verkocht wordt voor de beste prijs. 3Delig is de eerste LNV Vastgoedstylist in Nederland die Virtual Reality inzet om meer kijkers te genereren bij woningverkoop.Vanaf medio januari geeft oprichter Tim Bicanic VR demonstraties en presentaties aan bedrijven.