Blog

3D scannen vloerconstructie ARTIS-Groote Museum

  |   Projecten PelserHartman

ARTIS in Amsterdam stelt het ARTIS-Groote Museum, gelegen aan het vrij toegankelijke Artisplein, weer open voor het publiek. Een grondige renovatie van het monumentale pand is daarvoor noodzakelijk. PelserHartman leverde een bijdrage door de vloerconstructie van de verdiepingsvloer 3D in kaart te brengen. Hierbij werd een opvallende scanmethode gebruikt.

ARTIS-Groote Museum

Het ARTIS-Groote Museum, gebouwd in de 19de eeuw, was het eerste Museumgebouw met tentoonstellingsfunctie in Amsterdam. In het museum waren onder meer opgezette dieren, fossielen en gesteentes te zien. Daarnaast was het gebouw ook een belangrijke ontmoetingsplek voor leden van Natura Artis Magistra, de oprichters van de dierentuin. In 1947 sloot het Groote Museum wegens geldgebrek.

Groote Museum in ARTIS

Het ARTIS-Groote Museum. Foto: ARTIS, Maarten van der Wal

Nu wil ARTIS het oudste museum van Amsterdam weer in zijn oude functie herstellen. Een renovatie van het monumentale pand is daarvoor hard nodig. Er wordt onder meer een kelderverdieping gerealiseerd, de rotte fundering wordt hersteld en de zalen worden gerenoveerd. Bij de restauratie is veel aandacht voor duurzaamheid, zo is er inmiddels een warmte koude opslag en komen er zonnepanelen op het dak.

Model vloerconstructie ARTIS-Groote Museum

Een belangrijk onderdeel van de renovatie is het verstevigen van de eerste verdiepingsvloer. Onze opdrachtgever, aannemersbedrijf Nico de Bont, beschikte al over een 3D model van de vloer constructie. Het was echter niet duidelijk of dit model conform werkelijkheid was. Aan ons daarom de taak op basis van laserscandata een accuraat model te maken. Aan de hand hiervan kon worden bekeken of de plannen voor de stalen constructie die de vloer moet gaan verstevigen, uitvoerbaar zijn.

Fragment constructie versteviging vloer op basis van oude 3D model. Nico de Bont | TBI

3D scannen vloerconstructie ARTIS-Groote Museum

Tussen het plafond op de begane grond en de vloer op de eerste verdieping zit ongeveer een meter ruimte. In deze tussenruimte bevinden zich vele houten spanconstructies. Omdat het Groote Museum een monument is, mogen de vloerplanken van de eerste verdieping eigenlijk niet verwijderd worden. Wij stonden dus voor de uitdaging de ruimte tussen plafond en vloer nauwkeurig in kaart te brengen, zonder veel delen van de monumentale vloer te hoeven verwijderen.

3D scannen vloerconstructie Groote Museum

3D scannen van vloerconstructie eerste verdieping ARTIS-Groote Museum.

In het midden van de ruimte werd een minimaal aantal planken weggehaald, zodat er een opening ontstond waar we de laserscanner in konden laten zakken. Daarnaast maakten we gebruik van 24 al bestaande luiken gelegen langs de gevel. Hier paste het statief van de laserscanner niet doorheen, daarom hebben we deze op z'n kop in de luiken laten zakken.

Inscannen vloerconstructie via luiken in de vloer. De laserscanner werd hierbij ondersteboven in het luik geplaatst.

3D solid model

Op basis van de scans maakten wij een accuraat 3D solid model. Op basis van dit model kan met zekerheid worden gezegd of de stalen constructie ter versterking van de vloer eigenlijk wel past in de bestaande situatie. Deze methode wordt ook wel Clash Detection genoemd.

Pointcloud Groote Museum

Pointcloud van vloerconstructie van het ARTIS-Groote Museum

3D scannen rijksmonumenten

PelserHartman heeft veel ervaring met het 3D inmeten van monumentale panden. De volgende Rijksmonumenten in Amsterdam werden door ons al 3D in kaart gebracht:

Meer weten?

Wilt u meer informatie over het werken met laserscanners of heeft u een project waar u onze hulp en expertise bij kunt gebruiken? Neem contact met ons op via [email protected] of bel direct naar ons kantoor in 's-Hertogenbosch 073-6135729.