Deze pagina geeft informatie over een aantal verschillende 3D tekenprogramma’s in relatie tot het tekenen en modelleren met pointclouds uit een 3D laserscanner. Er wordt aandacht besteed aan de programma’s REVIT, AutoCAD, ArchiCAD, SketchUP, Vectorworks, Tekla, Inventor, HiCAD, BricsCAD en Solidworks.

Het is helaas niet altijd mogelijk alle informatie up-to-date houden. Innovatie in de wereld van 3D meet- en tekenwerk en laserscanning gaat erg snel. Mocht je iets zien dat niet klopt, dan ontvangen wij natuurlijk graag de correctie informatie. Neem in dat geval contact met ons op via email of bel ons kantoor in ‘s-Hertogenbosch.

Van pointcloud naar 3D BIM museum Boijmans van Beuningen

Van pointcloud naar 3D BIM museum Boijmans van Beuningen

Voorbereiding werken met pointclouds

Je start met het werken met pointclouds in de organisatie. Het meten met laserscanners en het werken met pointclouds biedt veel voordelen. Je bereikt echter alleen optimaal resultaat wanneer je zorgt voor een goede voorbereiding op gebied van hard- en software. Daarnaast zul je een aantal specifieke zaken moeten weten op gebied van scandata, de workflow en het werken met pointclouds.

We geven informatie en praktische handvatten in de volgende artikelen:

Training werken met pointclouds in Revit bij PelserHartman

Training werken met pointclouds in Revit bij PelserHartman

Training modelleren met pointclouds

PelserHartman is een kennis- en servicebedrijf dat gespecialiseerd is in 3D meetwerk. We hebben meerdere soorten scanners en andere meetapparatuur en maken 2D tekeningen, 3D modellen en BIM. We brengen gebouwen en andere objecten in kaart en leren andere mensen om te werken met meetdata zoals pointclouds.

Training pointcloud in REVIT of Autocad

Wij trainen mensen bij het verwerken van pointclouds in REVIT en Autocad tot een 3D model. De training omvat onder andere:

  • uitleg 3D meten
  • 3D laserscanning en maataccuratie
  • uitleg pointclouds en registratie van pointclouds
  • verschillende soorten 3D pointcloudviewers.
  • orthofoto’s.
  • demo werken met een pointcloud in Revit of Autocad (inladen, oriënteren, snijden)

PelserHartman is geen opleidingsinstituut. We dragen onze kennis over op een praktische wijze en met methodes die wij zelf ontwikkelden. Alle trainingen worden op maat samengesteld. Interesse? Stuur dan een email naar [email protected]

3D modelleren van gebouwen

Onderstaande film laat in 4 minuten zien wat 3D scanning is en hoe je gebouwen modelleert op basis van een pointcloud in Revit en Autocad. In de film komen ook zaken aan bod zoals 3D viewers, orthofoto’s en meshes.

Point cloud in Revit en Autocad

Autodesk is al vroeg gestart met het geschikt maken van haar software voor het gebruik van pointclouds. Zowel Revit als Autocad kunnen heel goed met een flinke pointcloud overweg. Wij maken dagelijks BIM modellen van gebouwen op basis van pointclouds in Revit en hebben al projecten gedaan met pointclouds van meer dan 100 Gygabite.  Revit werkt met een RCP- of RCS-bestanden, oftewel ReCap-files. PelserHartman kan dit soort files voor je maken. Uiteraard kun je dit ook zelf als je ReCap-software hebt. In ReCap kunnen veel verschillende soorten pointclouds zoals ZFS-, E57- en PTS-files omgezet worden naar RCP-bestanden.

Lees meer op de pagina Revit en point clouds.

Pointcloud in Revit

Pointcloud in Revit

Point cloud in ArchiCAD

Met ArchiCAD (versies vanaf 19) kun je werken met pointclouds. De zeer snelle reactietijd van ArchiCAD maakt het mogelijk om point clouds te importeren. Hoewel importcapaciteit is gebonden aan de grootte van de bestanden, ondersteunt het programma hierbij het inlezen van meerdere pointcloud bestanden in één project. ArchiCAD ondersteunt daarbij het universele E57 bestandsformaat inclusief de kleurinformatie.

Lees ook de blogpost Point cloud in Archicad

Voordelen van pointclouds voor ArchiCAD gebruikers

De mogelijkheid om grote pointclouds te importeren is een zeer waardevolle toevoeging voor ArchiCAD-gebruikers. Omdat het programma werkt in een 3D omgeving is een pointcloud als 3D onderlegger de logische oplossing om snel een accuraat model te maken of om je gemaakte model te controleren. De volledige werkelijke situatie van gebouwen en terreinen wordt zichtbaar en bruikbaar in ArchiCAD en vormt de perfecte onderlegger die letterlijk overgetrokken kan worden. Ook worden afwijkingen met de originele situatie, of in aangereikte tekeningen en 3D modellen, direct duidelijk, waardoor fouten maken bijna onmogelijk wordt.

Andere werkwijze werkt beter

We zijn vanuit de traditie gewend om een model op te bouwen op basis van 2D inmeet-krabbels op een vel papier. Deze werkwijze is echter foutgevoelig en bevat vaak te weinig informatie en meetpunten voor alle werkzaamheden in alle ontwerpfases. Daarnaast kost het puzzelen met de notities en het verwerken ervan erg veel tijd. Omdat de pointcloud een volledige opname van de werkelijkheid is, is terugreizen voor een aanvullende meting, of omdat men iets vergeten is, ook niet meer aan de orde.

Point clouds inlezen in ArchiCAD

Met ArchiCAD werk je eenvoudig, efficiënt en snel aan alle soorten bouwkundige BIM-modellen, van ontwerp tot uitvoering. ArchiCAD’s performance is uniek. Lang wachten op het laden van grote en complexe views is verleden tijd, doordat dit 3D tekenprogramma het enige BIM pakket is dat naast 64bit multi-processing ook ‘predictive background processing’ kent. Daarmee wordt geanticipeerd op acties van de gebruiker die worden voorbereid. ArchiCAD biedt de snelste responsiviteit, juist bij de meest complexe modellen. Mede hierdoor is het mogelijk om te werken met een point cloud in ArchiCAD. Lees verder op de blogpost Point cloud in Archicad

Van Gendt hallen pointcloud in Archicad

Pointcloud van de Van Gendt-hallen, gemaakt met een 3D laserscanner, in Archicad

Pointcloud in Sketchup Pro

Het is mogelijk om met een pointcloud te werken in Sketchup door de plugin Undet te gebruiken. Het betreft hier een applicatie op SketchUp Pro. Wij vinden dit in principe een betere manier om met pointclouds te werken dan via bijvoorbeeld Trimble Scan Explorer.

Te importeren bestandsformaten:
*.E57, *.LAS, *.LAZ, *.PTS, *.DP, *.FLS, *.FPR, *.LSPROJ, *.FWS, *.CL3, *.CLR, *.ZFS, *.RSP, ASCII / NEZ (X,Y,Z/i/RGB).

Lees meer over Pointclouds in SketchUp Pro en Undet.

Pointcloud in Vectorworks

De laatste versies van Vectorworks hebben de point cloud functionaliteit, zodat ze een 3D scan kunnen importeren. Laat u goed informeren bij aanschaf van de juiste versie van dit modelleerpakket. Vectorworks ondersteunt 3D modelleren volgens de BIM-methode. Een 3D scan is de perfecte basis voor bestaande situaties, maar ook ter controle gedurende de bouw.

Vectorworks ondersteunt diverse point cloud formaten: de standaard formaten zoals *.PTS, *.LAS en *.E57. Onze ervaring is dat *.PTS het beste werkt. Waar moet op gelet worden bij het modelleren met pointclouds in Vectorworks? Er wordt door de fabrikant geen maximum bestandsgrootte van de te importeren pointcloud aangegeven. Echter bij het importeren wordt de pointcloud onder de motorkap verkleind naar een pointcloud met maximaal 35 miljoen punten. We adviseren we dan ook om de pointcloud op te (laten) knippen in kleinere delen van  4 à 5 GB. Een en ander ook afhankelijk van het systeem waarop u werkt.

Pointcloud in Tekla

Vanaf het moment dat architecten het ontwerp hebben gemaakt, wordt Tekla Structures ingezet door modelleurs bij ingenieursbureaus. Zij gebruiken de gegevens van de architect en maken daarmee het constructief-ontwerp. Dit model en de overzichtstekeningen, renvooien, rapportages die daaruit voortkomen, worden gemaakt met Tekla Structures.  Aannemers gebruiken 3D-Tekla-modellen voor onder andere het bepalen, controleren en corrigeren van de hoeveelheden en de coördinatie en planning van de bouw vanaf de calculatie- tot de uitvoeringsfase. Tekla Structures wordt vaak toegepast door ingenieursbureaus en (onder)aannemers in de civiele bouw, waaronder ook infra, de industriebouw, inclusief offshore en de utiliteitsbouw, recreatie en sport. De modelleurs binnen deze groepen maken steeds vaker gebruik van de pointcloud functionaliteit binnen Tekla Structures om het werk af te stemmen met de werkelijkheid.

Er kan zowel met gekleurde als ongekleurde puntenwolken gewerkt worden in Tekla Structures. Tekla Structures limiteert de pointcloud tot 10.000.000 punten. De resolutie van zeer grote pointclouds wordt dus automatisch verkleind. Tekla Structures ondersteunt de meeste standaard pointcloudformaten: *.E57, *.LAS, *.LAZ, *.PTS, *.PTX, *.ASC, *.FPR, *.XYZ en *.JS.

Pointcloud in Inventor

Het is mogelijk om te werken met grote pointclouds in het tekenprogramma Inventor. Dit programma uit de AutoDesk familie heeft de mogelijkheid tot het ‘attachen’ van zogenaamde Recap files. Dit zijn .RCP of . RCS bestanden. Wij adviseren echter wel om eerst zelf ervaring op te doen door te testen met een pointcloud in Inventor. Voorbeelden van pointclouds kun je zelf downloaden en uitproberen op de pagina downloads op deze website. De mogelijkheden om met pointclouds te werken in Inventor zijn namelijk beperkt.

Pointcloud in HiCAD

puntenwolk in HiCAD software

Screenshot pointcloud in HiCAD (Bron: ISD group)

Het is al weer een tijdje mogelijk om pointclouds rechtstreeks te importeren in HiCAD. Je kunt hiervoor het beste een *.e57 pointcloud formaat gebruiken. Het is zowel in 2D als 3D mogelijk om in HiCAD te modelleren op puntenwolken. Meer weten? Lees dan onze HiCAD blog.

Pointcloud in BricsCAD

BricsCAD is een Belgische AutoCAD cloon ontwikkeld door Bricsys NV. Dit Gentse bedrijf stelt dat BricsCAD een uitstekend (Auto)CAD alternatief is met ongekende DWG compatibiliteit. BricsCAD is inmiddels eigendom geworden van Hexagon, de moedermaatschappij van onder andere Leica Geosystems. Hierdoor kan de software inmiddels werken met pointclouds mits deze zijn omgezet naar een LAS formaat.

Pointclouds in Bricscad

Pointclouds in Bricscad

Pointcloud in SolidWorks

Voor enkele bedrijven die met het 3D tekenprogramma SolidWorks werken, hebben wij SolidWorks onderzocht en oplossingen bedacht voor de aansluiting op pointclouds (meetdata uit lasersanners) en andere tekenprogramma’s. We deden dit vanuit het bouwkundig perspectief. Er is inmiddels een plugin beschikbaar zodat ook Solidworksgebruikers kunnen werken met serieuze pointclouds.

Welk 3D tekenprogramma is beste voor u?

Wil je zelf testen of jouw programma geschikt is voor werken met pointclouds? Test het met onze downloads. Weten welk 3D tekenprogramma het beste is voor jouw situatie? Wij hebben veel pakketten getest en adviseren graag welk 3D tekenprogramma het best past in een bepaalde workflow. Neem contact met ons op voor meer informatie.