3D tekeningen

Ons team heeft alle kennis, vaardigheden en alle technieken in huis om de meest uiteenlopende 3D-tekeningen van alle soorten bouwwerken en objecten te maken. We maken 3D modellen van bestaande situaties vaak op basis van een pointcloud uit een 3D scanner. Deze pagina laat zien wat de verschillen zijn tussen verschillende 3D tekeningen en modellen en wat wij hierin voor jou kunnen betekenen.

Soorten 3D tekeningen

3D tekenen verkleint de kans op ontwerp- en bouwfouten. Daarbij werken steeds meer bureaus met een 3D model in een BIM-omgeving. PelserHartman kan 3D tekeningen maken van alle soorten objecten. De tekeningen kunnen op verschillende manieren opgebouwd zijn. Grofweg maken we het volgende onderscheid:

  • 3D solids
  • 3D faces
  • 3D mesh
  • 3D polylijnen

Een 3D tekening uit Solids

Solid 3D tekening

We kunnen 3D tekeningen maken die bestaan uit technische geometrische elementen. De elementen zijn volledig solid, oftewel gevuld. Dit betekent dat ze geschikt zijn om doorgesneden te worden. Er ontstaan dan gesloten vlakken t.p.v. de snede. Dit product kan in veel verschillende bestandsformaten worden geleverd zoals in dwg en dxf. De bestanden zijn bijvoorbeeld bruikbaar in AutoCAD, Revit, Sketchup en Rhino.

De 3D tekening kan opgebouwd worden vanuit een 2D en 3D meting. In veel gevallen heeft het voordelen om de meting ook 3D te laten uitvoeren. Dit is bij uitstek een perfecte methode voor het in kaart brengen van complexe structuren en constructies. Bijvoorbeeld de houten dakconstructie van Het Stradivarius Hotel te Amsterdam.

Een 3D tekening uit Faces

PelserHartman maakt ook tekeningen die opgebouwd zijn uit faces, oftwel vlakken. De verschillende onderdelen bestaan in dat geval uit vlakken. Ze zijn niet volledig gevuld en geven een onjuist beeld wanneer deze elementen doorgesneden worden. Ze zijn “hol” van binnen.

Ook deze 3D tekening kan opgebouwd worden vanuit een 2D en 3D meting. In veel gevallen heeft het voordelen om de meting ook 3D te laten uitvoeren.

Een 3D tekening uit een mesh

MeshIn de meeste gevallen geven 3D tekeningen een schematisering van de werkelijkheid. We verwaarlozen kleine details, maatafwijkingen, buigingen,  etc. Vaak is het namelijk de wens om technische bouwkundige tekeningen te verkrijgen van de bestaande situatie. Maar soms dient de werkelijkheid wat beter benaderd te worden. Dan maken we een mesh.

Wat is een mesh?

Een mesh is in eerste instantie een naam voor een netwerk van punten die verbonden zijn met lijnen. Een voorbeeld hiervan is te zien in onderstaande afbeelding. PelserHartman genereert de mesh op basis van scandata en totalstationdata gevolgd door een stukje handwerk. De ruwe mesh kan heel fijn en heel grof gemaakt worden. Dit wordt vooraf bepaald door de meetmethode en resolutie aan te passen. Een mesh bestaat na rendering eigenlijk weer uit faces (zoals hierboven omschreven). Na doorsnijden zal het object dus leeg en “hol” zijn. We kunnen een zeer goede visualisatie maken door de mesh te beplakken met fotomateriaal dat gemaakt is met speciale camera’s. Op deze manier krijgt men een goede documentatie van de werkelijkheid en een perfecte basis voor een visualisatie.

Voorbeeld mesh 3D tekening

Een 3D tekening uit 3D polylijnen

PelserHartman kan ook 3D tekeningen maken die opgebouwd zijn uit 3D polylijnen. Het betreft hier 2D lijnen met 3D-coordinaten en een 3D-assenstelsel. De basis voor deze tekeningen kan zowel een 2D als een 3D meting zijn. Natuurlijk ligt ook hier weer de voorkeur bij een 3D-meting met scanners of reflectorloze total stations. Hieronder ziet u een voorbeeld van een tekening uit 3D polylijnen.

tekening 3D 3D polylijnen

Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van project The Wall in Utrecht.