Blog

Inmeten en tekenen Cereol fabriek Utrecht

  |   Projecten PelserHartman

historische foto cereol complex

De voormalige sojafabriek Cereol in de wijk Lombok te Utrecht stond in de nacht van 29 op 30 juni 2008 in brand. De gevels zijn blijven staan en worden op dit moment door gestapelde zeecontainers beschermd tegen verdere instorting. Buro 1meter98 heeft een schetsontwerp opgesteld voor herbestemming van dit gebouw. PelserHartman maakte in opdracht van BOEi een gedetailleerde inmeting met een 3D scanner van de Cereol fabriek Utrecht. De tekeningen werden gebruikt als onderlegger voor het maken van de restauratie- en herstelplannen.

Cereol Fabriek Utrecht 3D ingescand door PelserHartman

Het gebouw moet opgenomen en uitgetekend worden om een goede basis te krijgen voor het aanvragen van subsidies en verdere uitwerking van het renovatieplan. Het betreft hier een bijzondere inmeting omdat een groot gedeelte van de gevels verscholen ligt achter gestapelde zeecontainers. Daarbij is een opname aan de binnenzijde niet toegestaan vanwege het instortingsgevaar. Het gebouw is zwaar beschadigd.

Bekijk de film die verscheen in Bouwwereld over het Cereol Project.

Lees het volledige artikel van op Bouwwereld.nl op de pagina:
3D laserscan vervangt missende bouwtekening

containers ondersteuning cereol complex

Architect over Cereol en 3D laserscanning

De Cereol fabriek is zwaar beschadigd door brand

Het fabrieksgebouw is op een aantal plaatsen zwaar beschadigd. Maar eind 2008 was het duidelijk: de restauratie van de deels afgebrande monumentale Cereolfabriek is technisch haalbaar. Het gebouw liep zware schade op bij de brand op 30 juni 2008. Uit onderzoek bleek dat het bouwkundig gezien mogelijk moet zijn het pand te herstellen. Op basis van deze conclusie zijn de gemeente Utrecht en de ontwikkelaar gestart met een vervolgonderzoek.

overzicht afgebrand cereol fabriek utrecht

scheur muur cereol fabriek utrecht

Bron: o.a. www.lobox.nl

1,6 miljoen voor Cereolfabriek in Utrecht

UTRECHT - De Cereolfabriek in Utrecht krijgt 1,6 miljoen euro monumentensubsidie van het rijk. Het geld komt uit een fonds voor de restauratie en herbestemming van rijksmonumenten.

In het Cereolcomplex in de wijk Oog in Al komt een bibliotheek, school en kinderopvang en er moeten woningen komen. De voormalige directeurswoning wordt een grand café. In het gebouw woedde enkele jaren geleden een forse brand.

De resten van de fabriek zijn sindsdien gestut door zeecontainers. Vorige maand gaf de provincie al zeven ton aan de Cereol-fabriek in Utrecht.

bron: RTVUtrecht. 13-1-2011