Blog

Aarlese hoeve is oudste boerderij Nederland

  |   projecten-verhuizen

Het had niet veel gescheeld of 'De Aarlese hoeve' – Neerlands oudste boerderij – was acht jaar geleden gesloopt. Woensdag wordt de uit 1263 daterende boerderij na restauratie geopend door mr. Pieter van Volllenhoven.

Boer Piet Scheepers (64) was niet meteen enthousiast toen in 2006 wetenschappers tot de conclusie kwamen dat zijn boerderij uit 1263 stamde. En daarmee in 2010 het predikaat kreeg van 'oudste boerderij in Nederland en West-Europa die bovengronds bewaard is gebleven'. Hij vroeg zich af wat hem allemaal te wachten stond. En wat zou restauratie wel niet kosten?

Lees het volledige artikel op de website van Het Nederlands Dagblad.

Geen tekeningen maar orthofoto's van oudste boerderij Nederland

PelserHartman werd gevraagd om de boerderij volledig 3D te documenteren voor de Rijksdienst en voor de restauratiewerkzaamheden aan het houtwerk. We maakte een 3D scan met high-end scanners. De scandata stelde ons in staat om snel veel onderleggers te maken die je tekeningen zou kunnen noemen. Het gaat hier echter om het hoogwaardige product de Orthofoto.

Orthofoto boerderij

Orthofoto van een boerderij

De vraag van de opdrachtgever aan PelserHartman was als volgt:
“We willen een volledige documentatie voor aanvang van het houtrestauratiewerk. We willen een exacte 3D inmeting, fotorealistische opnamen, tekeningen, viewers en films”.

We besloten een zeer uitgebreide 3D fotorealistische opname te maken met de scanner Z+F IMAGER 5010C. Deze scanners zijn relatief klein en kunnen ondersteboven aan het plafond gehangen worden om zo alle hoeken en gaten van alle houtverbindingen perfect in kaart te brengen. We besloten om geen tekeningen te maken maar zuivere orthofoto’s (gemaakt met de laserscandata!) van de spanten en houtverbindingen.

Orthofoto's voor documentatie

Lees meer over dit project en de producten op de pagina; Oudste boerderij van Nederland wordt volledig 3d ingescand. Heb je een project waar je onze hulp bij zou kunnen gebruiken? Neem dan contact met ons op.