Blog

3D laserscanning De Heus Den Bosch

  |   Projecten PelserHartman

PelserHartman bracht het terrein van De Heus volledig in kaart en maakte daarvan een tekening waarop iedere straatkolk te zien is. Daarna maakten we een volledige revisietekening van het hele begane grond niveau van alle bouwdelen. Het meet- en tekenwerk daarvoor werd binnen vijf dagen verzet.

Over het oude De Heus-complex

Aan de rand van het centrum van 's-Hertogenbosch staat nog steeds het fabriekscomplex van veevoerfabriek Koninklijke De Heus. Het is door de jaren heen letterlijk een complex van industriële architectuur geworden. De oudste delen dienen als kantoor waarvan een deel als rijksmonument is aangewezen. De grote hallen herbergen de opslag en de overige bouwdelen, bruggen en stelsel van transportbanden vormen de fabriek. De Heus wordt de plek en het decor van paradijspark De Tuin United voor het jaar van Jeroen Bosch in 2016.

3D laserscanning de Heus

PelserHartman is een Bosch bedrijf met hart voor bestaande karakteristieke gebouwen en hun omgeving. We zijn dan ook blij te mogen zeggen dat we partner zijn van het project De Tuin United. We meten veel met laserscanners en zijn continu bezig met innovaties op dit gebied. Onze projecten, partners en klanten worden hierbij betrokken en stellen ons in staat om nieuwe ontwikkelingen in te zetten, te testen en te onderwijzen. Hierdoor zijn we in staat om snel te schakelen en grote bijzondere projecten op te pakken.

De Tuin United

De Tuin United is een initiatief van Paul van Seeters (kunst- en cultuurliefhebber en eigenaar van Rozemarijn Bloemisten in Tilburg),
Marc Mulders (beeldend kunstenaar), Eric Alink (journalist, tekstschrijver en onze stadskronieker), Marc Eysink Smeets (conceptontwikkelaar en adviseur communicatie en evenementen) Joep Lennarts (fotograaf en beeldenstormer), Jan van der Putten (directeur Verkadefabriek) en Theo van de Zande (chef kunstredactie Brabants Dagblad). Samen werkten zij aan het concept van De Tuin United. De Tuin heeft inmiddels een stichting waarin de kar getrokken wordt door Erica Haffmans. Het ontwerp zoals hierboven te zien is gemaakt door Zus.

De gemeente 's-Hertogenbosch is zeer enthousiast over het plan van de stichting en wil haar grond tijdelijk afstaan voor de realisatie van De Tuin United. De tijdelijke tuin gaat niet door als de politiek het toch nog eens wordt over de bouw van een nieuw theater op de Kop van 't Zand. In augustus presenteert de stichting de uitgewerkte plannen en een programma van eisen voor het stadspark met tuintjes dat ook cultuur en vermaak moet bieden. In het jaar van Jeroen Bosch (2016) moet de tuin uiterlijk open zijn.

Volledig fabrieksterrein in één dag in kaart

Op een zaterdag in maart 2012 scanden wij de buitenzijden van De Heus in. Wij maakten laserscans op 21 locaties vanaf de grond met als doel het vastleggen van de maatvoering van het terrein en contouren van de gebouwen. De pointclouddata is eenvoudig horizontaal te snijden op iedere gewenste hoogte. Daardoor hebben we snel een zeer maatvaste onderlegger die de perfecte basis vormt voor het maken van de terreintekening.

Ook het Rijksmonumentale deel werd ingescand

Het terrein van De Heus herbergt ook enkele bijzondere Rijksmonumentale bouwdelen zoals het bovenstaande pakhuis. Ook deze delen werden drie-dimensionaal in kaart gebracht.

 

3D scanning 's Hertogenbosch

PelserHartman voert regelmatig projecten uit in en rond Den Bosch. Zo maakten we orthofoto's van de gevel van het stadhuis in Den Bosch en maakten we onlangs een 3D scan van het zwerfgebied in de stad.