Blog

3D modelleren kap gemeentemuseum Den Haag

  |   Projecten PelserHartman

De binnentuin van het Gemeentemuseum in Den Haag onderging een grote metamorfose, waarbij het museum werd verrijkt met een groot glazen atriumdak. Braaksma & Roos maakte het ontwerp en Octatube voerde de bouwwerkzaamheden uit. PelserHartman had de verantwoordelijkheid voor het 3D meten en de centrale maatvoering en maakte de 3D modellen van de bestaande constructies. Het project stond onder grote druk, maar werd keurig op tijd opgeleverd. Zo kon in het museum de afsluitende persconferentie van de Nuclear Security Summit in Den Haag plaatsvinden. Barack Obama en Mark Rutte spraken de wereldpers toe in de nieuwe overdekte binnenplaats van het Gemeentemuseum.

3d meten glazen kap Gemeentemuseum

Nieuwe overkapte binnentuin Gemeentemuseum Den Haag

3D meten voor bijzonder glazen dak voor Gemeentemuseum Den Haag

Vanwege het uitdagende volledig glazen dak is Octatube als specialist in dragende glasconstructies gevraagd de engineering en de bouw te verzorgen. De constructie van het glazen bestaat uit meer dan 200 extra witte glazen vinnen. De helft hiervan hangt aan transparante glazen hoofdvinnen van meer dan 10 meter lang. Het dak wordt gedragen door 8 stalen kolommen, maar de belastingen (zoals van sneeuw) worden voor een deel ook afgedragen op het monumentale museumgebouw.

Het ontwerp van de nieuwe kap zorgde voor enkele lastige knooppunten met de bestaande schuine daken. We maakten daarom een zeer uitgebreide 3D opname met high-end laserscanners van de bouwkundige en installatietechnisch onderdelen onder deze schuine kappen. Hierdoor konden we verassingen op de bouw tijdens het maken van doorbraken en ankers voorkomen. Deze uitgebreide voorbereiding was essentieel voor een goed verloop van het project dat onder grote tijdsdruk stond.

3D-model-gemeentemuseum-den-haag

3D modellering voor aansluitingen nieuwe kap.

3D-laserscan-gemeentemuseum-denhaag-2

3D laserscanning als basis voor 3D modellering.

Bekijk ook enkele andere voorbeelden van projecten uit de samenwerking Octatube en PelserHartman:

Meer weten? Neem contact op

PelserHartman is een specialist op het gebied van meten en tekeningen. Kijk hier voor meer informatie over onze 3D meetoplossingen. Heb je een project waarbij je onze hulp kunt gebruiken? Neem dan contact op voor meer informatie.