Blog

3D BIM model voor Tony’s Chocolonely Chocolate Circus

  |   Architecten, Projecten PelserHartman

De chocolade van Tony’s Chocolonely is niet meer weg te denken uit de Nederlandse supermarkten. Tony’s wil haar missie: “samen maken we chocolade 100% slaafvrij” versnellen door het openen van Tony’s Chocolonely Chocolate Circus. Hier laat Tony’s chocoladefabrieken en een experience bouwen. Dit om de echte betekenis  'van boon tot reep' te laten zien, inclusief de misstanden in de chocolade keten en de oplossingen om deze weg te nemen. PelserHartman leverde in samenwerking met Root B.V. een 3D BIM model van het toekomstige fabriekspand en het omliggende terrein.

3D model fabriek

Uitsnede uit 3D model van de toekomstige fabriek.

3D BIM model voor fabriek mét achtbaan

Een chocoladefabriek met achtbaan, dat is de droom van Tony's Chocolonely. Op de grens tussen Amsterdam en Zaandam, op het terrein van voormalig “Pakhuis de Vrede”, gaat de fabriek komen. PelserHartman bracht het interieur en het exterieur van het gebouw in kaart met 3D scanners. Op basis van de scandata maakte Root B.V. een 3D model, wat de basis vormt voor het nieuwe ontwerp.

3d scan tony chocolonely

Het nieuwe terrein van Tony Chocolonely krijgt maar liefst vijf verschillende functies. Zo komen er onder meer twee fabrieken, een voor de productie van cacaoboon tot vloeibare chocolade en de ander voor het maken van de repen. Het nieuwe hoofdkantoor komt in het voormalig pand van het pakhuis. Het bedrijf stelt de productie open voor publiek en er komt een heuse Tony's Experience met achtbaan.

Ontwerpen op basis van 3D BIM model

Tony's Chocolonely schakelde de architecten van SeARCH in voor het ontwerp van het Tony's Chocolonely Chocolate Circus. Dit bureau gaf aan graag een model van het terrein en de panden te hebben. Op basis van dit 3D BIM model van de fabriek kan de architect ontwerpen. PelserHartman scande hiervoor het interieur en exterieur van het pakhuis en het omliggende terrein in met high-end 3D laserscanners.

3D scannen onder lastige omstandigheden

Het 3D scannen van het terrein en de panden bleek geen makkelijke opgave. Ten tijde van de inmeting was het terrein namelijk nog in gebruik als containerterminal. Vanwege rondrijdende heftrucks en loopkranen moesten we extra voorzichtig te werk gaan. Daarnaast blokkeerden containers en steigers het zicht van de scanner, zodat bepaalde geveldelen moeilijk in kaart te brengen waren. Onze scanoperators hebben echter voldoende ervaring om met alternatieve meetmethoden en speciale hulpmiddelen toch voldoende meetdata te verzamelen. Zonder hierbij de eigen veiligheid en de veiligheid van anderen uit het oog te verliezen.

3D scan fabrieksterrein

PelserHartman bracht het fabrieksterrein, gelegen aan het Noordzeekanaal, in kaart met 3D scanners.

Inmeten voor herbestemming

Een 3D model is een goede basis voor verbouwings-, restauratie-, of renovatieplannen. PelserHartman heeft een ruime ervaring met 3D inmeten voor onder meer de bouw, industrie en archeologie. Lees meer over inmeten voor verschillende branches. Heb je een project waar je onze hulp bij zou kunnen gebruiken? Neem dan direct contact met ons op. Bel ons hoofdkantoor in Den Bosch op +31 73 6135729 of stuur een mail naar [email protected]