Blog

3d scan voor herontwikkeling Sphinx fabriek Maastricht

  |   Projecten PelserHartman

Het Rijksmonument 'De Eiffel' van Sphinx fabriek Maastricht is een van de voormalige fabrieksgebouwen waarin de productie van het Sphinx sanitair plaats vond. Het 'Eiffel gebouw' is inmiddels gestript en krijgt een nieuwe bestemming.

Architectenbureau Braaksma & Roos werd geselecteerd voor deze opgave en maakte samen met PelserHartman een plan om de bestaande situatie van de fabriek drie-dimensionaal vast te leggen in een onderlegger geschikt voor het tekenen van de bestaande situatie. Braaksma & Roos is al een aantal jaren grote voorstander van 3D laserscanning en het werken met pointclouds. Het bureau is inmiddels bedreven in het werken met de laserscandata en maakt zelf de tekeningen. PelserHartman voert alle 3D inmetingen uit en adviseert het architectenbureau in de keuze en het gebruik van de verschillende producten die met laserscanning gemaakt kunnen worden.

Sphinx_Maastricht

Sphinx sanitair in de voormalige fabriek

Braaksma & Roos heeft enige tijd geleden de prijsvraag voor herontwikkeling Eiffelgebouw Maastricht gewonnen. Het bureau kreeg de opdracht gegund voor de restauratie van de oude Sphinx fabriek in het centrum van Maastricht. Het ca. 35.000 m2 grote gebouw wordt het hart van een zinderende binnenstedelijke ontwikkeling. Vanuit de unieke ruimtelijke en historische kwaliteiten van dit bijzondere 180 meter lange en 7 verdiepingen hoge gebouw, richten zij de focus op een duurzame en sprankelende toekomst. Het gebouw is een zeer dominante blikvanger in de industriële omgeving van het voormalige Sphinxcomplex. Het gebouw lijkt één geheel maar is in drie fases gebouwd in de periode 1929 tot 1941.

Braaksma & Roos en PelserHartman maakte samen ook de tekeningen van de bestaande situatie van project De Vereeniging te Nijmegen. Bekijk het voorbeeld op de pagina: 3D inmeting Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen.