Blog

3D modelleren Rietveld Schröderhuis

  |   Projecten PelserHartman

In opdracht van het Centraal Museum heeft PelserHartman het UNESCO Erfgoed Rietveld Schröderhuis in Utrecht volledig ingemeten met 3D laserscanners. Op basis van deze informatie, gecombineerd met archiefinformatie, is een zeer intelligent 3D model gemaakt. Dit is de eerste keer dat we een model maakten met zoveel details. Het model is zo compleet dat het gebouw theoretisch exact herbouwd zou kunnen worden wanneer het door een ramp verloren zou gaan.

Het Rietveld Schröderhuis is onderdeel van het Centraal Museum en een van de tien Nederlandse UNESCO Werelderfgoederen. Eerder scanden we al iconische erfgoed als het Anne Frank huis in Amsterdam, het Teylers Museum in Haarlem,  de archeologische opgraving onder het Domplein in Utrecht en het Amstelhotel.

3D model voor Adlib Museum

Het model dat we maakten op basis van 3D laserscans wordt opgenomen in de bibliotheek van het Utrechtse Centraal Museum. Het 3D model is gemaakt voor import in het softwarepakket Adlib Museum. Adlib Museum is ontwikkeld voor professioneel collectiemanagement in musea. Ieder element in het model heeft een unieke code, waaraan telkens de voor dat object specifieke informatie gekoppeld wordt. In totaal betreft het ruim 650 unieke elementen, wat zeer uitgebreid is.

3D revit pointcloud Rietveld Schroder huis

Overlappende pointcloud en 3D model van het Rietveld Schröderhuis. De werkelijke maten en kleuren zijn gevat in meetpunten en precies 'overgetrokken' voor het 3D model.

Buitengewoon gedetailleerd 3D model

High-end 3D scans zijn extreem nauwkeurig en volledig. Ze bevatten meestal meer informatie dan nodig is, zodat men zeker niet terug hoeft naar de locatie voor aanvullende metingen. Het uitgewerkte 3D model is meestal minder gedetailleerd dan mogelijk is op basis van de scan, omdat zoveel detail niet nodig is voor de meeste toepassingen, zelfs in de archeologie en bouwhistorie. De uitwerking van het Rietveld Schröderhuis is een uitzondering op deze regel. Nog nooit maakten wij een 3D model met zoveel detail. Omdat het hier gaat om Nederlands Werelderfgoed is dit wel noodzakelijk.

3D model Revit Rietveld Schröderhuis

Het Revit-model van het Rietveld Schröderhuis is extreem gedetailleerd uitgewerkt. Het dient als basis voor de museum bibliotheek Adlib, maar wordt ook door TU Delft gebruikt voor bouwkundige en bouwfysische studies.

3D scan, handmatig meten en archiefonderzoek

De 3D scans vormden de basis voor het model. Deze scans zijn zeer compleet, maar een laserscanner scant nergens dóórheen. Meestal halen we dan enkele delen weg om de achterliggende constructie te kunnen inscannen. Bij een monument als het Rietveld Schröder huis is er natuurlijk geen mogelijkheid om ook maar iets te verwijderen. Met aanvullende handmatige metingen, historische tekeningen, schetsen van Rietveld en eerdere inventarisaties hebben we ook de verborgen informatie boven water gekregen. In overleg met de curatoren hebben we dit op de juiste manier in het 3D model kunnen verwerken.

3D scan Rietveld Schroder huis

Het Rietveld Schroderhuis wordt ingescand met onze high-end Z+F 5010C laserscanner. Deze specifieke scanner is vanwege de combinatie van 3D scan en HDR-fotografie uitermate geschikt voor documentatie van monumenten.

Intelligente afbeeldingen

Het Centraal Museum maakt gebruikt van het softwarepakket Adlib. Adlib importeert de 2D aanzichten die wij gemaakt hebben van ons 3D model. In het programma worden deze omgezet in intelligente afbeeldingen, die meer informatie tonen zodra de muis over een object beweegt. De informatie over materiaal en kleur komt uit ons 3D model, en curatoren voegen in Adlib gegevens als fabrikant, ontwerp, maar ook bouwwijze en (gebruiks-)historie van het object toe.

3D model Rietveld Schröderhuis zijkant

Elk onderdeel in dit 3D model is uitgewerkt en voorzien van gegevens als materiaal, kleur, fabrikant, maar ook bouwwijze en historie van het object.

Onderzoek Rietveld Schröder huis TU Delft

Het 3D model wordt niet alleen door het Centraal Museum gebruikt. TU Delft gaat er bouwtechnische en bouwfysische onderzoeken mee uitvoeren. De TU bekijkt dan bijvoorbeeld de luchtstroom in het gebouw en hoe het gebouw precies is opgebouwd. In de toekomst kan een model als dit ook voor andere toepassingen gebruikt worden, zoals internationale studies of virtual reality-toepassingen. In theorie is het model zo compleet dat het gebouw exact herbouwd zou kunnen worden wanneer het door een ramp verloren zou gaan.

Over het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis is in 1924 ontworpen door architect en vormgever Gerrit Rietveld. Samen met onder andere de Eiffeltoren en Big Ben staat het Rietveld Schröderhuis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een icoon voor Nederland en hét architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is niet alleen ontworpen, maar ook ingericht door Rietveld.

Rietveld ontwierp het huis in 1924 in opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder. Het was zijn eerste complete woonhuis en een uitbundig experiment. Op basis van zijn eigen meubelontwerpen en de ideeën van De Stijl maakte hij aan de rand van de stad een huis als een driedimensionale, asymmetrische compositie. Kenmerkend zijn de vloeiende overgangen tussen binnen en buiten, de primaire kleuren (naast wit, grijs en zwart) en een speelse, uitgekiende vlakverdeling. Exterieur, interieur en meubilair: alles draagt diezelfde Rietveld-signatuur.

Vooraanzicht 3D model Rietveld Schröderhuis Utrecht

2D afbeelding van het Rietveld Schröder huis in Utrecht, op basis van het 3D model gemaakt door PelserHartman. De eenvoudige kleuren en orthogonale vormgeving van De Stijl zijn hier duidelijk herkenbaar.

Rondleiding Rietveld Schröderhuis

Je kunt zelf ontdekken hoe bijzonder dit UNESCO werelderfgoed is. Er worden dagelijks rondleidingen gegeven. Wil je het Rietveld Schröderhuis bezoeken? Koop dan kaartjes vooraf via de site van het Centraal Museum. Door de beperkte ruimte is vooraf boeken noodzakelijk.

Iconisch erfgoed in Nederland

PelserHartman brengt iconisch erfgoed in kaart. Eerder scanden we al erfgoed als het Anne Frank huis in Amsterdam, het Teylers Museum in Haarlem,  de archeologische opgraving onder het Domplein in UtrechtOranjerie Hyde park in Doorn en het Amstelhotel.