Blog

3D scannen museum het Rembrandthuis

  |   Projecten PelserHartman

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, waar Rembrandt bijna twintig jaar woonde en werkte, gaat verbouwen. PelserHartman bracht daarom het interieur en exterieur van het dit monumentale pand uit de 17e-eeuw en het naastgelegen gebouw met behulp van 3D laserscanners in kaart. Architect Bierman Henket maakt op basis van onze data een 3D model van de bestaande situatie.

Museum Het Rembrandthuis

Het Rembrandthuis is een monumentaal pand in het hart van Amsterdam. In dit huis, dat nu een museum is, heeft Rembrandt tussen 1639 en 1658 gewoond en gewerkt. Aan de hand van een inventarislijst uit de zeventiende eeuw is het huis uiterst zorgvuldig heringericht met meubels, kunst en voorwerpen uit die tijd.  Het museum vertelt het verhaal van Rembrandt de mens, de kunstenaar, de leermeester, de verzamelaar, de ondernemer en de Amsterdammer. Het museum bezit een bijna complete collectie etsen van Rembrandt en ontwikkelt inspirerende tentoonstellingen over Rembrandt zelf, over zijn voorgangers, tijdgenoten en leerlingen. Tevens is het de plek waar het werk van hedendaagse kunstenaars, die zich hebben laten inspireren door het werk van Rembrandt, wordt getoond.

Bron: Museum Het Rembrandthuis

3D scannen Rembrandthuis

3D scannen van het interieur van museum het Rembrandthuis in Amsterdam

3D scannen Rembrandthuis

Het museum ontwikkelt een masterplan voor de uitbreiding en modernisering van het museumcomplex. Het masterplan wordt gefaseerd uitgevoerd, vanaf medio 2021. PelserHartman bracht daarom het interieur en exterieur van het Rembrandthuis en het naastgelegen hoekpand, met behulp van 3D scantechnieken in kaart. We leverden laserscans, de zogenaamde pointclouds, en een 3D viewer waarin de architect zelf metingen kan verrichten.

rembrandt huis 3d laserscanner

Gekleurde pointcloud van het exterieur van het Rembrandthuis en het naastgelegen pand.

3D inscannen musea

PelserHartman heeft veel ervaring met het 3D inscannen en in kaart brengen van musea. Zo zetten wij 3D laserscantechnieken in om uit te vinden of de collectie van de reizende David Bowie-tentoonstelling wel in het daarvoor bestemde gebouw in Groningen paste. Ook brachten wij het Amsterdam Museum en het Anne Frank Huis 3D in kaart vanwege de geplande verbouwing en maakten wij een model van het Rietveld-Schröderhuis.

Lees meer over de volgende projecten:

Daarnaast bracht PelserHartman nog veel meer panden in de binnenstad van Amsterdam in kaart. Kijk hier voor een overzicht.

Meer informatie of onze hulp nodig?

Wilt u meer weten over de vele toepassingen van 3D laserscannen? Of heeft u onze hulp nodig bij een project? Neem dan direct contact met ons op via +31 73-6135729 of mail naar [email protected].