Blog

3D inmeting en tekenwerk retail-winkelblok

  |   Projecten PelserHartman

Een bouwblok in hartje centrum Den Haag. Vol monumenten, winkels, kantoren en parkeergarage moest in kaart worden gebracht. Niet te overzien en u kunt er bijna niet bij. Het moet snel en u wilt in één keer klaar zijn en geen problemen krijgen. PelserHartman lost het op.

Snelle 3D inmeting kan beter in het donker

In één nacht werden alle gevelaanzichten van het betreffende blok én alle tegenoverliggende blokken ingemeten. Door een combinatie van laserscannen, total station-metingen (en nog wat slimme trucjes uit eigen keuken) was het mogelijk om in één meting alle meetdata te verzamelen. Daarna kon alles op kantoor uitgetekend worden zonder tussentijds terug te moeten gaan naar de locatie. Om de winkels en het winkelend publiek niet tot last te zijn is er gekozen voor een nachtprogramma. Daarbij is de kwaliteit van de meetpunten ook nog eens stukken beter wanneer men in het donker meet.

Inmeten voor plattegronden en doorsneden

Met behulp van wat oude tekeningen uit het gemeentearchief worden de plattegronden opgenomen. Er werd veel in het werk uitgeschetst omdat de bestaande tekeningen zeer gedateerd zijn. PelserHartman verrichtte tevens een stuk destructief onderzoek om meer zekerheid te krijgen in de constructieve opbouw van de panden.

Tekenwerk

Uiteindelijk werden alle meetresultaten en schetsen uitgewerkt tot 2D technische tekeningen. Voor dit project zijn de gevels, door hun monumentale status, van groot belang. Om de herschikking goed te kunnen ontwerpen zijn nauwkeurig gemaatvoerde plattegronden en doorsneden natuurlijk ook van essentiële waarde.

Meer voorbeelden van ons tekenwerk vindt u op de pagina Voorbeelden.