Blog

3d scan Walpoort Den Bosch

  |   Projecten PelserHartman

PelserHartman maakte deze maand een 3D scan van Walpoort Den Bosch. Het betreft hier een uitgebreide inmeting met een high-end 3D scanner van het gebied rondom de straat "Walpoort" in de wijk Uilenburg. De scans maken deel uit van een nieuw concept waarbij gedeelten van 's-Hertogenbosch proactief worden ingescand.

Onderstaande film laat een deel van de ruwe 3D scandata (pointcloud) zien van de Walpoort te 's-Hertogenbosch.

3D scans en orthofoto's van Walpoort

De Walpoort, Hofje van Koolen en de Molenstraat zijn volledig ingemeten en gedocumenteerd met 3D laserscanners. Een laserscanner meet objecten 3D in met veel meetpunten. Dit gebeurt reflectorloos, de laserstralen raken het object en maken zo een netwerk van meetpunten waarin het object gevangen wordt. De laserscanner registreert heel veel meetpunten in een korte tijd. Die wolk van punten noemen we de puntenwolk of pointcloud. Een pointcloud wordt gebruikt om 2D en 3D tekeningen en ortho foto's te maken.

orthofoto 3D scan walpoort Den Bosch

De afbeelding hierboven is GEEN foto maar een orthogonaal aanzicht van de 3D laserscandata (ortho foto).

Waarom maakt PelserHartman 3D scans van Walpoort?

Zoals gezegd meten wij delen van 's-Hertogenbosch volledig 3D in met speciale laserscannners. We doen dit steeds vaker zonder dat we hiervoor opdracht hebben. Door proactief scannen zijn gebouwen en omgeving ingemeten voordat een project werkelijk een project is. We lopen hiermee dus op de zaken vooruit.

In geval van het gebied rondom de Walpoort denken wij dat er vroeg of laat behoefte is aan gegevens van het gebied, het straatwerk of de gebouwen. Daarbij vinden wij het belangrijk om een goed dossier op te bouwen van monumenten in onze binnenstad. We willen de volledige binnenstad op hoog niveau in kaart brengen met scantechnieken en gebruiken deze data voor het maken van een gigantische visualisatie van de hele binnenstad.

Toepassingen van een 3D scan

Onze data kan gebruikt worden voor:

  • 2D en 3D tekenwerk
  • Planvisualisaties
  • Vergunningsaanvragen
  • Onderlegger voor restauratieplannen
  • Documentatie
  • Nulmeting omgeving voor sloop
  • Bewijsmateriaal schadeclaims
  • Etc.

Scangebied rond Walpoort 's-Hertogenbosch

De onderstaande afbeelding laat het gebied zien dat wij deze maand inscanden.

Walpoort-Den Bosch-713-2

Meer weten?

Meer weten over proactief scannen of wat er allemaal in het archief van PelserHartman zit? Kijk op de pagina Proactief 3D scannen of neem contact op met ons kantoor te 's-Hertogenbosch: 073-6135729.

Walpoort-Den Bosch-713-3

De Walpoort in De Uilenburg van Den Bosch

De Uilenburg is een van de mooiste stukjes oud 's-Hertogenbosch. Het is een wijk met een eigen karakter midden in de binnenstad. Het bestaat uit smalle straatjes met veel monumentale panden, winkels, cafés, restaurants en natuurlijk de Binnendieze. Dit maakt de Uilenburg een zeer aantrekkelijke en bijzondere omgeving met veel geschiedenis.

Historie van de Uilenburg

(Bron: website gemeente 's-Hertogenbosch)
Handel en nijverheid bepaalden eeuwenlang het gezicht van de buurt in al zijn verscheidenheid; ambachtelijke bedrijfjes zoals leerlooierijen en bierbrouwerijen, winkeltjes, stallen en pakhuizen. Tot in de 19e eeuw woonde men meestal bij de werkplaats. De bewoning en functies in de Uilenburg werden voornamelijk bepaald door de ligging aan de Vughterstroom en de nabijheid van de haven.

De sterke industrialisatie, de komst van de Zuid-Willemsvaart en het toenemende gebruik van het spoor, bleken de doodsteek voor de ambachtelijke bedrijfjes in dit gebied. De Uilenburg verpauperde en werd een arbeiderswijk met erbarmelijke levensomstandigheden en woonvoorzieningen.

Het structuurplan uit 1968 gaf de aanzet tot rehabilitatie van de Uilenburg. Zowel gemeentelijke als particuliere ingrepen bliezen de wijk nieuw leven in. Hierbij zijn sporen naar het 'oude' leven in de wijk voor de toekomst bewaard gebleven.