Blog

3d printen van maquettes in de praktijk

  |   Meetapparatuur en tools

Eén van onze opdrachtgevers wilde graag een maquette van zijn omvangrijke terrein waarop alle gebouwen en terreinvormen te zien zouden zijn. Wij doken in de wereld van het 3D printen en kwamen tot de conclusie dat deze techniek in veel gevallen zeer interessant kan zijn, zelfs voor eenvoudige en kleine maquettes.

Let op: wij maken zelf geen 3D prints.

3D printen in de praktijk

Waarom 3D printen?

Met de laatste 3D printtechnologie is het mogelijk om prototypes of maquettes naar eigen ontwerp te printen. Hierdoor kunt u het ontwerp snel op de gewenste functionaliteit testen en fysiek vanuit elke gewenste hoek bekijken. Defecten dan wel ongewenste effecten zijn dan snel te detecteren en vroeg in het ontwikkelproces te verhelpen. Dit bespaart u tijd en natuurlijk geld.

3D printen

Wanneer 3D printen?

3D printen geeft de mogelijkheid creatieve vormgeving vanaf vrijwel elk 3D modelleer tekenpakket om te zetten naar een fysiek product. Handig in de productontwikkeling (Rapid prototyping), vormgeving en in de architectuur (schaalmodellen). Ook in de kunstwereld geeft 3D printen nieuwe mogelijkheden voor ontwerp en reproductie wijze. Met 3D printen kunnen voorwerpen geprint worden die op andere wijze niet te vervaardigen zijn (bijvoorbeeld naadloos). Tevens is het met 3D printing eenvoudig om andere formaten te creëren vanuit 1 origineel. Handig als uw klant net een ander formaat van uw kunststuk wenst. Let op dat niet iedere 3D scanner hetzelfde resultaat geeft. Precisie handscanners mét lasertracker, leveren veel betere resultaten.

Hoe werkt het?

Door middel van een zeer geavanceerde 3D printer wordt het bestand van de 3D tekening omgezet in een fysiek printbaar product. Uiteraard is het mogelijk voorwerpen in 3D in te scannen om zo tot een printbaar bestand te komen. De printer gebruikt bij het printen een poeder, dat laag voor laag, het model opbouwt. Door toevoeging van gekleurde verhardingsvloeistof krijgt het product zijn, gekleurde, vaste structuur.

Producten kunnen hierdoor in hoegenaamd elke vorm en kleur gemaakt worden. Grotere modellen kunnen in delen geproduceerd en later samengevoegd worden. Voor speciale toepassingen kan het eindproduct nog nabewerkt worden om te conserveren. Zo kan bijvoorbeeld het product geïmpregneerd worden met hars of worden afgewerkt met een transparante lak. Hierdoor krijgt het materiaal andere (slijtvaste) eigenschappen.

3D printen

Voorbeelden uit de praktijk

Binnen de architectuur word veelvuldig gebruik gemaakt van schaalmodellen om ontwerpen te visualiseren. Het vervaardigen van dergelijke modellen is een tijdrovend proces. Door gebruikt te maken van 3D printing kan hier een flinke tijdswinst behaald worden.

3D printen

In de ontwerpwereld worden ontwerpen tot leven geroepen door ze op ware grootte uit te printen. Dit geeft de opdrachtgever iets in handen, waardoor het visualisatieproces sterk  verrijkt word. Zeker zodra meerdere ontwerp varianten fysiek naast elkaar getoond worden, versnelt dit het ontwerpproces.

3D printen

Ook kunstenaars maken veelvuldig gebruik van deze technologie. Door middel van 3Dprinting kunnen de mallen van kunstobjecten snel op schaal worden vervaardigd, waardoor het creeren van het kunstobject op schaal teruggebracht word van weken naar dagen.

Wat kost 3D printen?

De prijs van het printen van een 3Dmodel is sterk afhankelijk van de wijze van aanleveren, de hoeveelheid materiaalgebruik, de mate van detail en de gewenste afwerking. Prijzen starten bij €100. Door de vele mogelijkheden van 3Dprinting en het complexe proces hiervan is een competente en ervaren partner hierin essentieel. Zo is het gewenste gebruik van uw model bepalend voor de constructie ervan. Bijvoorbeeld het gebruik van dikke wanden voor modellen die frequent vervoerd gaan worden en het gebruik van dunnen wanden voor een maquette achter glas.

Voorbeelden en kosten 3D printen

(Alle genoemde kosten zijn indicaties en exclusief B.T.W.)

Voorbeeld 1: Replica Ikea Griekenland

Kosten € 95 (oplage 1), € 135 (oplage 2), afmeting 15x30x3, materiaal verbruik 53 cm3.

Opbrengst: overtuigende presentatie van gemeente bij investeerders.

3D printen replica

Voorbeeld 2: Stadsontwikkeling gemeente

Kosten € 425,00, afmeting ca 30* 50 cm, materiaalverbruik 800 cm3.

Opbrengst: snelle besluitvorming in stadsplanningsbijeenkomsten.

3D printen stad

Voorbeeld 3: prototype lamp

Kosten € 395, grootte lamp is ca. 20x5x5 cm, materiaalverbruik 125 cm3.

Opbrengst: ontwerpcyclus teruggebracht van 3 weken naar 3 dagen.

lamp 3D printen

Voorbeeld 4: Kunst object

Kosten: € 153 (oplage 1), € 205 (oplage 2), € 300 (oplage 3), grootte beeldje is 15x8x3 cm (materiaalverbruik 78 cm3).

Opbrengst: 3D print gebruikt als mal voor creatie gietmal bronzen beeld op schaal. Productietijd gietmal teruggebracht van 4 weken naar 1 week.

kunstobject 3D printen

CNC frezen

Het komt vaak  voor dat een sculptuur of ander object nagemaakt moet worden. PelserHartman kan metingen en tekeningen maken die geschikt zijn voor het aansturen van CNC-machines. Deze machines kunnen een object maken. Het is ook mogelijk om uw totale project bij ons onder te brengen. Wij zorgen dan voor een kopie of een verschaalde kopie van uw object.

Neem hiervoor direct contact op met PelserHartman voor meer informatie: