Blog

3D laserscan Ooglijdersgasthuis Utrecht

  |   Projecten PelserHartman

Aan de F.C. Dondersstraat in Utrecht staat Het Ooglijdersgasthuis, ook wel 'Het Nederlandsch Gasthuis voor Behoeftige en Minvermogende Ooglijders' genoemd. Het was een ziekenhuis voor oogheelkunde. Asnova architects is aangesteld om de restauratie en herontwikkeling van dit karakteristieke gebouw te verzorgen. PelserHartman bracht het gebouw driedimensionaal in kaart.

3D scan Ooglijdersgasthuis Utrecht

Het gebouw en de omgeving leende zich goed voor een opname met laserscanners aan de buitenzijde. Zelfs de bovenzijden van het merendeel van de daken zijn goed te zien in de scanopname. Hieronder ziet je het resultaat van de laserscan. Deze werd als onderlegger gebruikt voor de nieuwe plannen. Asnova architects werd hierbij ondersteund door architect Jeroen Hilhorst van Oog architectuur.

Pointcloud van het Ooglijdersgasthuis Utrecht.

Pointcloud van het Ooglijdersgasthuis Utrecht.

Scanplan Ooglijdersgasthuis Utrecht

Het betreft hier een gebouw van vijf volledige bouwlagen en twee torens. Het project beperkte zich tot het gebied zoals aangegeven in onderstaande afbeelding. Het scanplan is gemaakt voor het gemarkeerde gebied in de tekening.

Gescande gebied van het Ooglijdersgasthuis Utrecht.

Gescande gebied van het Ooglijdersgasthuis Utrecht.

Geschiedenis van het Ooglijdersgasthuis

Stichter van het Nederlandsch Gasthuis voor Ooglijders was de arts Franciscus Cornelis Donders in 1858. Deze pionier in de Nederlandse oogheelkunde had in de jaren daarvoor al in Utrecht een oogheelkundige kliniek die drukbezocht en uitgebreid werd. In 1858 kreeg de kliniek ruim onderdak. De behandelkliniek raakte internationaal bekend. Daarnaast vond er oogheelkundig onderwijs en onderzoek plaats. Binnen Nederland was de kliniek de eerste in haar soort. Een bekend medewerker was Donders' opvolger Herman Snellen sr., hoogleraar oogheelkunde en tevens directeur van de kliniek.

In 1894 werd er aan de Utrechtse F.C. Dondersstraat een nieuw gebouw geopend voor het Ooglijdersgasthuis naar ontwerp van de architect D. Kruijf. Dit bouwwerk heeft een rijksmonumentale waardering. In 1989 verhuisde het Ooglijdersgasthuis naar de Utrechtse universiteitswijk De Uithof. Daar werd het onderdeel van het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), vandaag de dag het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Vandaag de dag geeft het Ooglijdersgasthuis onderdak aan de Hogeschool Utrecht. (Bron: wikipedia) 

3D scan Ooglijdersgasthuis Utrecht

3D scan van het Ooglijdersgasthuis in Utrecht.

Icon Text Image

Schoolgebouw inmeten

Scholen inmeten is al jaren een specialisme van PelserHartman. We meten met behulp van 3D scanning complete basisscholen, middelbare scholen, praktijkscholen, hoge scholen en universiteiten. Bekijk hier een verzameling van onze onderwijsprojecten.

Scholen inmeten met 3D scannen