Pointcloud in Solidworks

Voor enkele bedrijven die met het tekenprogramma SolidWorks werken, hebben wij SolidWorks onderzocht en oplossingen bedacht voor de aansluiting op pointclouds (meetdata uit lasersanners) en andere tekenprogramma's. We deden dit vanuit het bouwkundig perspectief.

Wat is SolidWorks?

SolidWorks is een programma dat geschikt is voor werktuigbouwkundige installaties en relatief kleine objecten als we dit vergelijken met bouwkundige projecten. SolidWorks kan veel verschillende soorten solid-bestanden lezen. De beste oplossing is het werken met step-files en parasolid-files. De software is niet geschikt voor het werken met pointclouds van normale kwaliteit en omvang zoals we die doorgaans maken van gebouwen.

Grote point cloud kan niet in SolidWorks

Solidworks kan niet werken met pointclouds in de reguliere formaten. De pointclouds moeten omgezet worden naar xyz-files. De files worden daardoor over het algemeen groter.

We hebben 2 pointcloud bestanden getest van 330MB en 464 MB in xyz-formaat. Deze pointclouds zijn goed in te laden in SolidWorks al duurt dit wel enkele minuten. Een bestand van enkele GigaBites kan niet opgenomen worden door Solidworks. Ook niet in de versie 2012. (Een scan van een bouwproject levert al snel een bestand van tussen de 10 en 15 GB).

Een andere mogelijkheid is gebruik maken van een plug-in van Geomagic: Geomagic for Solidworks. Middels deze plug-in is het mogelijk om toch te werken met pointclouds in Solidworks.

SolidWorks en Clash detection

Het is niet mogelijk om op alle soorten bestanden een clash detection uit te voeren. Clash detection op een pointcloud en op een mesh blijkt onmogelijk. Men zal dus eerst een solid moeten maken van de pointcloud.

Solid modeling met pointcloud

Men kan een solid model maken vanuit een pointcloud. Dit kan door eerst een mesh te maken. De mesh kan omgezet worden in een solid na een aantal voorbewerkingen. Het aantal meetpunten van de pointcloud van 330 MB (11.833.734 punten in de file) moest met 80% verminderd worden voordat deze omgezet kon worden naar een solid. Het resultaat is een incomplete solid met gaten. Deze solid zal dus handmatig afgewerkt moeten worden.

We verwachten dat een solid model van een groot gebouw ingelezen kan worden in SolidWorks. Een solid is immers eenvoudig en niet zo zwaar als een pointcloud.