Blog

De Heus Tuin United 3D scan

Fabrieksterrein De Heus wordt De Tuin United

  |   Projecten PelserHartman

24 september 2012, officiële start project De Tuin United

De officiële start van project De Tuin United werd maandag 24 september 2012 ingeluid met de presentatie van het plan en het tekenen van de intentieovereenkomst tussen de stichting en de gemeente. Dit gebeurde op de vierde verdieping van het karakteristieke rijksmonumentale hoekgebouw. Er waren vele bekende en minder bekende Bosschenaren, politici, kunstenaars, partners en geïnteresseerden aanwezig.

Onder hen waren natuurlijk de initiatiefnemers, oftewel de tuinmannen. Het project is een initiatief van Paul van Seeters (kunst- en cultuurliefhebber en eigenaar van Rozemarijn Bloemisten in Tilburg), Marc Mulders (beeldend kunstenaar), Eric Alink (journalist, tekstschrijver en onze stadskronieker), Marc Eysink Smeets (conceptontwikkelaar en adviseur communicatie en evenementen) Joep Lennarts (fotograaf en beeldenstormer), Jan van der Putten (directeur Verkadefabriek) en Theo van de Zande (chef kunstredactie Brabants Dagblad). Erica Haffmans is projectleider.

De presentatie werd afgesloten met de officiële ondertekening van een overeenkomst inzake het recht van gebruik van terrein en gebouwen. Deze intentieovereenkomst tussen de stichting De Tuin United en de gemeente werd ondertekend door Theo van de Zande (voorzitter van de stichting) en Jeroen Weyers (wethouder Cultuur).

Introductiefilm De Tuin United

Het plan werd geïntroduceerd door middel van een film, gemaakt door Pelser Filmproducties. Daarna volgde een presentatie van de architect Kristian Koreman van bureau Zus. Bekijk de film op de website van Pelser Filmproducties.

[vimeo width="614" height="461"]http://vimeo.com/50072351[/vimeo]

Lancering website

Maandag 24 september is ook de dag dat de website van De Tuin-United de lucht in ging. De website geeft natuurlijk veel informatie over 'het idee' en de achtergronden. Daarnaast is de website toch vooral ook bedoeld als een kanaal voor iedereen die ideeën heeft en plannen wil inbrengen. Bekijk de website van De Tuin United.

Het monument De Heus

De meelfabriek uit 1909 is een ontwerp van de Tilburgse architect F.C. de Beer. Van zijn hand is ook de Grasso-fabriek aan de nabijgelegen Parallelweg. Kort na de Tweede Wereldoorlog veranderde de meelfabriek van exploitant en functie. Nieuwe eigenaar Koudijs dempte de insteekhaven, stelde de graansilo’s buiten werking en doekte de wasserij op. In de jaren negentig nam De Heus de Bossche mengvoederfabriek over. Sinds enkele jaren is de fabriek een rijksmonument. Voor de liefhebber: de zuidelijke en oostelijke vleugel hebben houten vloeren op ijzeren onderslagbalken. Deze rusten op gietijzeren kolommen. De houten kapconstructie steunt op houten standvinken. Monumentaal zijn ook de betonnen silo’s en het betonnen waterreservoir.

PelserHartman is partner van De Tuin United

PelserHartman is partner van het project De Tuin United en startte in juni 2012 met het 3D inmeten en uittekenen van dit complex. Lees hierover meer op de pagina 3D Laserscanning De Heus voor De Tuin United.