Blog

Herstel stadsgezicht op Hooge Steenweg Den Bosch

  |   Projecten PelserHartman

De gevel van de Mexx-winkel aan de Hooge Steenweg te 's-Hertogenbosch was jarenlang een aanfluiting in de monumentale binnenstad. Maar op maandag 12 september 2011 kwam hieraan gelukkig een einde. Men startte met de sloop van het pand ‘De Gulden Leers’. Het adres op de Hooge Steenweg wordt de nieuwe vestiging van Sting. Mexx verhuist naar de vrijgekomen winkel van Sting op Hooge Steenweg 15.

Hooge Steenweg Den Bosch

Lees het artikel in het Brabants Dagblad: Sloop Mexx-winkel begonnen.

VOCUS architecten ontwerpt de verbouwing

Het mag eigenlijk geen 'verbouwing' meer genoemd worden. Het komt er op neer dat uiteindelijk alleen de monumentale kelders blijven bestaan. Hieronder leest u het verhaal van architectenbureau Vocus over het project 'De Gulden Leers'.

Hooge Steenweg Den BoschIn dit gedeelte van het Bossche middeleeuwse centrum zijn alle facetten van het binnenstedelijk bouwen aanwezig: herstel van monumentaal stadsgezicht, sloop van vervallen betonconstructies, vervangen van leegstaande bovenetages in winkels en woningen, weinig beschikbare bouwruimte en behoud van oude monumentale delen, zoals bouwmuren, tongewelfkelders en zelfs middeleeuwse bakovens naast een gedempte Dieze. Middels een nieuwe interventie wilden we op deze plek de Bossche sfeer terugbrengen.

De ontwikkeling voorziet in een winkelpand voor modezaak The Sting op de begane grond en eerste verdieping. Daarboven liggen drie stadswoningen in twee lagen. Het nieuwe pand is in aanbouw en wordt medio 2012 in gebruik genomen.

De crux van de opgave lag in de realisatie van een tweelaags winkeloppervlak van ruim 1000 m2, met in het midden een gewenste vrije hoogte van ruim 5 meter, én de ontsluiting van woningen met bergingen en parkeerplaatsen op historische bodem van een oude binnenstad.

Het principe van de tweelaagse winkel voert terug naar de periode van voor de Tweede Wereldoorlog, de tijd van het modemagazijn van de Gebroeders Vinke. Het uitgangspunt voor de nieuwe voorgevel met vierdeling en brede houten winkelpui sluit dan ook aan bij het gevelbeeld uit de periode 1922 - 1933. De nieuwe achtergevel aan de Tolbrugzijde is een nieuwe eigentijdse invulling met dubbele kapconstructie. Aan deze zijde liggen de parkeerplaatsen, bergingen en entree van de woningen.

Meet- en tekenwerk bestaande gebouwen

PelserHartman verrichtte alle nodige meet- en opname-werkzaamheden om goede digitale plattegronden, doorsneden en gevelaanzichten te krijgen van het pand aan de Hogesteenweg 25 te ‘s-Hertogenbosch. Deze onderleggers waren nodig ivm het realiseren van een grote verbouwing van het pand. De tekeningen werden gemaakt om een goed beeld te krijgen van de bouwkundige situatie van alle gebouwdelen. De nadruk lag hierbij vooral op de posities van bouwkundige wanden en de hoofdstructuur. De tekeningen werden door architectenbureau Vocus gebruikt als basis voor het maken van een goed ontwerp.

PelserHartman meet vloerzakking na belasting

Hooge Steenweg vloerzakkingsmetingPelserHartman kreeg de opdracht om vloermetingen te verrichten tijdens het plaatsen van een proefbelasting op de begane grondvloer boven de oude kelders van het pand aan de Hogesteenweg 25 te ’s-Hertogenbosch. De opdrachtgever eiste een verhoogde vloersterkte en wilde zekerheid over de maximaal toelaatbare vloerbelasting. De aannemer bracht diverse meetpunten aan die correspondeerden met de onderzijde van de oude gemetselde togen en de bovenzijde van de nieuwe betonvloer. PelserHartman maakte een nulmeting van die punten en meette het hoogteverschil na het aanbrengen van de proefbelasting.

NEN2580 type A certificaat

Het laatste deel van ons werk bestond uit het inmeten van de opgeleverde ruimten en het bepalen van de verschillende vloeroppervlakten conform de NEN2580. We maakten het bekende Type A rapport op basis van de NTA2581. Dit meetcertificaat wordt gebruikt als basis voor huur- of koopovereenkomsten. Lees meer over meetstaten en meetcertificaten op de pagina NEN 2580 metingen en certificaten.