Centrale maatvoering BIM

BIM en integraal samenwerken zijn onderwerpen waar iedereen over spreekt op dit moment. Meten is een aspect dat zeer geschikt is om integraal op te pakken, omdat iedereen zo met dezelfde correcte maatvoering werkt. Dit voorkomt verschillen in interpretatie en zorgt voor een betere aansluiting van verschillende elementen. In de praktijk meet iedereen binnen BIM vaak nog zijn eigen werk, terwijl wij het ook al meerdere keren meten gedurende de bouw. Dit kan beter en Centrale Maatvoering is de oplossing. 

BIM projecten worden steeds groter. De noodzaak groeit om ook het hoofdstuk maatvoering als belangrijke aparte discipline te zien. Fouten in maatvoering kunnen namelijk leiden tot hoge faalkosten. Om dit te voorkomen werken wij steeds vaker met het concept Centrale Maatvoering.

PelserHartman meet bij Centrale Maatvoering op belangrijke momenten in het bouwproces het hele gebouw volledig 3D in. Daarnaast worden meetpunten nauwkeurig uitgezet, op basis van een in het werk gecontroleerd BIM-model. Met deze werkmethode integreren we maatvoering als apart vakgebied op een centrale manier in het BIM proces. Hiermee verlagen we de kans op fouten.

3D BIM model centrale maatvoering

Visie PH op maatvoering in BIM

Eén 3D model waarin de juiste informatie over maatvoering op het juiste moment beschikbaar is voor alle partijen die maatvoering nodig hebben.

Het vak centrale maatvoering binnen Avans+ opleiding

De Avans+ opleiding BIM Engineer bestaat sinds 2014 en is een unieke opleiding die opleidt tot BIM-engineer. Het is de eerste BIM-opleiding van Nederland. Jeroen Pelser is een van de docenten van de opleiding en gaf centrale maatvoering een belangrijkere plek in het lesprogramma. Jeroen geeft de deelnemers van de opleiding les over 3D meten, laserscanning en meetdata. Lees het volledige artikel “Opleiden voor de markt van de toekomst“.

Centrale maatvoering volgens een BIM expert

Corporeal adviseert organisaties op gebied van BIM. Ze gaan met iedereen in gesprek – van timmerman tot directeur – en maken mensen bewust van wat BIM is en wat dit voor hen kan betekenen. Corporeal begeleidt mensen in het eigen maken van de BIM werkmethodiek.

Corporeal over maatvoering in BIM

Het bedrijf Corporeal onderscheidt zich van andere BIM experts met hun visie op maatvoering als belangrijk onderdeel van een BIM project:

“Centrale maatvoering is een zeer belangrijk onderdeel in de bouw om faalkosten te beperken. Omdat BIM projecten steeds groter worden, groeit de noodzaak om maatvoering als separate discipline te zien. Fouten in maatvoering leiden tot hoge faalkosten. Centrale Maatvoering zorgt ervoor dat maatvoering consistent wordt gecontroleerd en toegepast door één partij in het BIM proces, waardoor de kans op fouten sterk verlaagd wordt.

“Denk bijvoorbeeld aan de aansluiting betonconstructie/staalbouw. Een constructie die erg specialistisch is opgebouwd. In de beton steken op de raarste plekken ankers uit –onder, boven, links en rechts. Op die ankers komt een zeer ingewikkelde staalconstructie. Hoe ga je ervoor zorgen dat de maatvoering ten alle tijden klopt en gevalideerd is, voordat de staalconstructie wordt gemonteerd? En hoe zorg je ervoor dat afwijkingen in de betonconstructie op het laatste moment nog opgelost kunnen worden zonder de betonconstructie deels te slopen? Dat is een mooie calculatieuitdaging, vol met verborgen regels waarin de faalkosten afgedekt worden.

“Het werken met BIM en Centrale Maatvoering voorkomt deze kostenpost en risicofactor. Door tussentijds in het werk te meten en de definitieve anker-coördinaten door te geven aan de fabriek, kan het staalwerk op maat afgemaakt worden. Als aannemer kan je met meer zekerheid en lagere prijs aanbieden; als opdrachtgever krijg je meer kwaliteit voor een lagere prijs.”

Tekst: Corporeal, Onno Speur.

Maatvoering centraal delen

Alle maatvoering nauwkeurig laten uitvoeren door een partij is een ding, maar zorgen dat iedere partij de maatvoering ontvangt én er mee kan werken is iets anders. Met Centrale Maatvoering leveren we de pointcloud voor bewerking in bijvoorbeeld Revit, ArchiCAD, NavisWorks of Solibri, inclusief online pointcloud viewer. Met de online pointcloud viewer heb je overal en altijd een 3D overzicht van de hele bouw, inclusief alle geometrisch correcte data.

Centrale maatvoering is essentieel voor BIM

Binnen (grote) bouwprojecten wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de Building Information Model (BIM) methodiek. Een combinatie van metingen met de 3D laserscanner en een 3D Revit model maakt het concept van centrale maatvoering mogelijk. Een 3D model dient onder andere als communicatiemiddel en hulpmiddel voor alle betrokken partijen (o.a. architect, aannemer, constructeur en installateur) met als doel het bouwproces efficiënter en sneller te laten verlopen en de faalkosten te verminderen. De rol van de maatvoeringspartij(en) in dit proces is vaak onduidelijk en onderbelicht en wordt door partijen op eigen wijze invult.

Wij zien grote voordelen in het aanstellen van één bouwkundig onderlegde partij die verantwoordelijk is voor de complete maatvoering binnen alle fases van het bouwproces. Een partij die ook begrijpt welke informatie voor welke partij in iedere fase van het bouwproces nodig is.

Voordelen Centrale Maatvoering

 • Vanuit een centrale verantwoordelijkheid is gecontroleerde maatvoering beschikbaar voor iedereen op het juiste moment in het bouwproces.
 • Goedkoper door gefaseerde aanpak van 3D inmeten, hergebruik van metingen en voorkomen van ‘dubbel’ meten.
 • Goedkoper door pas te gaan uittekenen als het nodig is (visualisaties maken en gebruiken is bv goedkoper als 3D tekenen).
 • Vermindering van faalkosten door het gebruik van de juiste/dezelfde maatvoering door alle partijen.
 • PelserHartman kan verantwoordelijkheid nemen voor de centrale maatvoering, maar kan ook andere partijen hierin ondersteunen.

PelserHartman aanpak Centrale Maatvoering

 • Start met voorlichting en advies
 • Zorg voor centrale verantwoordelijkheid inmeet en uitzetwerk
 • Bepaal één coördinatenstelsel
 • Bepaal: inmeting of controle meting (afh. van bestaande informatie)
 • Stem meet- en tekenwerk af op planning bouwproces
 • Ondersteun alle partijen in werken met meetdata

Aan de slag met 3D meetdata en scanning?

Heeft dit onderwerp jouw interesse gekregen? En wil je zelf veel meer gaan doen met 3D meetdata? PelserHartman heeft verschillende manieren om samen met jou aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld;