Blog

Archicad Revit en pointclouds

  |   Innovaties meet- en tekenwerk

Het betreft hier een blog die geplaatst werd op 22-11-2011.
Inmiddels is het mogelijk om met pointclouds te werken in Archicad.

Kort geleden kregen wij het verzoek om een oplossing te bedenken voor een architectenbureau dat werkt met Archicad. Ze wilden graag door ons een grote hoeve laten opmeten en uittekenen. De 2D *.dwg informatie leek in eerste instantie het enige geschikte product waarmee in Archicad gewerkt zou kunnen worden. 3D *.dwg faces gaf een raar beeld. Kubus adviseerde om een sketchup model te maken. Dit zou geschikt zijn voor import in Archicad. Maar een echt goed resultaat leverde dit niet op.

Conclusies test Revitmodellen in Archicad

We besloten om zelf maar eens uitgebreid, maar vooral praktisch, te gaan testen. We maakten een aantal verschillende Revitmodellen en onderzochten de eigenschappen daarvan in Archicad. We hebben getest met Revit architecture 2012 en Archicad 15. Na enkele uurtjes testen bleek al vrij snel; Revit en Archicad zijn perfect uitwisselbaar!

Er zijn echter wel enkele instellingen in Archicad waar men aandacht voor moet hebben. Zo is het heel belangrijk dat Archicadgebruikers 'IFC-add-on' hebben. Men kan dit downloaden, of activeren wanneer het reeds aanwezig is. Het Revit-file moet geopend worden met 'settings' waarna men een 'translator' moet kiezen. Hier moet gekozen worden voor Revit-translator.

Export van Revitbestanden voor Archicad

Er zijn verschillende manieren waarop Revitbestanden geexporteerd kunnen worden.

Bij hebben 5 verschillende exports getest:

  • model.ifc
  • model_2x2.ifc
  • model_2x3.ifc
  • model_gsa2010.ifc
  • model_eplan.ifc
Model_2x2.ifc gaf duidelijk het beste resultaat.

Geen pointclouds in Archicad

Ons meet- en tekenwerk is dus prima geschikt voor Archicad-gebruikers. We zullen de modellen wel eerst moeten tekenen in Autocad of Revit want Archicad heeft helaas nog geen mogelijkheid om met pointclouds te werken. Het werk wordt er in ieder geval gelukkig niet duurder van want het omzetten van Revit naar Archicad is immers zo gebeurd. De pointcloud-tool van Revit biedt echter niet zoveel mogelijkheden. Daarom ontwikkelde Leica het programma Cloudworx for Revit.

Lees meer hierover op de pagina Leica CloudWorx voor Revit.