Blog

3D scannen voor restauratie Amstel Hotel

  |   Projecten PelserHartman

PelserHartman 3D Measuring Solutions heeft voor de restauratie van het Amstel Hotel het complete exterieur ingescand, met speciale aandacht voor alle houtsnijwerkelementen en diverse ornamenten. De 3D scans zijn uitgewerkt tot hoogwaardige gevel- en daktekeningen. Daarnaast is alles uit de kast gehaald om de beste high-end sandata en orthofoto's te maken. Het was een bijzonder meetproject op een locatie die voor de nodige uitdagingen zorgde.

We zijn in samenwerking met Van Hoogevest Architecten in 2015 geselecteerd om dit prestigieuze restauratieproject voor te bereiden. Van Hoogevest is onder andere bekend van de restauratie van het Rijksmuseum. De combinatie van onze slimme 3D meetoplossingen en de kundigheid van deze ervaren restauratiearchitect gaven de doorslag voor de opdrachtgever om deze opdracht aan ons te gunnen.

3D laserscan Amstelhotel

Gekleurde 3D laserscan van het Amstelhotel aan de Amstel-zijde.

Het Amstel Hotel is weer een Amsterdams icoon dat PelserHartman toevoegt aan haar lijst van prestigieuze projecten in Amsterdam. De afgelopen jaren scanden we bijvoorbeeld al het Anne Frank-huis, het Van Gogh museum, de Gerrit Rietveld Academie, het Conservatoriumhotel en de Tabakspanden aan de Spuistraat.

Amstel Hotel zijgevel

We zijn trots dat we een icoon als het Amstel Hotel mogen toevoegen aan onze lijst van prestigieuze projecten in Amsterdam.

3D scanning voor minimale hinder hotelgasten

Sterren en royalty hebben een grote voorkeur voor het Amstel Hotel. Het is daarom essentieel dat het hotel gedurende de restauratie met minimale hinder in gebruik kan blijven. Om de hele operatie vlekkeloos te laten verlopen, is het belang van een perfecte inmeting groot. Om snel en goed te kunnen meten, hebben we alle technieken en oplossingen die we tot onze beschikking hebben ingezet voor dit project.

Amstel Hotel ornament gevel

Elk detail van de gevels van het Amstel Hotel werd voor de restauratie met 3D laserscanners vastgelegd, ook dit prachtige ornament.

Inzet diverse 3D scanners

De metingen voor de restauratie van het Amstel Hotel hebben we uitgevoerd met verschillende high-end 3D laserscanners. De achtergevel, aan rivier de Amstel, is ingemeten met lange afstand pulse scanners. De meeste andere onderdelen hebben we met phase scanners ingemeten. Niet iedereen kent het verschil tussen pulse- en phasescanners. Dat maakt niet altijd iets uit, maar in prestigieuze projecten als het Amstel Hotel heeft de combinatie van scanners ons geholpen het maximale eruit te halen.

Amstel Hotel rivier amstel

Door een combinatie van 3D scantechnieken konden we ook gedetailleerde 3D scans maken vanaf de overzijde van de Amstel.

Tekeningen op basis van 3D scan

Op basis van de 3D scans zijn tekeningen gemaakt. Deze tekeningen vormden de basis voor het gestructureerde plan en de scherpe planning. Dit moet helpen de restauratie binnen de geplande 1 jaar en 1 dag te voltooien. De overlast voor de gasten zal door de slim gefaseerde aanpak tot een absoluut minimum beperkt blijven. Een andere reden voor het gebruik van 3D scanners was de speciale aandacht voor alle houtsnijwerkelementen en diverse ornamenten van dit historische gebouw. Van Hoogevest architecten gebruikte de onderleggers voor het maken van de restauratieplannen.

Geveltekening Amstel hotel

Dit is geen foto (links), maar een fotorealistische laserscan, met miljoenen gekleurde meetpunten. Op basis van de 3D laserscans van het Amstel Hotel werden hoogwaardige geveltekeningen gemaakt (rechts).

Detail geveltekening Amstel Hotel restauratie

Ingezoomd stuk geveltekening, waarop duidelijk wordt hoe gedetailleerd de laserscans uitgewerkt zijn.

Over de restauratie van het Amstel Hotel

Op 16 februari 2017 start het Amstel Hotel met een grondige restauratie van het dak en de gevels. Deze restauratie valt samen met het 150-jarig jubileum van het hotel.

Restauratie historisch kleurenpalet en originele ornamenten

De restaurateurs zullen het oude kleurenpalet van de buitenkant in ere herstellen. Daarnaast wil het hotel ook de verlichting aan de buitenzijde van het gebouw vernieuwen. Aan het dak worden alle ornamenten compleet gerestaureerd. Daarbij brengt het hotel de balustrades en ornamenten die met de tijd zijn verdwenen, weer terug. Een voorbeeld hiervan zijn de acht leeuwen die ooit de hoeken van het gebouw bewaakten. Zij komen terug op hun oorspronkelijke plek.

Amstel Hotel Dakrand details

Ook moeilijk bereikbare plaatsen als het dak en de ornamenten op de dakrand werden voor de restauratie met 3D laserscanners gedetailleerd ingemeten.

Lees meer op een speciaal gedeelte van de site van het Amstel-hotel, waar verteld wordt over de historie en restauratie: 150 Years of Elegance.

3D Pointcloud van het Amstelhotel aan de zijde van rivier de Amstel

Gekleurde pointcloud van de gevel van het Amstelhotel