Blog

3D scannen opgraving Pieckepoort

  |   projecten-verhuizen

Tijdens de opgraving van de Pieckepoort heeft PelserHartman scans gemaakt met een laserscanner. Met de scanner is een exacte driedimensionale 'kopie' gemaakt van iedere steen uit de fundatie van de stadspoort. Hiermee zal de opgraving altijd te bezoeken zijn, ook nu deze weer toegedekt is.

Wat doet 3D laserscanning voor archeologie?

3D laserscanning meet een miljoen meetpunten per seconde maakt. De scanner maakt zo snel een zeer realistische en accurate opname van de werkelijkheid. Alle zichtbare objecten op een archeologische opgraving worden zo ‘gevangen’ in een wolk van miljarden meetpunten. Dit is zeer waardevol, omdat archeologen ter plekke niet meer hoeven schetsen. De archeoloog kan (de vaak korte) tijd waardevoller besteden aan betere analyse en interpretatie.

Elke steen werd tijdens de opgraving van de Pieckepoort maataccuraat vastgelegd met een 3D laserscanner.

Elke steen werd tijdens de opgraving van de Pieckepoort maataccuraat vastgelegd met een 3D laserscanner.

Fotorealistische 3D scan opgraving Pieckepoort

Alle muurresten van de oude Pieckepoort zijn niet alleen nauwkeurig ingemeten, maar ook direct fotorealistisch vastgelegd. De gebruikte 3D laserscanner beschikt namelijk ook over een HDR-camera. Deze maakt hoogwaardige afbeeldingen die als het ware over de pointcloud gelegd worden. Op deze manier krijgt elk meetpunt de juiste kleur. Het resultaat is een realistisch gekleurde puntenwolk die geometrisch accuraat is.

De 3D laserscanner die tijdens de opgraving gebruikt werd, beschikt over een ingebouwde HDR-camera, voor nauwkeurige kleuring van de pointcloud.

De 3D laserscanner die tijdens de opgraving gebruikt werd, beschikt over een ingebouwde HDR-camera, voor nauwkeurige kleuring van de pointcloud.

Bezoek de opgraving virtueel

In het geval van de Pieckepoort betekent het dat de opgraving altijd ‘zichtbaar’ blijft. Dankzij de opnames kan iedereen – ook als de restauratie weer toegedekt wordt – de archeologische put nog steeds binnenlopen. Niet in het echt, maar wel virtueel, via een truviewer op een website. Omdat het meetpunten in een 3D-stelsel zijn, is het mogelijk zelf metingen te verrichten met de gereedschappen in de zijbalk van de viewer. Ook nu de opgraving van de Pieckepoort weer toegedekt is, is deze nog steeds in detail te bekijken. Je kunt zelfs meten in de viewer.

Lees ook: 3D scan Fort Sanderbout

Muurresten van Fort Sanderbout in Sittard zijn bij de archeologische opgraving door PelserHartman 3D ingemeten met high-end 3D laserscanners. In het onderzoek zijn interessante sporen van herstel naar boven gekomen, die duiden op schade tijdens een belegering van Sittard. Het geheel is nu vrijwel onherkenbaar, maar heeft de potentie om de vesting Sittard weer in beeld te brengen.

Lees het volledig artikel op de pagina 3D scannen opgraving Fort Sanderbout Sittard.