Blog

3D scannen veevoederfabriek Brokking in Wormerveer

  |   Drones, Industrie, Meettechnieken, Projecten PelserHartman

De gemeente Zaandam heeft toestemming gegeven voor de woningbouw op het oude fabrieksterrein van Brokking in Wormerveer. In opdracht van De Nijs projectontwikkeling scande PelserHartman de fabrieksgebouwen eind 2017 3D in. Een leuke opdracht waarbij we ook gebruik maakten van drones.

Pointcloud gemaakt met drone-data i.c.m. laserscanning

Pointcloud gemaakt met drone-data in combinatie met laserscanning

Herbestemming Fabriekscomplex Brokking Wormerveer

De fabrieken van Brokking, gelegen aan de rivier de Zaan, dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Sinds 2000 staat het complex leeg. Lange tijd was het onduidelijk wat er met de gebouwen zou gebeuren. Nu zijn de nieuwe plannen goedgekeurd door de gemeente Zaandam. De voormalige veevoederfabriek uit 1930 blijft bestaan, maar wordt omgebouwd tot een wooncomplex.

De Nijs Projectontwikkeling BV en Paulowna Beheer BV zijn samen ontwikkelaar van het voormalig fabrieksterrein aan de Zaan. Vier jaar geleden maakten zij de eerste stappen voor de herbestemming van het terrein en de gebouwen tot een hoogwaardige woonlocatie. Stedenbouwkundige Aad Trompert maakte de visie waar FKG Architecten uit Koog aan de Zaan verder invulling aan gaf.

High-end 3D scanning op dak Brokking Wormerveer

High-end 3D scanning op dak Brokking Wormerveer

3D scannen veevoederfabriek Brokking met drones

PelserHartman scande zowel de binnen- als de buitenkant van het fabriekscomplex 3D in. Op basis van de scandata wordt een BIM-model gemaakt. Dit model bevat alle mogelijke informatie, waarop de plannen van de bouw gebaseerd kunnen worden. Er was echter een probleem. De gevel van de fabriekspanden ligt direct aan de rivier de Zaan. Onmogelijk om op een goede manier accuraat in te scannen met een terrestrial scanner vanaf posities de grond. We besloten een drone in te zetten om dit probleem te verhelpen.

Drone maakt meet-data van lastig bereikbare geveldelen boven het water

Drone maakt meet-data van lastig bereikbare geveldelen boven het water

De gevel is ingemeten door een drone met een fototoestel eronder. Eén persoon bediende de drone, een andere persoon het fototoestel. De drone vloog op een afstand van ongeveer 7 meter van de gevel en maakt foto’s van het gebouw. Door middel van fotogrammetrie kunnen later deze foto’s worden verwerkt tot pointclouds.

3D Z+F phase scanner in Brokking Wormerveer

3D Z+F phase scanner in Brokking Wormerveer

Projecten zoals Brokking Wormerveer

PelserHartman maakte scans en 3D modellen van een aantal objecten zoals Brokking Wormerveer. Hieronder vindt u twee voorbeelden van dit soort projecten.

De Samga gebouwen in het Amerikadok Antwerpen

PelserHartman bracht de silogebouwen van SAMGA aan het Amerikadok in Antwerpen zeer accuraat in kaart in verband met de geplande sloop. De uitvoerige documentatie en de studie die hierop volgde wezen uit dat het hier gaat om een bijzonder stuk erfgoed. Lees meer over dit project op de pagina 3D scan industrieel erfgoed SAMGA Antwerpen met orthofoto's.

Van Fabriek De Heus/Koudijs naar 'Tramkade Den Bosch'

Alle gebouwen en het hele terrein van de voormalig mengvoederfabriek De Heus/Koudijs Den Bosch bracht PelserHartman ook in kaart. We deden dit voor de ontwikkeling van 'De Tramkade ‘s-Hertogenbosch', een sociale culturele en economische hotspot die onder andere huisvesting biedt aan restaurant Van Aken, bierbrouwerij Bossche Brouwers en café Koudijs. Lees meer over dit project op de pagina 3D laserscanning De Heus Den Bosch.

Meer weten?

Geïnteresseerd in de vele toepassingen van 3D scannen? Of heb je een project waarbij je onze kennis zou kunnen gebruiken? Bel dan direct naar +31 73-6135729 of stuur een email naar [email protected]. Wij helpen je met onze expertise graag verder.