Blog

3D scannen Singelgrachtgarage Amsterdam

  |   Projecten PelserHartman

PelserHartman heeft in samenwerking met HB Adviesbureau de beoogde toekomstige plek van de Singelgrachtgarage Amsterdam in kaart gebracht. In opdracht van Ingenieursbureau Amsterdam werd de omgeving 3D ingemeten. Een groot project waarbij PelserHartman geen enkel detail over het hoofd mocht zien.

Singelgrachtgarage Amsterdam

Aan de Singelgracht in Amsterdam moet een ondergrondse garage komen. De huidige parkeerplaatsen op straat komen dan te vervallen. Het is een beladen project waar veel mensen naar kijken en iets van vinden. Daarom heeft het Ingenieursbureau Amsterdam gekozen voor een hele uitgebreide en nauwkeurige opname. Iedere ingreep in de omgeving wordt 100% inzichtelijk gemaakt voor alle betrokken partijen door inzet van 3D scanners.

3D scannen singelgrachtgarage Amsterdam

3D scannen van de Singelgracht in Amsterdam

Samenwerking HB adviesbureau en PelserHartman

PelserHartman en HB Adviesbureau verwezenlijkten samen dit project. PelserHartman nam het scannen voor haar rekening. De gehele openbare inrichting van de toekomstige garage is 3D ingemeten met veel aandacht voor detail. Elke straatsteen, woning en boom moest op de scans te zien zijn. Een omvangrijk project dus.

Scangebied Singelgrachtgarage

Scangebied toekomstige Singelgrachtgarage in Amsterdam

Alle scans zijn fotorealistisch in kleur aangeleverd en kunnen gebruikt worden voor onder andere visualisaties. HB adviesbureau maakte op basis van deze scans onder meer een digitaal terreinmodel (DTM). Dit kan als grondslag dienen voor de bouw van de Singelgrachtgarage.

Pointcloud Singelgrachtgarage Amsterdam

Gekleurde pointcloud van de omgeving van de toekomstige Singelgrachtgarage

Details zijn in dit project van cruciaal belang en hier is dan ook speciale aandacht voor. Zo is er van alle bomen een soort 3D model gemaakt. Belangrijk voor de gemeente Amsterdam, want deze monumentale bomen zijn zeer bepalend voor de Singelgracht.

Risico's van 3D scannen

Scannen in de binnenstad van Amsterdam is voor PelserHartman een spannende uitdaging. We werken namelijk met kwetsbare en zeer kostbare apparatuur. High-end scanners kosten soms bijna honderdduizend euro. In de drukte van het Amsterdamse centrum met alle fietsers, mensen die hun hond uitlaten of hordes toeristen gaat dat soms maar nét goed. Helaas zijn we bij dit project een hele serie dure scantargets verloren. Meegenomen door een nieuwsgierige voorbijganger? We weten het niet.

3d scannen Singelgrachtgarage Amsterdam

3D scannen van de omgeving van de toekomstige Singelgrachtgarage in Amsterdam

Hoewel bij dit project onze scanners heelhuids terug zijn gekomen, was dat een aantal weken geleden niet het geval. Bij een andere opdracht in Amsterdam is onze Leica scanner gevallen. We waren deze vervolgens bijna 6 weken kwijt en de totale schade bedroeg ruim vijftienduizend euro. Gelukkig is onze vloot groot genoeg en hoeven we de klanten in zo'n geval niet teleur te stellen.

Partnerconcept PelserHartman

Wil je zelf ook 3D scannen? Denk goed na voordat je risicovolle investeringen gaat doen in de wereld van scanning. Het is niet altijd nodig om al het kostbare en kwetsbare gereedschap zelf te kopen. Slimme samenwerkingen zijn steeds vaker een goede optie. PelserHartman heeft hiervoor een partnerconcept ontwikkeld. Lees meer over de mogelijkheden op de pagina Partner van PelserHartman.