Blog

3D scannen Filmhuis ‘t Hoogt Utrecht

  |   Projecten PelserHartman

In mei 2017 is het eerste Nederlandse filmhuis ’t Hoogt in Utrecht 3D ingescand door PelserHartman. De scan ondersteunt het Utrechts Monumentenfonds bij de voorbereidingen en uitvoering van de restauratie van het complex. Het UMF heeft voor 3D scannen gekozen om in korte tijd en accuraat de situatie in kaart te brengen. PelserHartman heeft de complexe situatie in beeld gebracht en de medewerkers van UMF de uitgangspunten van het 3D scannen bijgebracht.

Cultureel Centrum 't Hoogt Utrecht

’t Hoogt is een van de karakteristieke delen van Utrecht. Meestal spreekt men over complex ’t Hoogt, omdat de panden een geheel vormen. Dit complex bestaat uit zeven historische panden. De gebouwen zijn onderling met elkaar verbonden, met uitzondering van het hoekpand Hoogt 2. Samen vormen ze Cultureel Centrum ’t Hoogt, met drie filmzalen, bijbehorende horeca en kantoorruimte. Verder zit het Museum voor het Kruideniers-bedrijf in Hoogt 6 en is het hoekpand Hoogt 2 een woning.

3D scan historische panden't hoogt Utrecht

In de 3D scan werden de historische panden van 't Hoogt in Utrecht accuraat vastgelegd voor de aankomende renovatie.

Eerste filmhuis van Nederland

't Hoogt, nabij Neude, is dé plek voor liefhebbers van met name arthouse–films. In de jaren 70 werd dit na een flinke restauratie het eerste Nederlandse filmhuis met een alternatief filmcircuit. Het Utrechts Monumentenfonds restaureerde tussen 1970 en 1973 zes 17de eeuwse woonhuizen van fundering tot nok. Hierbij werden verschillende panden uit 't Hoogt en de Slachtstraat onderdeel van het theatergedeelte.

3D scan filmhuis bioscoop't hoogt

Dit is geen foto van 't Hoogt, maar een 3D scan van miljoenen accurate gekleurde meetpunten van het complex.

3D scannen filmhuis voor renovatie

Na jaren van intensief gebruik en veranderende eisen van gebruikers is dit Rijksmonument aan restauratie en renovatie toe. We zijn blij te horen dat het Utrechts Monumentenfonds precies begrijpt wat de toegevoegde waarde van 3D scannen is:

In mei 2017 is complex ’t Hoogt te Utrecht 3D ingescand door PelserHartman. De scan ondersteunt het Utrechts Monumentenfonds bij de voorbereidingen en uitvoering van de restauratie van het complex. Het UMF heeft voor 3D scannen gekozen om in korte tijd en accuraat de situatie ingemeten te krijgen. PelserHartman heeft de complexe situatie vakkundig in beeld gebracht en onze medewerkers de uitgangspunten van het 3D scannen bijgebracht. Wij zijn enthousiast over de kwaliteit van het eindresultaat. We zien er naar uit om de scan te gaan gebruiken in het project.

Utrechts Monumentenfonds over 3D scan voor restauratie

doorsnede pointcloud 3D scannen filmhuis zaal

De pointcloud is op elke mogelijke plek door te snijden en geeft zo een goed overzicht over de exacte vorm en maatvoering van het gebouw. Dit is belangrijk bij een historisch Rijksmonument, waar muren en vloeren nooit echt recht zijn.

Voordelen 3D scan filmhuis

De 3D scan geeft een compleet overzicht van de bestaande situatie. De pointcloud zelf bestaat uit een grote wolk van meetpunten (coördinaten) die geschikt is als onderlegger om mee te tekenen en modelleren in diverse soorten 3D tekenprogramma's. We leverden ook de 3D viewer 'Truview', zodat iedereen makkelijk van achter zijn bureau de 3D scan kan bekijken zonder gebruikt te hoeven maken van een tekenprogramma. Een 3D scan die op de juiste manier is gemaakt, bespaart veel tekenuren en kan domme fouten in de uitvoering voorkomen. Een viewer kost niet veel en blijkt in de praktijk heel waardevol. De architect van de verbouwing van De Rode Winkel legt dit verder uit.

3D scanviewer plein't Hoogt Utrecht

De 3D viewer geeft iedereen een compleet overzicht van de bestaande situatie, zonder dat hiervoor zware computers of dure software nodig zijn.

bioscoop inmeten 3D scan viewer

Iedereen kan eenvoudig door de pointcloud 'wandelen' en zelfs metingen verrichten!

3D scan Museum voor het kruideniersbedrijf

3D scan museum winkel Kruideniersmuseum

Ook het Museum voor het Kruideniers-bedrijf werd nauwkeurig en zeer gedetailleerd vastgelegd in 3D scans.

Het Museum voor het Kruideniers-bedrijf zit in een klein, vroeg-17e eeuws huisje aan de binnenplaats tussen Hoogt en de Lange Jansstraat. Het museum is altijd een bedrijfspand geweest en bestaat uit een winkel en een tentoonstellingsruimte. De winkel is sfeervol ingericht en biedt diverse traditionele kruideniersproducten aan zoals: griesmeel, polkabrokken, Ulevellen, (kerk)pepermuntjes. Alles wordt ouderwets afgewogen met koperen geijkte gewichten. Het lijkt alsof je terug in de tijd reist. Ook dit onderdeel van 't Hoogt werd nauwkeurig en zeer gedetailleerd vastgelegd in 3D scans.

Ook 3D scannen?

Monumenten zijn vaak gevestigd in karakteristieke panden in de binnenstad. Om verbouwingen en restauratie soepel en binnen de planning te laten verlopen is een goede 3D scan als basis onmisbaar. PelserHartman is expert in het inmeten van historische panden en kan u helpen de juiste balans te vinden. Niemand wil te veel scannen/betalen, maar achteraf te weinig meetdata hebben is ook niet goed. Bel +31 73 613 5729 als u renovatie- of restauratieplannen heeft voor uw monument. Download gratis voorbeelden van pointclouds of 3D viewers om te zien hoe deze in de praktijk werken.

3D scanposities't hoogt utrecht

Een 3D scanner scant nergens doorheen. Daarom worden meerdere scanposities aan elkaar 'geplakt', zodat elk onderdeel op de scan staat. Elke gele driehoek is een losse scanpositie geweest en draagt bij aan een complete dekking van de pointcloud.

Word lid van de nieuwsbrief

Meer van dit soort berichten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je iedere week de nieuwste berichten over projecten, meettechnieken, innovaties in hard- en software en meet- en tekenmethoden!