Blog

3D scan beton- en staalskelet

  |   Projecten PelserHartman

Op het Dobbelmanterrein in Nijmegen heeft PelserHartman een beton- en staalconstructie van een bestaand en reeds gestript gebouw opgenomen. Wij maakten een 3D scan van de bestaande beton- en staalskelet van de voormalige Biotex-fabriek vanwege hergebruik. PelserHartman bedacht een creatieve oplossing om zonder inzet van hoogwerkers en de bouw van steigers binnen korte tijd de bestaande skeletstructuur in kaart te brengen. De scandata vormt een zeer goede basis om een nieuw ontwerp en de verbouwingsplannen op te baseren. 

 

3D scan staalskelet Biotex

Staal- en betonskelet van het voormalig Biotex gebouw

 

Dobbelmanterrein: 3D scan staalskelet

Het Dobbelmanterrein is te vinden in de Nijmeegse wijk Bottendaal, gelegen op een steenworp van het centrum. De voormalige wasmiddelenfabriek en het terrein eromheen kregen een nieuwe bestemming. Een belangrijk doel hierbij was dat het industriële karakter behouden zou blijven. Architectenbureaus Marlies Rohmer en de Dok ontwikkelde in samenspraak met de bewoners van de wijk een masterplan voor de herontwikkeling van de buurt.

PelserHartman maakte een 3D scan van het beton- en staalskelet van het voormalige L-gebouw met 3D laserscanners. Het pand is inmiddels verbouwd tot een plek voor kunst en cultuur met ateliers en studios. Op de bovenste drie verdiepingen zijn 11 grote loftwoningen te vinden. De aluminium kozijnen, het stalen hekwerk en de houten leuningen van de balkons, de bakstenen gevels en de aluminium kappen geven de gebouwen een industriële uitstraling. De oude lichtreclame ‘Dobbelman' op het L-gebouw blijft behouden om het industriële karakter te accentueren.

Creatieve meet- en tekenoplossingen

PelserHartman zoekt altijd naar de beste oplossing voor meet- en tekenproblemen. Hierbij volgen we innovaties op de voet en testen we nieuwe technologieën direct uit in de praktijk. We denken met onze klanten mee en geven advies. Lees hier meer over de meetoplossingen van PelserHartman.

Een ander project waarbij ons meetteam op creatieve, inventieve wijze te werk ging: ondergrondse rivier de Dieze in het centrum van 's-Hertogenbosch

Het pand na de renovatie

Het voormalig Biotex gebouw is inmiddels verbouwd tot woningen en ateliers.